2020-а със сигурност не беше добра година, но наред с

...
2020-а със сигурност не беше добра година, но наред с
Коментари Харесай

Мария Бакалова не знаела, че я пробват за „Борат”, било я страх да не я отвлекат за органи

2020-а сигурно не беше добра година, само че наред с пандемията тя донесе на българите и най-голямата наслада от Световното състезание по футбол в Съединени американски щати през 1994-а до момента. Това е първият решителен пробив на наша актриса в Холивуд. Мария Бакалова – момичето, за което единствено допреди няколко месеца съвсем никой не беше чувал, в този момент е на път да вземе една от най-мечтаните награди в международното кино – „ Златен глобус ”. В актива й към този момент се натрупат всевъзможни оценки и по всички проличава, че с уверени крачки върви и към „ Оскар ”.

„ Ако тя не вземе Оскар, защо въобще е Академията? ” Тези думи изрече по адрес на 24-годишната Мария Бакалова огромната звезда на международното кино Саша Барън Коен. Именно той избра българката за централната женска роля във филм „ Борат ” 2. Лентата е остра политическа ирония, която се оказа прекомерно откровена за усета на благовъзпитаните американци. Някои българи също не можаха да я оценят, само че макар раздвоението към кино лентата, и критици, и аудитория са единомислещи за качествата на младата Мария. С ролята на 15-годишната щерка на Борат – Тутар, тя стана една от най-актуалните изгряващи звезди в Холивуд. Подобен триумф е нейна фантазия още от детството, само че българката даже не смеела да се надява, че някой ден ще я реализира.

„ Успехът ми коства детството ”, призна Мария в едно от дребното изявленията, които е дала досега. Тя стартира да се занимава с изкуство още преди да тръгне на учебно заведение и целият й живот до момента може да се опише в резюме с една-единствена дума – работа. Когато е на 6 години, стартира да свири на флейта. Година по-късно потегля на учебно заведение, само че по едно и също време с това върви и в Музикално учебно заведение в родния си Бургас. „ Изискваше се доста дисциплинираност и перфектционизъм ”, спомня си момичето. Когато приключва четвърти клас, дефинитивно избира Музикалното учебно заведение пред общообразователното. На 12-годишна възраст обаче осъзнава, че музиката не й е задоволителна. Иска да стане актриса. Още тогава има вяра, че ще бъде международна звезда. В първия профил, който си основава във фейсбук, написа на британски език: „ Един ден ще бъда огромна кино звезда ”. Искрено има вяра в това, а родителите й я поддържат, изключително майка й. „ Тя постоянно е била зад тила ми ”, споделя Мария.

Когато идва време за избор на гимназия, тийнейджърката взема решение да учи в учебно заведение по изкуства в Бургас. Записва се в паралелка то актьорско майсторство. По средата на образованието обаче афишират, че паралелката се закрива. Бъдещата звезда не може да одобри сходно решение. Майка й повежда същинска битка с институциите, с цел да успее щерка й приключи приблизително обучение като актриса. И съумява. Паралелката е възобновена, а Мария прекарва там цели 5 подготвителни години, преди да влезе в НАТФИЗ. Още в 10-и клас била подготвена с по няколко разновидността на материали за всички приемни изпити в Театралната академия. Мечтата за Холивуд обаче стартира да й се коства все по-неосъществима. Когато се мести за учи в София в класа на Иван Добчев, тя изцяло се отхвърля от нея. „ В НАТФИЗ тотално осъзнах, че няма по какъв начин да стане с Холивуд ”, споделя момичето. И тъй като от тийнейджърка харесва скандинавското кино, стартира да мечтае за Дания. Дори пътува за страната, с цел да изследва опциите да получи роля в някой кино план там. Това до ден сегашен не се е случило, въпреки че от гледната точна на сегашните й триумфи възможностите наподобяват все по-големи.

Още като студентка я виждат в България. През първите седмици в Академията тя прави усещане и на преподавателите, и на сътрудниците си. В един клас е с дъщерята на Ваня Щерева – Мила Роберт. Наскоро Мила описа, че още в първите дни в Академията всички говорели за Мария Бакалова. Двете обаче не се познавали. Един ден Мила стартира да разпитва: „ Коя е тази Мария Бакалова? ”. Оказва се, че Мария седи зад нея точно в този миг. „ Приятно ми е! ”, споделя бургазлийката.

От този ден двете с Мила стават първи приятелки. Но в случай че дъщерята на Ваня Щерева след това се насочва към музиката, Мария продължава решително в киното. На своите 24 години тя има функции в 10 кино лентата, които към този момент са предавани на огромен екран, а следващата година се чакат и три нови с нейно присъединяване. Преди „ Борат ” 2 се снима с Филип Аврамов, Герасим Георгиев-Геро, Васил Банов и още от най-големите български звезди в „ Като за последно ”, получил премия на публиката на фестивала „ Златна роза ” 2020. Играе и в наградения на фестивала в Карлови Вари „ Бащата ”, който е българското предложение за „ Оскар ” тази година. Но несъмнено „ Борат ” е огромният й триумф все още.

Кастингите за него били обгърнати в цялостна тайнственост. Проектът бил меко казано конфиденциален. Агент, който не знаел тъкмо за какъв филм се търси актриса, се свързал с българския продуцент и артист Юлиан Костов. Обяснил му единствено, че им би трябвало източноевропейка за работа в огромна продукция. Костов потърсил Мария, а тя умирала от боязън, че това може да се окаже капан. Тръгнала за чужбина, без да знае къде отива, с кого ще се срещне и какво ще прави. Споделила с Костов, че се тормози, че може да я отвлекат и да я разфасоват за органи. Тъй като обаче сътрудникът, с който той работел, бил извънредно авторитетен, въпреки всичко решила да рискува. И това се оказва най-умното й решение досега.
Българката вижда в „ Борат ” 2 метод да изкрещи на света, че източноевропейките имат право на изява в международното кино. Тя се надява посредством нея да се проправи път и за други актриси от нашия район, които да покажат гения си в Холивуд. Защото е уверена, че българите сме надарен народ. „ Ние вършим от нищо нещо. Много по-креативни и по-работливи сме ”, счита Мария. Освен това е удовлетворена, че филмът слага на дневен ред въпроса за равните права на дамите и мъжете, за дискриминирането и за лицемерието сред хората и в политиката. Вероятно тъй като толкоз доста има вяра в задачата на плана, съумява да се оправи толкоз добре със своята роля. Бакалова споделя, че Никол Кидман и Мерил Стрийп са нейни идоли от дете. Но като Тутар съумява да засенчи и двете на номинациите за „ Златен глобус ”.

Момичето обаче не може да се порадва пълноценно на триумфа си . Заради пандемията не се е прибирала в България и не се е срещала с родителите си от Коледа през 2019 година Заминала за Съединени американски щати през януари 2020-а. Първоначалните й проекти били да се върне през март, само че пандемията ги провалила. След това се надявала да си пристигна най-малко за Коледа 2020-а, само че очакванията й още веднъж се оказват напразни. Изглежда, няма и другар. Живее със съквартиранти, само че домът й сега няма нищо общо със студентските квартири от времето в НАТФИЗ. Студиото, с което работи, й е предоставило голяма къща с басейн, писа Уикенд. 

Холивуд оказва въздействие върху метода й на живот. Там Мария стопира цигарите и нездравословната храна. „ Тук никой не пуши, това е толкоз демоде! Всички живеят доста здравословно. Ако искаш да те вземат насериозно, просто няма по какъв начин да пушиш ”, изяснява актрисата. Първите седмици, откакто идва там, се придържа към остарелия си метод на живот – пали цигара от цигара, както в НАТФИЗ, и постоянно се тъпче с бургери от разнообразни вериги за бързо хранене. Съквартирантите и сътрудниците й обаче поръчват главно салати и сьомга. Накрая Мария се пречупва и от позор от нездравословните си привички стартира да живее здравословно.

Сега спортува интензивно – плува два пъти седмично, разтяга се с йога и пилатес, върви постоянно на планински походи и чака срещата с родителите си, с цел да видят новото й „ Аз ”. Твърди, че не мисли нито за „ Златните глобуси ”, които я чакат, нито за „ Оскарите ”. Не прави проекти за нищо. Надява се единствено да има доста работа и отсега нататък. И хубавата й приказка занапред да стартира да се написа...
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР