2019, southeusummit.com След приключването на приватизацията на DESFA - оператора

...
2019, southeusummit.com След приключването на приватизацията на DESFA - оператора
Коментари Харесай

Нова акционерна структура дава възможност на DESFA да се придвижи стъпка напред: интервю с главния изпълнителен директор Nicola Battilana


2019, southeusummit.com

След приключването на приватизацията на DESFA - оператора на газопреносната система на Гърция - стартира нов eтап. Първото е, съгласно новоназначения изпълнителен шеф на компанията Nicola Battilana, компанията освен ще приближи страната до задачата й да стане европейски енергиен портал, само че и дава обещание да катапултира въздействието и смисъла на DESFA оттатък гръцките граници. От създаването на “енергиен мост”, свързващ Гърция и Северна Македония, до превръщането на LNG терминала Revithoussa в енергиен портал за импорт на LNG в Европа. Nicola Battilana разиска проектите си за DESFA в извънредно изявление със списание South Summit Magazine.

South EU Summit: Декември бе повратна точка за DESFA след прехвърлянето на 66% от акциите на гръцкия оператор към консорциума Senfluga Energy. Назначаването ви за основен изпълнителен шеф на компанията беше една от многото стратегически промени, които ще доведат до тази смяна в собствеността. Какво значи тази нова фаза за DESFA и по-специално за гръцката стопанска система?

Nicola Battilana: Консорциумът Senfluga Energy се състои от Snam, Enagas и Fluxys, които са три водещи европейски компании за транспорт на природен газ, които имат и оперират, като цяло, газопреносни мрежи с дължина над 68 000 km, няколко терминала за LNG и хранилища в Европа, както и в Латинска Америка, в страни като Мексико, Перу и Чили. Трите компании също по този начин са отдадени на насърчаването на развиването на единна европейска енергийна мрежа, където потреблението на газ като източник на чиста и устойчива сила (гориво) е главен съставен елемент. Освен това, консорциумът може да предложи огромен опит и знания на DESFA, както и няколко стратегически съюза в по-широк район.

South EU Summit: Какво е посланието на тази договорка, в интернационален проект, за капиталовия капацитет, който съществува в Гърция?

Nicola Battilana: Считам, че посланието, излизащо от тази договорка, е обръщение на доверие в страна, която е решила да отвори една от най-чувствителните инфраструктури: газопреносната си мрежа.За решението за приватизация на такава инфраструктура трябваше огромен кураж и ние се гордеем, че сме част от договорката. Това е удостоверение за това, кои сме ние като компании в нашите съответни страни и за това, което успяхме да реализираме през последните години. Въпреки това е значимо да се помни, че една трета от националния оператор ще продължи да бъде благосъстоятелност на гръцката страна. Участието ни има намерение изцяло да употребява опциите, предлагани от DESFA, като частен оператор: разширение на бизнеса, повишение на успеваемостта и гъвкавостта, стимулиране на пазара и вложенията, както и пазарна ликвидност. Естествено, ще работим и за увеличение на приходите и облагата, които в края на краищата са значима цел за всеки частен вложител, само че въпреки всичко главно е да действаме по доста резистентен метод, за както имаме традиция. Имаме дълготраен опит в растежа в страните, от които идваме, и можем също да потвърдим, че този напредък е бил непрекъснато резистентен и в никакъв случай не е имал негативно влияние върху нашите хора, върху нашите заинтригувани страни или средата, в която работим.

South EU Summit : DESFA неотдавна получи контракт за поддръжка на гръцката част от тръбопровода TAP. Като се има поради присъединяване на енергийния консорциум Senfluga в Южния газов кулоар, по какъв начин планирате да засилите тези взаимоотношения, с цел да развиете синергиите на пазара и да засилите ролята на DESFA?

Nicola Battilana: Фактът, че DESFA ще е виновна за поддръжката на тръбопровода TAP, е удостоверение на техническите благоприятни условия на DESFA. Освен това, компанията ще ускори съдействието сред двете сдружения и ще употребява синергиите сред двете тръбопроводни системи в интерес на потребителите на газ в Западна Гърция. Отношенията сред двете компании също ще отбележат подсилване на позицията на DESFA на интернационално ниво.

DESFA може да играе значима роля като център на механически и оперативни услуги в Гърция и в по-широк район, заради своите пълномощия и умения.

Притежавайки над 1 500 километра водопровод под високо налягане, компресорна станция - с визията да има още три в близко бъдеще - и една от най-големите регазификационни съоръжения в региона, DESFA може да претендира за неповторими механически знания в Гърция. Силно имам вяра, че договорът с TAP е единствено началото. DESFAможе доста да усили размера на предоставяните услуги в региона, с изгоди за компанията, чиновниците и за самия пазар, като в същото време понижи регламентираните разноски.

South EU Summit: Регулаторният енергиен орган на Гърция неотдавна даде условно утвърждение на десетгодишния проект за развиване на DESFA. Какво съставлява този проект за развиване?

Nicola Battilana: Десетгодишният проект за развиване е инструмент, употребен от Операторите на портативни системи в Гърция, както и в останалата част на Европа, за обмисляне на вложенията, които са нужни за разширение на мрежата. DESFA показа капиталов проект от 330 милиона евро, който включва междусистемната връзка сред Гърция и Северна Македония. Този план има за цел да построи „ енергиен мост” със Северна Македония, посредством построяването на газопровода от региона на Солун до границата сред двете страни, където ще бъде обвързван с тръбопровода, който северният македонски оператор MER ще се построи до Неготино.

Много е значимо, когато решите да изградите водопровод, би трябвало също да вземете поради неговото бъдещо развиване. Дали тръбопроводът ще остане като обединен, независим актив, или може да стане, в бъдеще, кръстопът на износа през Балканите, оттатък Северна Македония? В този случай е по-добре да има подобен водопровод, който да принадлежи към националната мрежа, вместо да бъде изцяло частно ръководен актив.

South EU Summit: Според изследване, извършено от DESFA, модернизирането наLNG терминала Revithoussa значи, че Гърция може да стане експортьор на газ, кадърен да доставя 5 милиарда куб.метра на газ в Балканския район, както и да се трансформира във входна точка за американския шистов газ в по-широкия район. С първата доставка на LNG от Съединени американски щати до терминала Revithoussa през януари тази година, по какъв начин може Гърция да употребява своето местонахождение и енергийна инфраструктура, с цел да се трансформира в енергиен център за по-широк район?

Nicola Battilana: Целта на DESFA е по-нататъшно развиване на капацитета на терминалната станция за LNG, да служи като главен източник на диверсификация на доставките на газ в

Балканския район и като енергиен портал за импорт на LNG в Европа.

LNG от Revithoussa може да бъде предаден в района на Източните Балкани посредством противоположен поток, на съществуващата българо-гръцка връзка на Кулата - Сидерокастро, или в по-малка степен посредством тръбопровода Гърция - България, който ще бъде обвързван към мрежата DESFA в Комотини, или с противоположен поток през тръбопровода TAP, също да бъде обвързван към мрежата DESFA в Nea Messimvria покрай Солун, като се има поради, че газопроводът TAP ще бъде обвързван и с тръбопровода IGB.

Втечнен природен газ от Revithoussa може да бъде предаден и в района на Източните Балкани посредством новия водопровод за свързване на Гърция - Северна Македония, който се създава от операторите на преносните системи на двете страни: DESFA и MER. Ето за какво ролята на терминала за полутечен природен газ Revithoussa е от решаващо значение за диверсификацията и сигурността на доставките за целия балкански и източно-европейски район.

След завършването на 3 -тия контейнер, Revithoussa се трансформира в същински хъб за LNG: той може да получава от трансокеански превозвачи и да има потенциал за изпращане до 21 милиона кубически метра дневно, което е огромен потенциал за пазара в Гърция. Освен това, терминалът скоро ще бъде подготвен за презареждане, като тази усъвършенствана значима услугаще бъде предоставена на клиентите, дружно с към този момент наличните услуги за изстудяване и инертни услуги.

Не на последно място, би трябвало да вземем поради решаващата роля на Revithoussa като медиатор при LNG търговия от залежи в Гърция и Източното Средиземноморие, заради стратегическото си състояние и близостта до пристанището на Пирея. Съществува забележителен капацитет за LNG като различно гориво за бункероване: Пиреос има потенциал за морски превоз на артикули на относително къси дистанции, заради положителния флот от фериботи, които свързват Атина с островите, както и с основна позиция за круизни кораби, както и за търговски кораби по маршрута Гибралтар - Суец.

South EU Summit: Европейският съюз дефинира амбициозни енергийни цели, които водят до 2030 година да навлязат ВЕИв производството на електрическа енергия, равняващо се на минимум 32%, енергийна успеваемост от 32,5% и, най-важното, с цел да може Съюзът до 2050 г.да стане първата в света неутрална към климата стопанска система. Като се има поради, че газът е изкопаемо гориво, което способства за изменението на климата, каква роля виждате газът в енергийния микс на бъдещето?

Nicola Battilana: Природният газ в действителност е изкопаемо гориво, само че би трябвало да се има поради, че излъчванията на замърсители, свързани с потреблението на природен газ, са доста по-ниски от тези на всички други изкопаеми горива. Не единствено, че изгарянето на газ създава по-малко CO2, в сравнение с изгарянето на нефт, въглища или лигнит, само че също по този начин, най-важното е, че потреблението на природен газ не създава излъчвания на сяра, нито отделя частици, които са извънредно нездравословни за публичното здраве.

Ние разбираме, че декарбонизацията е задачата, сложена от Европа, и че природният газ ще играе значима роля, изключително в този район на Европа: първо, за да се заменят от ден на ден необятно употребяваните замърсяващи горива и второ, с цел да се поддържа по-голямото потребление на възобновими сили, чиято досегаемост зависи от метеорологичните условия. Когато няма вятър, вятърните централи не създават сила. Когато няма слънце, слънчевите кафези не създават сила. Електроцентралите са идеални за съвпадане с такава честота, защото доближават оптималната мощ доста бързо.

Освен това, както към този момент беше упоменато, се чака газопреносната инфраструктура да се употребява за превозване на възходящи количества „ зелен “ газ - било то биометан, който към този момент е действителност да вземем за пример в Италия, или водород - през идващите години.

Неотдавнашното изследване на ECOFYS, извършено от консорциума Gas for Climate, демонстрира, че през 2025 година в Европа може да има 250 милиарда кубически метра възобновим газ (биометан и водород) и че като се употребяват тези размери в жилищното отопление, изпращащите се генератори диспечеризираната сила, индустрията и тежък превоз, цялостната декарбонизация може да бъде реализирана със икономисване от 217 милиарда евро, спрямо невъзможни чисто газови сюжети.

DESFA към този момент е част от тази мрежа от начинания и ще работи неуморно, с цел да ги предизвиква в Гърция.

Преводът е оповестен в Бюлетин на Центъра за проучване на Балкански и ченоморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР