2019 година отне на Бургаска област редица знакови личности. Част

...
2019 година отне на Бургаска област редица знакови личности. Част
Коментари Харесай

Тези знакови лица за Бургаска област останаха завинаги в 2019 година

2019 година лиши на Бургаска област редица знакови персони. Част от тях имат спорна биография, други ще бъдат помнени с положително цялостен живот, а трети оставиха светла следа с творчеството си, написа в своя обзорна обява "Флагман ".

В края на календарната година Флагман.бг напомня кои известни лица за Бургаска област останаха вечно в 2019 година.

На 8 януари умря поетът-преводач Кръстьо Станишев. Той е почетен жител на Бургас, притежател на редица награди.

На 9 януари борбата за живот загуби бургаският спецполицай Пенчо Трендафилов.

През януари, на 55-годишна възраст ни напусна и именитият бургаски служител на реда Стайко Манев, който бе дълготраен началник на най-натовареното полицейско ръководство в страната – РУП Несебър.

Последните две години той се бореше с тежко заболяване, което го накара да продаде скъпата си сбирка от остарели фотоси на Несебър. За лекуването му помогнаха и негови сътрудници, само че Манев не съумя да пребори тежката диагноза и издъхна на 23 януари.

В края на януари, първият декан на педагогическия факултет на Бургаския свободен университет проф.д.ф.н.Иван Куцаров, издъхна. Той напусна този свят на 76-годишна възраст.

На 5 февруари си отиде един от най-талантливите бургаски художници – Стефан Цанев, европеецът в родната живопис. За него се знаеше, че от години е диагностициран със злокачествено заболяване.

Той издъхна на 72 години. Цанев бе почетен с голям брой влиятелни интернационалните оценки, а платната му са владеене на Националната художествена изложба, Софийската градска изложба и доста частни колекционери. Той е почетен жител на Бургас.

През февруари скоротечно заболяване лиши живота на Кирил Атанасов, бургаска рап легенда от 3G. Той умря на 31 години, а болестта безусловно го е умъртви за 20-ина дни.

На 11 февруари издъхна Йорданка Статева-Делева, дълготраен шеф на Историческия музей в Карнобат.

На 25 февруари умря едно от знаковите лица Българска социалистическа партия в Бургас – Антон Купенов, който бе дълготраен ръководител на структурата в ж.к. “Славейков “. Той си отиде от този свят на 89 години.

На 10-ти май в отвъдното се пресели лечителката Велка Бозукова, известна като айтоската баба Ванга. Хора от цяла България идваха при нея, с цел да търсят избавление, а за качествата й се носеха митове. Велка Бозукова си отиде от този свят на 96-годишна възраст.

През май доктор Йордан Томов, ослепителен доктор, експерт по анестезиология и интензивно лекуване, издъхна след дълготрайно боледуване. Д-р Томов бе образец за всички сътрудници. През 2012 година той взе участие в спасяването на потърпевшите при атентата на летището туристи и за своята работа бе награден от премиера Бойко Борисов.

На 20-ти май Бургас загуби легендата в леката атлетика – Георги Бахчеванов, заслужил бургаски треньор, който приготви стотици състезатели, донесли спортна популярност на Бургас. Той издъхна на 73-годишна възраст.

На 26-ти май умря Демократ №1 в Бургас – Здравко Ангелов. Той бе първият човек, който се осмели да излезе на митинг в Бургас, незабавно след 11-ти ноември 1989 година.

На 19-ти ноември, Ангелов мина през бул. “Алеко Богориди “ с афиш: „ Жишев – вън от Бургас “(по това време Николай Жишев бе първи секретар на ОК на Българска комунистическа партия и един от най-приближените до Тодор Живков, б.а.). Здравко Ангелов е един от създателите на опозиционното придвижване „ Клуб 19 ноември “.

На 18-ти юни футболната легенда Владо Стоянов загуби борбата с тежко онкологично заболяване. Той умря на 55-годишна възраст и остави трайна следа с изявите си на футболния терен. Владо Стоянов ще остане в историята като един от най-хубавите бургаски футболисти. През 90-те той доближи до испанския хайлайф и носеше екипа на Депортиво Ла Коруня.

През юли, на 90-годишна възраст, издъхна Михо Михов – един от основателите на актуалния Бургас. Дългогодишният шеф на Домстроителния комбинат персонално ръководеше построяването на огромна част от жилищните комплекси в града през втората половина на предишния век.

Навръх Илинден ни напусна бургазлийката Данка Соколова, почетен ръководител на Българската асоциация на туристическите организации. Тя бе един от най-уважаваните специалисти в областта на туризма в България.

На 8 август след дълготрайно боледуване ни напусна Петър Дойчев – почетен жител на Бургас, прочут като Бащата на туризма. Петьо Балкантуриста е прочут като основател на технологията на придобилата известност марка „ Шопска салата “.

През август се сбогувахме с огромния академик, публицист и създател на кръг „ Будител “ Пламен Крайски.

На 25-ти август юридическата общественост в Бургаска област бе шокирана от вестта – умря известният юрист Георги Габровски. Той издъхна едвам навършил 50 години след скоротечно злокачествено заболяване. Приживе той бе считан за една от най-мистериозните и недосегаеми фигури в Бургаска област – някогашен телохранител, арбитър и юрист.

В края на октомври умря една от най-страховитите персони за които се носят митове в Бургаско – канибалът Николай Гьоргов. През 1995 година той умъртви двама свои съселяни и изяде вътрешностите им, вярвайки, че по този начин ще живее вечено. Впоследствие се оказа, че страда от шизофрения и лежа за малко в психиатричната клиника в Ловеч, след което бе освободен и се върна в Голямо Буково.

През ноември ненадейно издъхна Венцислав Чамурджиев – една от знаковите фигури на прехода в Бургас. Той умря на 59-годишна възраст в дома си в село Маринка, получавайки инфаркт, до момента в който тренира във фитнеса.

Бизнесът на Чамурджиев стартира да се развива през 1996 година, с помощта на контактите му в Съюз на демократичните сили на високо държавно равнище. Той изчезна от общественото пространство след 2011 година, когато бе задържан и упрекнат в лихварство. По-късно обвиняванията против него паднаха и той бе оневинен.

На 9 декември умря доктор Димо Рибов, шеф на отделението по вътрешни заболявания и клинична хематология в УМБАЛ Бургас. Той бе считан за здравно величие и апетитен за един от най-хубавите хематолози в България.

Коварно заболяване лиши и предприемача Андон Койчев, прочут с прозвището Доката. Той бе измежду хората, които възродиха рали-кроса в село Дебелт.

След малко боледуване на 16-ти декември издъхна някогашният президент на ПФК „ Нефтоимик “ Милан Ганчев. Повече от 15 години той бе изпълнителен шеф на Общо събрание на колегиите „ Лукойл Нефтохим “.

През декември Бургас се сбогува с огромния художник Иван Крачолов. Творецът приключи земния си път на 91 години.

Отново през декември, ненадейно ни напусна уважавания несебърски правист Паскал Паскалев, който си отиде от този свят едвам на 72 години след малко боледуване.

А в последните дни на годината умря майсторът на спорта по хандбал Трайко Лавдаков-Макито.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР