"2019 година е изключително трудна и пълна с предизвикателства, но

...
"2019 година е изключително трудна и пълна с предизвикателства, но
Коментари Харесай

Ангелкова: От юни до август у нас е имало над 4.4 милиона чуждестранни туристи

"2019 година е извънредно сложна и цялостна с провокации, само че с много позитивни резултати ". Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по Българска национална телевизия.

Повод за песимизъм и напрежение е банкрутът на "Томас Кук ". Министърът изясни, че сходно нещо е мъчно за предугаждане. От "Томас Кук " са изпратили на 12 юли публични писма, че са сключили договорка с вложител и са описали стъпките за оздравявне на туроператора.

"Изключително съществено разбъркване се случва сега на пазара и това непроменяемо дава своите отблясъци ", разясни Ангелкова.

Преди три дни министърът на туризма е била на среща в Германия с представители на други туроператорски компании. От над 435 000 туристи, които са пристигнали това лято през "Томас Кук ", 200 000 са немци. За предходната година над 800 000 немски екскурзианта са посетили страната ни. И другата седмица на министърът й предстоят срещи във Англия и Германия за договаряне на сезон 2020 година.

"За идната година ще имаме специфичен механизъм, който да подкрепя проведения туризъм през рекламата с 15 милиона лв. ", добави министърът.

Само за месец август 378 милиона са нощувките на хотелите по Черноморието. Това е с 10% повече от друга година. Ангелкова изясни, че юни месец е бил сложен поради изкуствено основана нервност. От юни до август има над 4.4 милиона задгранични туристи. Има лек спад в националните ни курорти. Има растеж при нощувките, което демонстрира, че туристите тази година са останали за по-дълго време.

"Нощувките от българи, визитите от български туристи по българското Черноморие са с растеж над 5.8% спрямо предходната година ", съобщи Ангелкова.

Основно туристите, които посещават страната ни са от Румъния, по-късно Гърция, на трето място са немските туристи, по-късно - тези от Турция, от Сърбия, Русия, Англия. Над 40 хиляди са китайските туристи, посетили България, това е към 50% растеж по отношение на предходната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР