2019 година беше изключително динамична откъм новини и събития в

...
2019 година беше изключително динамична откъм новини и събития в
Коментари Харесай

Смятащи ДНК молекули и невронни мрежи – малка част от IT пробива на 2019 г.

2019 година беше извънредно динамична откъм вести и събития в IT бранша. Някои от тези достижения са свързани трагично с продуктивността на компютрите, други пък с компютърната сигурност.
Това, което за мен е доста значимо в нашата област, е, че откриха метод да се прави изчислителна активност с ДНК молекули, а не със общоприетите силициеви транзистори, съобщи в изявление за БГНЕС специалистът Петко Маринов.
„ През март месец научихме, че в университета Калтех е създадена технология, която програмира молекулите да правят обикновени калкулации. От това до един сериозен компютър, крачката не е толкоз огромна. Това съгласно мен е бъдещето на компютрите, тъй като отваря пътя както към доста по-сериозните калкулации, по този начин и към клетките в нашия организъм. С тях може да се отстраняват ракови кафези или да се усъвършенства метаболизма. Възможностите на тази технология са неограничени ”, уточни специалистът.

За страдание, такива разработки не може да се прочетат толкоз елементарно от всеобщия консуматор.
Другият пробив през тази година е обвързван с така наречен невронни мрежи, които се употребяват за различаване на обекти или за преводи. Интересното е, че се появи една плеяда от дребни платки (микроконтролери), които са за любопитни хора в региона. Те могат да вземат една такава платка и да опитват на любителско равнище. Тези опити постоянно водят след себе си до гражданска война от нови услуги. Всеки един младеж може да образова въпросната невронна мрежа в действия, които го интересуват. Такива платки към този момент пуснаха Nvidia, Гугъл и други Тяхната цена е много под тази на един мобилен телефон.
Невронните мрежи ще добиват все по-голяма известност и приложение. През 2020 година те ще бъдат надградени, защото сега са в доста елементарен тип. Бъдещият тренд е да вършат малко по-сложни неща. В момента е като черна кутия. Не знаем по какъв начин ще се държи тази невронна мрежа. Дали да вземем за пример колата Tesla, която е оборудвана с такива мрежи, ще се блъсне в гърба на колата за спешна помощ – единствено тъй като е от друга административна област или щат. Или пък, тъй като в началото сме я обучили да разпознава колите за спешна помощ от един град, област и щат, а в различен наподобяват по различен метод, разяснява още експертът.
Петко Маринов чака през идната година да има развиване и по различен въпрос, обвързван с множеството офанзиви по процесорите на Intel. Това принуди програмистите на международния колос да пуснат серия от пачове, които обаче понижиха продуктивността на компютрите.

„ IT сферата като цяло оказва помощ на хората да живеят по-добре, да считат и възнамеряват по-бързо. Там не може да се приказва за кой-знае какви разочарования, както е в други области – в политиката, в устройството на страната, в публицистиката даже “, отбелязва Маринов.
На въпрос до каква степен индивидът ще бъде преместен от въпросните нови технологии, специалистът счита, че неизбежно някои специалности ще залинеят, което в последна сметка не е толкоз неприятно. И различен път в историята на човечеството поради развиването на технологиите, аграрната или индустриалната гражданска война, са изчезвали специалности.
„ В последна сметка, това оказва помощ. Ако на човек му спестите 10% работата денем, той ще ги насочи в връзка с децата си или да придобие в допълнение умения. Всичко това води и до по-голям Брутен вътрешен артикул и изгода от този човек “, аргументира се експертът.

И преди да забележим далечното бъдеще, всеки от нас наложително би трябвало да се подсигури в сегашното, до момента в който сърфира в интернет. Петко Маринов предлага, когато си измисляме пароли, те да бъдат не една дума с доста знаци. Най-добре е няколко думи, които не са свързани една с друга.
„ Закупете си устройства за идентификация (т.нар хардуерни токени) и да имате надзор къде и по какъв начин влизате в пощата си. Самото устройство образно ви демонстрира, в случай че някой вместо вас се пробва да влезе във вашето персонално виртуално пространство. Подобни устройства към този момент са внедрени в България от няколко банки. Малкото електронно устройство генерира еднократни пароли и обезпечава сигурност на потребителите.

„ Опитайте се да имате някаква хигиена в използването на интернет, да не инсталирате безсистемно приложения, както и актуализирайте постоянно вашите компютри и телефони ”, предлага още Маринов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР