2019 година бе добра за пазара на имоти в София.

...
2019 година бе добра за пазара на имоти в София.
Коментари Харесай

Експерт: Следете пазара на труда, за да разберете посоката на цените на имотите

2019 година бе добра за пазара на парцели в София. Цените се резервират без обилни промени, а размерът на покупко-продажбите остава на високи равнища, сочи разбор на Bulgarian Properties. Каква обаче ще е 2020 година?

" Според нас 2020 година ще бъде доста сходна на 2019 година - с минимални промени на цените, непоклатимост на имотния пазар и огромна интензивност и размер от покупко-продажби. През идната година ще имаме опция да станем очевидци на зрял заможен пазар с плавни промени, само че с огромен интензитет на размерите и чувство за непоклатимост и ликвидност, каквито не сме имали през последните 10 години ", споделя Полина Стойкова, изпълнителен шеф.

Тя обаче предизвестява да следим деликатно пазара на труда, който може да ни даде ранен сигнал за пазара на жилищните парцели. " Тенденцията е приходите на популацията да продължат да нарастват заради конвергенцията с европейските приходи и потребността от квалифицирана работна ръка, затова по-голямо внимание би трябвало да се обръща на безработицата. Повишението й от сегашните рекордно ниски равнища ще даде ранен сигнал за превръщане на трендовете на имотния пазар. Засега това наподобява като далечна вероятност, само че следва да се следи деликатно като развой ".

Общите упования и прогнози към този момент са за продължаващ стопански напредък, ниски лихвени проценти, растящи приходи и рекордно ниска безработица. Затова и от компанията не чакат 2020 година да е изключително друга от 2019 година

Цени и досегаемост

Данните на Bulgarian Properties сочат, че цените в София на база подписани покупко-продажби остават без изменение по отношение на година по-рано. Средната цена на продадените жилища в София през 3-тото тримесечие на 2019 година е €1 088 кв.м при €1 090 кв.м за същия интервал на предходната година.

Средната последна покупна цена на жилищата в София е €89 307 при €86 260 за същия интервал на предходната година. През последните няколко години междинната покупна цена се движи към €90 000 с промени към тази сума според какъв вид жилища доминират в покупките през даденото тримесечие.

За второто тримесечие на 2019 година цената на индикатора за досегаемост, който мери съотношението сред цените и междинните заплати, доближи равнище 1,23, което значи, че са нужни 1,23 междинни софийски заплати за покупката на 1 кв. м. Това е най-ниската стойност, измерена през последните 10 години, затова през 2019 година парцелите в София са най-достъпни за купувачите. Това се дължи по едно и също време на забавянето на растежа на цените и на продължаващо повишаване на приходите.

Коефициентът за досегаемост е надалеч под пиковата си стойност от 2008 година, когато се изискваха 3,5 месечни заплати за покупката на 1 кв. м жилищна повърхност в София. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР