2019 г. ще се окаже изключение от тенденцията, наблюдавана в

...
2019 г. ще се окаже изключение от тенденцията, наблюдавана в
Коментари Харесай

Четвъртокласниците влошават резултатите си по три от четири предмета

2019 година ще се окаже изключение от наклонността, следена в предходните три години, за възстановяване на резултатите от националното външно оценяване в четвърти клас. Четвъртокласниците усъвършенстват оценките си по български език, само че ги утежняват по останалите три предмета, по които се препитват годишно - математика, Човекът и обществото и Човекът и природата. Това демонстрират суровите данни от тазгодишното национално външно оценяване в 4-ти клас, което се организира при започване на май т.г. по четирите предмета. Противно на традициите обаче, тази година от просветното министерство не оповестиха данните пред медиите с нормалните данни и графики, показващи по-детайлно резултатите, а се регистрираха единствено с прессъобщение.

В изпитите от националното външно оценяване са се присъединили над 60 500 възпитаници от четвърти клас от общо 1796 учебни заведения. Сравнението с данните от предходните три години демонстрира, че в случай че през 2016, 2017 и 2018 година резултатите по съвсем всички предмети са се увеличавали с по няколко %, то през 2019 година се вижда спад в резултатите по всички предмети без български език. " Резултатите са показателни за висока степен на реализиране на държавните просветителни условия за образователното наличие за началния стадий на главното обучение ", е обаче трактовката на МОН. Оттам считат, че резултатите " са изцяло съизмерими с тези от предходните години ".

Данните за 2019 година демонстрират, че най-високи не престават да са резултатите по Човекът и природата - делът на правилните (постигнати) отговори на учениците по този предмет е 81.2%. Този % обаче се утежнява с 1.5 процентни пункта спрямо 2018 година По математика четвъртокласниците също са се показали малко по-зле от м.г. - тук процентът на правилните отговори е 75.2%, което е с 1.6 процентни пункта по-ниско от 2018 година (от МОН натъртват на това, че резултатът е с 4.9 п.п. по-висок от 2017 г.). По Човекът и обществото степента на осъществимост е 77.8%, като понижението по отношение на миналата година е 4.4 п.п.

Повишение има само при резултатите по български език - децата тук са постигнали 77.6% правилни отговори, като резултатите им са с 5 процентни пункта по-високи от м.г. и с 6 п.п. по-високи от 2017 година Тук обаче евентуално повода би трябвало да се търси в променените критерии за оценяване на МОН. Ако до момента е била глобена всяка сбъркана дума, измерваща усвояването на обещано предписание, в този момент прагът е вдигнат. " Ако да вземем за пример в диктовката имаме 4 думи с " щ ", с които желаеме да проверим дали ученикът е усвоил правилото за тази писмен знак, преди за една неверна дума приемахме, че правилото не е усвоено, а тази година взехме решение да одобряваме, че правилото е усвоено, в случай че над половината думи са правилни, т.е. в тази ситуация - в случай че две думи са правилни ", изясни пред " Сега " държавен специалист Рени Рангелова. По думите й хубавото т.г. е, че съвсем всички възпитаници са писали на свободните отговори, които изискват основаване на текст и анализиране на информация. " Т.е. учениците се стараят да пишат и да работят ", споделя Рангелова. Понижението на резултатите по математика т.г. пък съгласно нея се дължи на лекото завишаване на компликацията на дилемите, подхванато тази година.

От късото прессъобщение на МОН излиза наяве, че съгласно общия междинен резултат от четирите предмета за поредна година най-висока успеваемост имат учениците от Смолян, София-град и Варна. На последните места по три от четирите образователни предмета се подреждат Шумен, Монтана и Сливен, а по БЕЛ - Монтана, Силистра и Сливен. Отговорите на редица въпроси, като да вземем за пример за какво на едни места резултатите са по-високи, а на други - ниски, както и какви ограничения ще се подхващат за възстановяване на ситуацията, липсват. " Данните са неокончателни и още не са обработени. Тепърва следва анализът им след заключване на системата (т.е. откакто всички учебни заведения попълнят данните за резултатите на учениците си - бел.ред.), разясниха от МОН.

 

ТРУДНОСТ

Най-ниските резултати са регистрирани за въпросите със свободен отговор, които допускат допълнение и/или основаване на къс текст.  За въпросите с избираем отговор се резервира наклонността за висока осъществимост, показват от МОН. За разлика от предишни години се регистрират по-високи резултати по критериите от диктовката.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР