2019 беше година, в която Земята претърпя няколко огромни по

...
2019 беше година, в която Земята претърпя няколко огромни по
Коментари Харесай

Пожарите в Австралия - глобален или местен проблем

2019 беше година, в която Земята претърпя няколко големи по повърхност пожара в региони с неповторима природа. Сибир, Амазония и Австралия бяха съществени тематики на журналистически вести и човешка паника както за изчезващата дива природа, по този начин и за уязвимостта на хората.

И до момента в който пожарите са предстоящо сезонно злополучие на доста места по света, невижданият им мащаб през последната година повдига нови паники и благоприятни условия за реакция. Няколко са главните диспути - имат ли връзка големите пожари с климатичните промени или са естествени местни произшествия, обратима ли е загубата на дива природа, ще се възстановят ли горите и въздухът?

Какво приказват обстоятелствата:

Жега и суша повече от нормалното

Пожарите в саваната не са ненадейно събитие за Австралия. Извънредното през сегашния им сезон е, че са почнали по-рано от нормалното (още през септември), при повишени температури и мощни ветрове и се разрастват рекордно.

Според информация на Би Би Си пожарите са минали през разнообразни елементи на континента, като в този момент са съсредоточени в Югоизточна Австралия и към момента са стотици на брой. Пламъците доближават размери на здания и гълтам субтропични и евкалиптови гори, които не са нормалният обект на огън.

От през вчерашния ден дъждове спомагат за усмиряване на пожарите, само че не и за цялостното им преодоляване, като все още са унищожени към 2000 дома. Унищожени са големи тревни и гористи площи, с сериозно задимяване и отчасти унищожени са обитания на скотски типове, които не съществуват на никое място на планетата отвън Австралия.

Според данни на " Ал Джазира " към 5 януари над 5 милиона хектара тревисти равнини и обработваема земя са унищожени, а минимум 24 души са починали. Обемът на загубите е в пъти по-голям, в сравнение с при пожарите в Амазония и Сибир.

Загуба на дива природа

Учени от Университета в Сидни са пресметнали, че към 480 млн. бозайници, птици и земноводни са починали в пожарите на континента от септември 2019 година до първите дни на януари. Това число е получено при консервативни оценки, които могат да се окажат и по-ниски от действителните загуби. Със сигурност това число ще се повиши, до момента в който стихията бъде овладяна.

В края на 2019 година в изказване за телевизия ABC австралийският министър на околната среда Сюзън Лей заяви, че над 30% от хабитата на коалите е погубен в бедствието, поради което се допуска, че и популацията им е намаляла надлежно. Въпреки че министър-председателят Скот Морисън отхвърля потребността от по-амбициозни климатични политики на Австралия, Лей призна, че заканите за неповторимите скотски типове на страната са повлияни от климатичните промени и човешката интервенция в природата. По тези аргументи са нужни изискват действия както за възобновяване на естествените хабитати на континента, по този начин и за понижаване на парниковите излъчвания.

Такива ограничения обаче са трудоемки и скъпи, изискват десетилетия и резултатите не всеки път са предвидими количествено. Просто е - да отсечеш дърво е еднократно деяние, да засадиш изисква старания, благоразположен климат, превалявания и... години напредък.

Към момента са починали гори и тревисти равнини, които са както дом на скъпи скотски типове, по този начин и значими за континента местообитания сами по себе си. Според галактическата организация на Съединени американски щати (NASA) единствено към средата на декември и единствено в един от засегнатите щати са изгорели 2,7 милиона хектара горски масиви (27 хиляди квадратни километра).

Замърсяване на въздуха Според същите данни на NASA елементи от Сидни, град с 5 милиона души население, неотдавна са имали равнища на замърсяване няколко пъти над това, което се смята за рисково.Столицата на Австралия, Канбера, е затлачена от гъст пушек от околните пожари повече от седмица. Градът записва собствен нов връх на най-лошо качество на въздуха на 2 януари съгласно метеорологични данни, представени от Ню Йорк Таймс.

Вчера уредниците на единия от трите огромни международни тенис шампионата, Australian Open, оповестиха, че мачовете могат да бъдат спрени, в случай че качеството на въздуха е прекомерно неприятно, защото и Мелбърн доближи " доста нездравословни " равнища поради пожарите.

Според позиция на 20 здравни организации димът от пожарите е провокирал замърсяване на въздуха до 11 пъти над главното равнище на заплаха в някои елементи на Сидни и Нов Южен Уелс. Очаква се високите равнища на замърсяване на въздуха да продължат. Учените молят към държавното управление за дейности за отбрана на публичното здраве, които да включват нови ограничения за понижаване на парниковите излъчвания и акомодация към климатичните промени.
Емисии и пожар, пожар и излъчвания

През последния ноември метеорологичната организация на Организация на обединените нации разгласи, че равнищата на трите съществени газа, улавящи топлината - въглероден диоксид (CO2), метан и азотен оксид, - са достигнали нови исторически върхове на равнищата си в атмосферата. Според тези данни от 1990 година насам парникови газове са провокирали нарастване от 43% на общото лъчение на радиация, което води до затоплящия резултат върху световния климат. Въглеродният диоксид дава отговор за 80% от тези промени.

Независимо от съответната причина на запалване за по-големите по повърхност продължителност и активност пожари и в Сибир, и в Амазония, и в Астралия през последната година способстват сушата и рекордните температури, измерени на засегнатите места, както и неглижирането от виновните локални управляващи. А за засушаването и покачването на температурите учените потвърждават значим принос на излъчванията от парникови газове, които исторически потвърдено се усилват поради човешки действия.

От друга страна, самите пожари водят до нови излъчвания, които завъртат колелото към по-малка опция освен за възобновяване, само че и за задържане на положението на климата все още. Според специалисти на галактическата организация на Съединени американски щати, представени от " Гардиън Австралия ", излъчванията на CO2 от пожарите през този сезон към този момент са на половина на всичките парникови излъчвания за цялата 2018 година на страната. Дори при естествени условия може да минат десетилетия, до момента в който повторният напредък на гори поеме още веднъж тези излъчвания.А климатичните условия сега не са естествени - рекордните температури и сушата не разрешават на горите да се възстановят както в предни интервали.

 Пожарите в Австралия - световен или локален проблем
© NASA

Извън " естественото " е и достигането на дима отвън континента. Снимка на галактическата организация на Съединени американски щати демонстрира, че в Нова Зеландия снегът и ледниците са се оцветили в кафяв цвят поради пепелта от пожарите на прилежащия континент, далечен на 2000 км. Противопожарната работа на щата Нов Южен Уелс към този момент разгласи, че пожарите в Австралия основават нови климатични условия.

Ще продължат разногласията дали повода за пожарите са в климатичните промени или в инцидентни природи аномалии и човешка немарливост или незаконна нелепост. Но до момента в който съответното начало на бедствията е мъчно да се изясни, следва да следим следствията им. Освен към този момент изгубени човешки животи и домове и обезобразена витална среда, неизбежни в бъдеще са дълготрайни загуби за неповторими животни, гори, савана, чист въздух, температура на цялата Земя. Тези загуби се умножават в Австралия, увеличавайки резултата за планетата, който пожарите в Амазония и Сибир към този момент имат. Тези загуби са световен проблем, не местен случай.

И до момента в който климатичните скептици и политиците ще не престават да приказват, вместо да работят, може ли човечеството да си разреши да живее както до момента, с цел да стигне до бъдеще без вода, гори и въздух? Не става въпрос индивидът да спре да употребява електричество или да се върне в пещерите, без значение от иронизирани пресиления на " екологичната " позиция. Но може би, да вземем за пример, би могъл да употребява водата за потребности, а не за произвеждане, което връща цялостен град в първичен обичай на жадност и заплаха за здравето. Което е действителен проблем за прилагане на естествените запаси в Перник, България.

Докато не престават полемиките дали планетата и климатът ѝ се трансформират, дали хората могат да спрат стартирани от тях нездравословни процеси, има съответна помощ, която може да се окаже за избавителните действия на място в Австралия - както за бедстващи хора, по този начин и за редки животни. Връзки към държавните звена и организациите, които събират средства за битка с огъня, можете да намерите тук (на британски език).

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (177)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР