2018г. ще е годината на възприемането на нови правила в

...
2018г. ще е годината на възприемането на нови правила в
Коментари Харесай

Предстоят още промени в сферата на дигиталния пазар в полза на потребителите


2018г. ще е годината на възприемането на нови правила в интерес на европейския консуматор, които ще бъдат във фокуса и на разискваните въпроси по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в „ Бизнес темите” по ТВ „ Европа”.

Маргаритов напомни, че през предходната година бе признато и следва да бъде въведено свободното прилагане на абонаментни проекти за друго цифрово наличие по време на пътешестване в Европейския съюз при същите условия, както в националната страна. „ Различни платформи за даване на кино, спортни излъчвания, просветителни стратегии и така нататък ще могат свободно да бъдат употребявани към този момент въз основата на националните абонаменти без спомагателни такси в границите на всички страни в ЕС”, разясни Маргаритов. „ Това е доста съответна реакция на европейските институции на следеното години наред така наречен интелектуално пиратство. Вече стана ясно, че не е належащо да има толкоз безапелационни забрани и някакви високи хонорари и такси за потреблението на несъмнено цифрово наличие. Предвид метода, по който към този момент се комуникира, по-добре е човек да си заплати абонамента, който да не е чак толкоз висок и да може да има достъп на всички места, вместо тук да го употребява, а там да пиратства”, разяснява той.

Тези промени идват след отпадането на таксите за роуминг в средата на предходната година. Според ръководителя на КЗП това е несъмнено огромно постижение в интерес на потребителите, което е лишило повече от 10 години на европейските институции. Но през този интервал са намалели с към 90% разноските, които сега европейският консуматор прави при пътешестване, когато беседва и употребява мобилни данни през телекомуникационните си устройства.
Маргаритов цитира данни от изследване на Евробарометър, съгласно което над 70% от европейските консуматори са осведомени за новите регламенти, което е довело до доста повишение на потреблението. Около два пъти са се нараснали потребителите, които употребяват мобилни данни в роуминг в границите на Европейски Съюз, както и тези, които до този миг не са го правили, само че са почнали.
Председателят на КЗП изрази убеждението си е, че ще бъдат положени всички старания страните от Западните Балкани да се причислят към свободната от роуминг зона, като акцентира, че част от тези процеси към този момент са в ход. „ След като е допустимо в Европейския съюз, не би трябвало да има никаква спънка да се случи и в други страни, които са в Европа – нито софтуерни, нито от друго естество”, сподели той.

„ Отпадането на геоблокирането е друга огромна потребителска тематика, която ще бъде във фокуса и на разискваните въпроси по време на Българското председателство на Европейски Съюз, която е и тематика на нашия еврокомисар”, сподели още Маргаритов. „ Отваря една огромна опция в онлайн търговията и то главно в интерес на потребителите. Това значи, че ще можете да пазарувате доста по-свободно от уеб сайтове на територията на разнообразни страни от Европейски Съюз, без да може да ви бъде отказвано това или да бъдете пренасочвани към други сходни уеб сайтове, в които финансовите условия за осъществяване на покупко-продажби са по-неизгодни”, изясни той. Предвижда се редом с това да бъдат изменени и разпоредбите, които важат за определянето на цените на пощенските и куриерските услуги. „ Тези въпроси са директно свързани, тъй като това има смисъл, когато има и идентични правила при реализирането на доставките, които са може би най-важният съпътстващ елемент”, добави ръководителят.

Затягането на контрола към този момент е реалност. Има признат нов правилник, който ще се ползва паралелно с новите регламенти от май тази година по повод засилената отбрана на персоналните данни на потребителите. По отношение на контрола се планува националните правоприлагащи органи да имат засилени пълномощия, в това число да блокират наличие на избрани онлайн магазини, които са хванати в нарушаване и глобени, само че не се трансформирали своето незаконно държание.

В рамките на Българското председателство на Европейски Съюз в края на април КЗП ще провежда събитие, на което ще бъдат поканени всички аналогични институции от страните от Европейски Съюз и от прилежащите страни, като главният акцент е подложен върху единния дигитален пазар.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР