2018-та година за община Смолян е успешна, защото изпълнихме задачите,

...
2018-та година за община Смолян е успешна, защото изпълнихме задачите,
Коментари Харесай

Кметът на Смолян: 2018-та година е успешна за общината, изпълнихме си задачите

2018-та година за община Смолян е сполучлива, тъй като изпълнихме дилемите, които сме си сложили, съобщи кметът Николай Мелемов пред публицисти през днешния ден. В брифинга участваха тримата му заместника и секретарят на общината.
Той уточни, че са довършени част от плановете по Оперативна програма „ Региони в напредък “, за които общината е спечелила 21 млн. лева бюджет . Има и преходни обекти, които ще се извършват следващата година.
„ Най доста се гордея с това, че както постоянно приоритет са ни били детските градини и учебните заведения. В момента ще бъде оборудвана Детска градина „ Буратино “ и през януари тя ще проработи. На Седмо и Шесто учебно заведение спортните площадки са реновирани, в Райково спортната зала върви по проект. Догодина ще бъде довършена и открита. В Смилян сменихме дограмата на детската градина. Наблягам на това, тъй като доскоро в общината пристигнаха коледари. Усмихнатите деца са най-голямото благосъстояние на една община, на нас - хората. Полагаме всички старания в учебните заведения и детските градини да има добра среда - европейска, да има атмосфера. Всички деца са значими – и в селата, и в града. Стараем се и културните мероприятия за децата и младежите да бъдат на равнище, тъй като още от ранна детска възраст се възпитава възприятие за хармония, за отношение. Радвам се, че в община Смолян всички учебни заведения и детски градини са в положително положение. Учебните процеси на всички места са на равнище “, акцентира Мелемов.

Заестничката му по финансовите въпроси Венера Аръчкова заяви, че не престават да поддържат финансова дисциплинираност в ръководството на обществените средства и че не позволяват просрочени отговорности. Само един от критериите, следени от Министерство на финансите, продължава да е проблематичен – поетите задължения по контракти. Всички останали са в норма. А поетите задължения са прекомерно високи от дълги години, управлението на общината ги топи на всяко тримесечие.
Аръчкова съобщи, че по облигационния заем остатъчна към края на годината е сумата от 8,3 млн. лева, като вноските постоянно се погасяват. Към ПУДООС общината дължи 1,9 млн. лв., чийто падеж е 2021 година, а по фонд „ ФЛАГ “ заемите са настоящи и няма веселба при заплащането им, както и наказания, добави тя.
По думите й събираемостта на локални налози и такси е сред 78 и 94%. По отношение на налог МПС събираемостта е над 100%, защото хората погасявали и остарели заплащания. Тя изясни, че събираемостта е доста висока, тъй като данъкът е привързан със наложителните прегледи на колите. При заложени 3,1 млн. лева от такса за битови боклуци, в общината са събрани 2 920 000 лева
150 позволения за градеж на физически и юридически лица е издала локалната администрация през годината. Голям интерес има към преместваемите обекти, за каквито са издадени 30 разрешителни, заяви зам.-кметът по строителството инж. Марияна Цекова.
Тя осведоми, че планът за Общ организационен проект на община Смолян е в доста напреднала фаза. Проведено е публично разискване за него при започване на месец октомври, а на 5 декември е била съгласувана екологичната му оценка.
Информацията от Марин Захариев – зам.-кмет по европейските планове, е, че следва да се изградят нови обществени жилища за 35 фамилии. Сградата ще е до някогашния Тубдиспансер.
„ Смолян е от дребното градове, в които няма бездомници . Реагираме доста бързо и всички, които са потърсили помощ, са я получили “, добави Захариев.
Вчера община Смолян е подписала контракт за създаване на Дневен център за възрастни хора с деменция и за възрастни хора за развъждане денем.
Секретарят на общината Момчил Николов разясни, че в постройката на някогашния Тубдиспансер ще се построи сложен център за възрастни хора. Болните хора ще бъдат излъчени в центъра, а техните близки, които в този момент се грижат за тях, ще могат да се върнат на работа. Вечер още веднъж ще си ги прибират у дома.
На домовете за възрастни хора с психологични проблеми в Петково и Ровина били направени три инспекции: от Хелзинкския комитет, от Омбудсмана и от Агенция „ Социално подкрепяне “. Констатирани били дребни недостатъци в мазилката и липса на една рампа в Петково за хора с увреждания. Недостатъците били незабавно отстранени.
„ Общо взето мнението е, че това са най-хубавите домове в страната “, съобщи Николов.
Приключва и подготовката на планетариума за план на стойност към 3 млн. лв.. 12 жилищни блока са утвърдени за саниране и стартира енергийното им проучване.
От общината считат да аплайват по Оперативна програма „ Региони в напредък “ за културна и историческа инфраструктура. Разработва се план за Згуровския конак в Широка лъка.
Пред Американското посолство е подаден план за музей навън. Инициативата за него е на историка Никола Дамянов.
„ Обектът е държавна благосъстоятелност, само че ние сме подготвени да работим с Министерството на културата дружно, с цел да го разкрием. Досега сме нямали опция за неговата реализация. Процедурата е на два стадия. Ние сме подали идея и в случай че бъде утвърдена, ще подадем капиталов план “, изясни Захариев.
За възстановяване качеството на атмосферния въздух община Смолян е включена за финансиране по Оперативна стратегия „ Околна среда “ със сума от 9,6 млн. лв.. Около 3 000 семейства ще могат да получат опция да сменят горивната база – от твърдо гориво да преминат на отопление посредством електричество, газ или пелети.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР