2018 г. ще стане най-горещата в цялата история, прогнозира Елена

...
2018 г. ще стане най-горещата в цялата история, прогнозира Елена
Коментари Харесай

Тревожна прогноза: Климатични промени на път да станат необратими, 2018 рекордно гореща


2018 година ще стане най-горещата в цялата история, предвижда Елена Манаенкова, заместник-генерален секретар на Световната метеорологична организация /СМО/ към Организация на обединените нации, представена от БГНЕС. Прогнозата й е основана на рисковите климатични условия, които следим през първата половина на тази година, в това число рекордно високи температури, суша и значителни превалявания, следени към този момент освен на юг, само че и в Северното полукълбо.

„ 2018 година ще стане най-горещата в цялата история. В доста страни са сложени нови температурни върхове. Това не е учудващо. Горещото време и доста високите температури, които следим сега, дават отговор на нашите прогнози в изискванията на климатични промени, провокирани от парниковите газове. Това не е някакъв сюжет от бъдещето. Това се случва пред очите ни “, съобщи Елена Манаенкова.

Експертите на Световната метеорологична организация означават, че в световен мащаб тазгодишният юни беше вторият най-горещ юни в историята. Горещината не отстъпи и през юли, и през август, даже на север. Необичайно горещото време, започвайки от средата на юли, се откри в скандинавските страни. На Полярния кръг температурата надвиши +30 градуса по Целзий. Във Финландия това е най-горещият юли в историята на страната. Горещините бяха съпроводени от суша, вследствие на която ще бъде изгубени сред 30–50% от земеделската продукция. Швеция е обхваната от най-големите горски пожари през последните години.

Горски пожари избухнаха също в Испания, Португалия и Гърция, където на някои места температурата се увеличи до 46,6 градуса. Ирландия, Германия и Франция пострадаха от сушата. Необичайно високи температури бяха регистрирани в северен Сибир, на всички места в Съединени американски щати, в Централна Канада и Северна Африка, в Близки изток и Северен Китай.

В Парижкото климатично съглашение, което беше пописано от всички страни /с издването на Доналд Тръмп обаче Съединени американски щати излязоха от него/, е сложена задача да не се допусне увеличението на междинната световна температура повече от 1,5-2 градуса по Целзий.

Майкъл Спероу от Световната метеорологична организация счита, че даже тези ограничения няма да оказват помощ за намаляването на отделяните нездравословни излъчвания. „ Дори, в случай че страните подхващат нужните стъпки, с цел да се удържи повишението на температурите на равнища от 2 градуса и по-малко, съществува възможност, че океаните и горите, които гълтам въглероден диоксид, ще престанат да работят и ще спомагат за по-нататъшното доста стопляне “, сигнализира той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР