2018, Арнольд Хачатуров,Татьяна Васильчук, novayagazeta.ru На 30 май швейцарски съдебни

...
2018, Арнольд Хачатуров,Татьяна Васильчук, novayagazeta.ru На 30 май швейцарски съдебни
Коментари Харесай

Сметките на Газпром ще плати населението на Русия


2018, Арнольд Хачатуров,Татьяна Васильчук, novayagazeta.ru

На 30 май швейцарски правосъдни реализатори направиха списък в офисите на дъщерните сдружения на Газпром - Nord Stream AG и Nord Stream 2 AG, оператори на газопроводите Северен поток и Северен поток-2. Седмица по-късно Газпром удостовери и за запор на активите на компанията в Холандия.

Запорите в дъщерните сдружения на съветския държавен монополист се правят в сходство с февруарското решение на Стокхолмския арбитраж, което задължава " Газпром " да заплати на украинския Нафтогаз $2,6 милиарда за нарушение на контракта за пренос (Газпром се пробва да апелира това решение пред Апелативния съд). Досега приказваме за налагане на краткотрайни ограничения върху акциите на сдружението, което значи, че оперативната активност на Газпром не би трябвало да страда.

Икономика на здравия гръб.

Финансовият модел на Русия и неговата политическа надстройка могат да устоят даже на доста на ниска цена нефт и даже на 80 $ за барел и още повече.

Украинските управляващи обаче, обявиха, че няма да се лимитират до Швейцария, Англия и Холандия, където събирането на суми от " Газпром " към този момент е почнало. Министърът на енергетиката Александър Новак даде обещание да обмисли разновидности за държавна поддръжка за " Газпром ".

За това, по какъв начин замразяването на европейските активи се отразява върху финансовата резистентност и инфраструктурните планове на газовия колос, за Novayagazeta приказва сътрудникът в компанията за разбори RusEnergy Михаил Крутихин.

- За " Газпром " санкцията е доста сериозна сума. Особено, когато се вземе поради, че компанията не е отчела облага към този момент няколко тримесечия. Всички облаги отиват за финансиране на огромни планове, т.е. компанията губи съвсем четири тримесечия подред. Ето за какво, спомагателните разноски от такава големина, ще се отразят съществено на " Газпром ".

Дъщерни сдружения и активи, които могат да бъдат замразени, " Газпром " има в Европа няколко дузини, само че точният им брой е незнаен. Още през 2002 година, по време на среща в самостоятелната област Ямал-Ненец, Путин прикани Газпром да се отърве от ненужните дъщерни сдружения от всякаква кръстоска сред тях, само че от този момент броят на тези предприятия, естествено, единствено се е нараснал.

Мисля, че тази обстановка не заплашва доставките на газ за Европа. Но виждаме, че в Швейцария активите на компанията, която построява Северен поток-2, са запорирани. Тази компания е оператор на плана, регистриран в Швейцария в кантон Цуг под името Nord Stream 2 AG. И цялото финансиране на плана би трябвало да се реализира посредством това сдружение. Ако то няма пари, тогава поражда огромният въпрос: по какъв начин ще продължи работата по построяването на подобен огромен газопровод? Тук има съществени опасения. Досега виждаме, че всички опити на Газпром да се отбрани по някакъв метод са неуместни.

Да, " Газпром " може едностранно да приключи договорите с " Нафтогаз ". Но в контракта има уговорка: всички искания се контролират посредством арбитража в Стокхолм. И те към този момент бяха в арбитража. След това от " Газпром " оповестиха, че лексикалният разбор твърдо сочи, че арбитражните съдии в Стокхолм не са писали сами своето умозаключение. Ясно е, че това изказване ще бъде отхвърлено в придвижване във всеки съд. Още повече, че когато Газпром през 2009 година подписа две съглашения с украинската компания " Нафтогаз ", той ги подписа и одобри обстановката, че решенията на Арбитража в Стокхолм са дефинитивни, без право на обжалване и наложителни за двете страни. А това, което Газпром прави в този момент е ориентирано към времето да изтече и до момента в който не получи решение, дължимите пари да се платят от Кремъл.

Еднолично „ Газпром”, несъмнено, не взема решение такива неща – нужно е решение на съветското политическо управление.

Макар, че такова позволение и инструкции не са давани на " Газпром ", компанията се усуква като „ змия в тиган “ и се пробва да покаже на политическото управление, че се съпротивлява, че има опция да противодейства по някакъв метод на това. Всъщност няма правна или законодателна опция да се опълчи. Ако спре заплащанията, ще стартира да се постановат санкции. И върху активите освен ще има запор, само че ще стартира ликвидация в интерес на ищеца, т.е. на компанията Нафтогаз. До такива последици може да докара това прекъсване.

Държавата въпреки всичко поддържа " Газпром ".

Всички планове на " Газпром ", които в този момент пламенно финансира - Силата а Сибир, Северен поток 2, построяването на гигантския газопровод от Ямал до Северен поток 2, Турски поток, финансирането за тях е от страната.

„ Газпром губи доста, а с него и Русия. Три политизирани плана гълтам всички пари на държавната корпорация и даже не наподобяват да се изплащат /подлежащи на връщане”.

Повече от 50% от „ Газпром” у нас се има от съветския народ /като държавна компания/, тъй че, плащаме ние.

Повечето от тези планове нямат комерсиално значение, явно са нерентабилни, извършват се в директна политическа устременост, а не от търговски съображения. Ако и в бъдеще Газпром продължава да бъде окуражаван и се дават средства, с цел да го поддържат, което продължава от доста години, то ще бъде за сметка на популацията.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР