2017 година започна с обявяването на рекордна сделка на пазара

...
2017 година започна с обявяването на рекордна сделка на пазара
Коментари Харесай

След рекордни оферти и провалена сделка: Кой последно купи столичния The Mall?

2017 година стартира с оповестяването на рекордна договорка на пазара на търговски площи у нас. Още през първата седмица на новата година стана ясно, че столичният The Mall ще има нов притежател, който е подготвен да заплати баснословна сума за мола.

Купувачът беше капиталовият фонд New Europe Property Investment (NEPI), който през идващите месеци разгласи още придобивания у нас. Тогава стана ясно, че от компанията ще дадат 180 милиона евро за комерсиалния център, като 20 милиона евро от тях ще бъдат за хипермаркета, държан от банкрутиралата " Карфур ".

 Мегасделка: The Mall ще има нов притежател Обновена
Мегасделка: The Mall ще има нов притежател

Кой го купува?

Половин година и една провалена договорка по-късно има нов участник в наддаването за The Mall, който предлага друга, само че въпреки всичко близка до предходната оферта цена.

В края на предходната седмица английската Hystead Limited, която е дъщерна на капиталовата Hyprop Investments и Limited PDI Investments Holdings Limited, разгласи, че е придобила софийския търговски център за 156 милиона евро посредством своята компания Balkan Retail NV, оперираща на Балканите.

От формалното известие излиза наяве, че тя е купила 100% от акциите на AP Retail I, която държи мола. В него се добавя, че активите, които Balkan Retail NV придобива със договорката, се пресмятат на 460 милиона евро. В бъдеще следва съглашението да бъде утвърдено от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

" Това придобиване е обвързвано с нашата цел да разтеглим портфолиото си от търговски центрове в Югоизточна Европа и The Mall дава отговор на нашите стратегически и капиталови условия във връзка с качеството, местоположението си и позицията си на пазара ", разяснява основният изпълнителен шеф на Hyprop Петер Принсло.

" Ние сме привлечени и от растежа на брутния вътрешен артикул в България, който е 3,6% за 2015 година, 3,3% за 2016 година и се чака да бъде 2,9% през тази ", добавя той.

Hyprop държи още молове в Черна гора, Сърбия и Македония.

Въпреки отхвърли си от договорката за The Mall записаният на тържищата в Южна Африка и Румъния NEPI има огромни упоритости за наличието си на българския пазар. През предишния месец стана ясно, це фондът ще бъде част от най-голямата договорка с търговски площи у нас за 2017 година.

Тогава излезе информация, че компанията ще придобие мол " Сердика " и прилежащата към него повърхност за 207,4 милиона евро.

 Рекордна имотна договорка за 2017-а: Собственикът на The Mall купува мол
Рекордна имотна договорка за 2017-а: Собственикът на The Mall купува мол " Сердика " за 405 млн. лв.

Компанията е листната на тържищата в Румъния и Южна Африка
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР