2017 г. се очертава също да е рекордна за българския

...
2017 г. се очертава също да е рекордна за българския
Коментари Харесай

Ангелкова: Вече са резервирани 5-звездните хотели за лято 2018

2017 година се обрисува също да е рекордна за българския туризъм с над 8,4 млн. задгранични туристи за първите 11 месеца, което е растеж със 7,3 %. Високи са растежите и във връзка с крилата на сезоните - за интервала април-май 2017 година непознатите туристи са били с близо 7% повече по отношение на същите месеци на 2016-а, а за октомври-ноември нарастването е 4%. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова през днешния ден пред Българска национална телевизия.
Тя акцентира, че председателството на България на Съвета на Европейски Съюз е стартирало извънредно сполучливо, което ще се отрази позитивно и на туризма. Вчера се върнах от Венеция, където разговарях с еврокомисар Биенковска, и тя показа, че всички са очаровани от България. Заложили сме среща на високо равнище на министрите на туризма. Направили сме и неофициална стратегия, с цел да може нашите посетители да се срещнат с хубостите на България. Вярвам, че това, което сме декларирали като цели, ще бъде изпълнено. С еврокомисар Биенковска бе разисквано да се организира и неофициален съвет на министрите на туризма, което значи, че на бранша се обръща съществено внимание и той се слага високо в европейския спор.

Министър Ангелкова подчертава, че България става все по-разпознаваема като целогодишна дестинация с комбинирането на другите типове туризъм. Още от юни предходната година започнахме да популяризираме лято 2018 и все още съвсем всички 5-звездни хотели за резервирани. Най-много туристи са регистрирани от Гърция, Румъния и Германия. Турция е на 4-то място с помощта на високото качество на услугите, които предлага страната ни, подобряваме го с всяка година.
Паралелно с това работим и за поощряване на бизнеса, стана ясно от думите на министър Ангелкова. 

С измененията в Закона за туризма се понижава административната тежест - отпада да вземем за пример свидетелството за съдимост, както и други изисквани документи, които ще се обезпечават по длъжностен път. Разработваме и цифрова тактика за развиването на бранша, сподели още тя.

Едновременно с това министерството ускорява и контрола над туроператорите и туристическите сътрудници, с цел да може потребителите да са оптимално осведомени и да бъдат предпазени правата им. Направихме цялостен обзор на системата за вписване на фирмите и започнахме процедура по изтриване на 118 туроператори и турагенти от Научно-техническо разузнаване, които нямат наложителната по закон застраховка "Отговорност на туроператора ".

По отношение на проблема втори въжен превоз на Банско министър Ангелкова съобщи, че неналичието на задоволително уреди се отразява на развиването и на други райони - Рила, Витоша, Стара планина. Тя напомни, че лифтовете са един от най-екологичния превоз и това би помогнало да посрещаме повече посетители на страната ни.

Правителството взе ясно решение за Банско - на никое място не е казано в него, че ще се строят къщи и хотели, само че с измененията се дава опция при капиталово желание да се насърчи туризмът, в случай че се съблюдават всички закони, включителн екологичните, премине се екооценка и се изпълнят нужните процедури. Винаги сме се опитвали да се взимат решенията с разговор, само че би трябвало и да се вършат взаимни взаимни отстъпки, безапелационна бе Николина Ангелкова. Министърът уточни, че и за Витоша би трябвало да има проект за ръководство, с цел да се обезпечи бърз и екологичен достъп до планината целогодишно, а за това е нужно оборудванията да работят.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР