2017 г. се очертава също да е рекордна за българския

...
2017 г. се очертава също да е рекордна за българския
Коментари Харесай

Ангелкова: Вече са резервирани 5-звездните хотели за лято 2018

2017 година се обрисува също да е рекордна за българския туризъм с над 8,4 млн. задгранични туристи за първите 11 месеца, което е растеж със 7,3 %. Високи са растежите и във връзка с крилата на сезоните – за интервала април-май 2017 година непознатите туристи са били с близо 7% повече по отношение на същите месеци на 2016-а, а за октомври-ноември нарастването е 4%.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова през днешния ден пред Българска национална телевизия.

Тя акцентира, че председателството на България на Съвета на Европейски Съюз е стартирало извънредно сполучливо, което ще се отрази позитивно и на туризма. Вчера се върнах от Венеция, където разговарях с еврокомисар Биенковска, и тя показа, че всички са очаровани от България.

"Заложили сме среща на високо равнище на министрите на туризма. Направили сме и неофициална стратегия, с цел да може нашите посетители да се срещнат с хубостите на България. Вярвам, че това, което сме декларирали като цели, ще бъде изпълнено ", уточни ангелкова.

С еврокомисар Биенковска е разисквано да се организира и неофициален съвет на министрите на туризма, което значи, че на бранша се обръща съществено внимание и той се слага високо в европейския спор, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Министър Ангелкова подчертава, че България става все по-разпознаваема като целогодишна дестинация с комбинирането на другите типове туризъм. Още от юни предходната година започнахме да популяризираме лято 2018 и все още съвсем всички 5-звездни хотели за резервирани. Най-много туристи са регистрирани от Гърция, Румъния и Германия. Турция е на 4-то място с помощта на високото качество на услугите, които предлага страната ни, подобряваме го с всяка година.

Паралелно с това работим и за поощряване на бизнеса, стана ясно от думите на министър Ангелкова. С измененията в Закона за туризма се понижава административната тежест - отпада да вземем за пример свидетелството за съдимост, както и други изисквани документи, които ще се обезпечават по длъжностен път. Разработваме и цифрова тактика за развиването на бранша, сподели още тя.

Едновременно с това министерството ускорява и контрола над туроператорите и туристическите сътрудници, с цел да може потребителите да са оптимално осведомени и да бъдат предпазени правата им. Направихме цялостен обзор на системата за вписване на фирмите и започнахме процедура по изтриване на 118 туроператори и турагенти от Научно-техническо разузнаване, които нямат наложителната по закон застраховка „ Отговорност на туроператора “.

По отношение на проблема втори въжен превоз на Банско министър Ангелкова съобщи, че неналичието на задоволително уреди се отразява на развиването и на други райони – Рила, Витоша, Стара планина. Тя напомни, че лифтовете са един от най-екологичния превоз и това би помогнало да посрещаме повече посетители на страната ни. Правителството взе ясно решение за Банско - на никое място не е казано в него, че ще се строят къщи и хотели, само че с измененията се дава опция при капиталово желание да се насърчи туризмът, в случай че се съблюдават всички закони, включителн екологичните, премине се екооценка и се изпълнят нужните процедури. Винаги сме се опитвали да се взимат решенията с разговор, само че би трябвало и да се вършат взаимни взаимни отстъпки, безапелационна бе Николина Ангелкова.

Министърът уточни, че и за Витоша би трябвало да има проект за ръководство, с цел да се обезпечи бърз и екологичен достъп до планината целогодишно, а за това е нужно оборудванията да работят.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР