2017 г. дава заявки да бъде трагична за културното ни

...
2017 г. дава заявки да бъде трагична за културното ни
Коментари Харесай

Варварство: багери разрушиха история на 8000 години в Пловдив

2017 година дава поръчки да бъде трагична за културното ни завещание. След рухването на " Двойната къща " в София, в този момент Пловдив се сбогува с част от историята си, датираща от осем хиляди години, изкопана от багери, които работят по градеж на постройка. 

В кв. " Филипово " се намира така наречен Плоска могила, част от неолитно населено място, главен източник на информация за живота на прадедите ни. Неолитното населено място се намира в частен парцел, чиито притежатели обаче имат намерение за построят постройка на мястото му. И първите стъпки за това са към този момент подхванати - в понеделник окончателно унищожават част него, подготвяйки терена за градежа. 

За случая алармира археолог Росица Миткова, завеждащ отдел " Праистория " на Археологическия музей в Пловдив. В собствен пост във фейсбук тя изрече мощното си отвращение от протичащото се в града под тепетата.  

Пред ОFFNews тя съобщи, че това е било единственото неразрушено населено място, датиращо сред 6-то и 5-то хилядолетие преди Христа, извънредно скъпо за извличане на информация за живота преди възникването на града. Дори се допуска, че точно там е почнала историята на града, прочут с богатото си културно завещание. 

" Въпреки устните ми и писмени предизвестия към притежателите, те не пожелаха да ме послушат. Безвъзвратно са унищожени най-старите елементи на античния град ", съобщи тя. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР