2017-а ще бъде запомнена като годината, в която беше сложен

...
2017-а ще бъде запомнена като годината, в която беше сложен
Коментари Харесай

2017-а – годината, в която рухна халифатът


2017-а ще бъде запомнена като годината, в която беше комплициран завършек на обвързвания с извънредно принуждение опит за учредяване на държа от групировката „ Ислямска страна “ (ИД), само че Ирак и Сирия в този момент са оставени да се взират в разрушените си градове и тежките провокации.

По-рано тази година джихадистката формация загуби двата си съществени центъра - Мосул в Ирак и Ракка в Сирия, и в този момент се придържа единствено към остатъците от "халифата", който преди три години обхващаше територия, колкото тази на Англия.

Измислената страна през цялата година се свиваше под градушката на въздушни удари, провеждани от Ирак със водените от Съединени американски щати съдружници и Сирия със своя главен покровител Русия, което проправи пътя за немилостив развой на възобновяване на контрола върху териториите.

Този месец иракският министър председател Хайдер Абади разгласи, че за пръв път от четири години ИД не управлява забележителна територия в Ирак.

В прилежаща Сирия има още работа за извършване, само че ИД има управлява единствено разпръснати и изолирани места.

В Ирак Западът застана зад Абади, който не се поддаде на възможностите да резервира мястото си и да завоюва вътрешно доверие, до момента в който той управляваше страната през тригодишната война против ИД.

Струващият доста боен поврат беше също късмет за възобновяване на войска, чийто колапс в Мосул изигра огромна роля в светкавичното разпростиране на халифата на ИД през 2014 година

От тогава обединението, ръководена от Съединени американски щати, е обучила 125 000 души от силите за сигурност, а елитните единици за битка с тероризма в страната, които са отпред на битката против ИД, са може би най-боеспособната мощ в света.
 Сирийските градове като Алепо, Рака, Хомс и други също се нуждаят от огромна реорганизация. Сирийските градове като Алепо, Рака, Хомс и други също се нуждаят от огромна реорганизация. / БГНЕС
Изпепелени градове

"С Даеш (ИД на арабски – бел. ред.) е свършено от военна позиция, само че не и като терористична организация... би трябвало да останем непрекъснато под тревога", сподели Ахмед ал-Асади, представител на паравоенната организация "Хашед ал-Шааби", която имаше значима роля във войната.

Статутът на „ Хашед ал-Шааби “, която е доминиран от шиитските милиции, чиято преданост е повече към Техеран, в сравнение с към Багдад, ще бъде едно от най-големите провокации пред Ирак през идващите месеци.

Страната ще би трябвало също по този начин да вдъхне още веднъж живот в сунитските градове, които бяха в огромна степен разрушени, в това число вторият по величина град Мосул, Байджи, Рамади, Синджар и Фалуджа.

Неспособността това да се направи бързо, считат наблюдаващите, ще даде късмет на остатъците от ИД - или идващото им олицетворение - да излязат от пустинните каньони, където те се крият, и още веднъж да процъфтят с помощта на възобновените еретически несъгласия.

Сирийските градове като Алепо, Рака, Хомс и други също се нуждаят от огромна реорганизация.

Президентът Башар Асад е доста по-малко прелестен за интернационалната общественост, в сравнение с Абади, който се радва на положителни връзки със Запада, както и с Иран и други съседи.

През 2017 година чувството за мир се върна в елементи на Дамаск и в някои региони на други места в страната, където борбата завърши преди две или три години.

Но до момента в който окончателното военно проваляне на ИД в Сирия не предстои на подозрение, войната към момента не е завършила и огромни военни интервенции против антиправителствените сили към момента са в ход.

Няколко така наречен "зони за деескалация" в страната доведоха до смесени резултати и последвалите кръгове от интернационалните договаряния за преустановяване на спора, който е лишил живота на към 350 000 души за към седем години, към момента не са постигнали резултати.
 2018 година може даже да е годината, през която смъртоносният спор в Сирия може да бъде разгласен за завършил 2018 година може даже да е годината, през която смъртоносният спор в Сирия може да бъде разгласен за завършил / БГНЕС
Хуманитарна рецесия

Кюрдите, настояващи за по-голяма автономност и са подкрепяни от Съединени американски щати, в този момент управляват огромна част от територията на страната, в едно нерешено състояние с Дамаск, за което мнозина се притесняват, че може да провокира възобновяване на конфликтите. Всъщност в понеделник Асад загатна кюрдските бойци, които са се сражавали против ИД като "предатели".

"Големият проблем може да е, в случай че се появи нов вакуум за сигурност, да вземем за пример в случай че режимът и Сирийските демократични сили (доминирани от кюрдите) тръгнат на война един против друг", сподели анализаторът по сирийските въпроси Аймен ал-Тамими.

След края на деветмесечната интервенция за обновяване контрола върху Мосул - най-голямата градска борба след Втората международна война - и нападението за завладяването на Ракка, което завърши през октомври, мащабът на бойните дейности се сви.

2018 година може даже да е годината, през която смъртоносният спор в Сирия може да бъде разгласен за завършил, само че филантропичната рецесия в Ирак и Сирия към момента трови страните, предизвиквайки оглушителни апели за помощ.

Около три милиона иракчани са разселени, до момента в който половината от 22-те милиона поданици на Сирия са били принудени да изоставен домовете си поради спора.

Все по-голям брой сирийци се връщат у дома, само че "докато някои области са станали по-безопасни през тази година, борби избухнаха на други места, причинявайки големи талази на изселване", сподели Инги Седки, представител на МКЧК за Сирия, добавяйки, че един милион души са били разселени единствено тази година.

В Ирак 11 милиона души се нуждаят от филантропична помощ и колосалните потребности от реорганизация не са единствените провокации.

"Хиляди са арестуваните след тези кръгове на конфликта", съобщи Патрик Хамилтън, заместник-регионален шеф на МКЧК в Близкия и Средния изток.

"Как те са третирани и по какъв начин се реализира правораздаването ще окажат сериозно въздействие върху основаването на резистентен мир или за зачеването на идващия кръг от насилие", сподели той. /БГНЕС

-------------

Жан Марк Мужон, АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР