2016-та неслучайно бе обявена за годината на хакваниятаСвидетели сме как

...
2016-та неслучайно бе обявена за годината на хакваниятаСвидетели сме как
Коментари Харесай

Хакерски атаки и тероризъм създават масова несигурност

2016-та неслучайно бе оповестена за годината на хакванията

Свидетели сме по какъв начин хакерските офанзиви подриват демокрацията, съобщи Атанас Симеонов, CEO на Amatas

Хакерските офанзиви се подреждат преди всичко, дружно с тероризма, във връзка с факторите, които основават всеобща неустановеност в днешния свят. Това съобщи Атанас Симеонов, CEO на Amatas – снабдител на сигурност като услуга, при разкриване на Четвъртия районен конгрес по киберсигурност и киберпрестъпност за страните от Югоизточна Европа. Събитието се провежда от Международната академия за образование по киберразследвания, ГДБОП и IDC България.

Хакерските офанзиви бележат растеж от над 29% и към този момент са световен проблем. Неслучайно 2016-та бе оповестена за годината на хакванията, а може би такива ще бъдат и 2017, 2018… Свидетели сме по какъв начин се подрива демокрацията, очевидци сме по какъв начин огромни компании с огромни размери информация са атакувани сполучливо, добави Симеонов.

Хакерските офанзиви са все по-масови, по-сложни и по-бързи, а това изисква хакерски метод и във връзка с отбраната, акцентира мениджърът. Поради динамичността на информацията и бързото развиване на хакерските атаки, бизнес водачите, които би трябвало да вземат решения за посоката на отбраната, са изправени пред три съществени казуса – липса на консултанти, липса на гаранция за експертиза и нужда да се носи отговорност. Именно това постанова работа с сътрудници за решение на тези три казуса.
още по тематиката
По думите на Симеонов, решението на проблемите включва разбор и обмисляне, намиране на професионален асистент в региона на плановете в киберсигурността, оценка на съответния риск и основаване на сложна тактика. Трябва да бъдат взети бързи ограничения, като в първите 3-6 месеца след офанзива да се реализира равнище на защитеност 70%,  да се заделят вложения и да се внедряват решения за постигане на защитеност до 85% и предприемане на изпреварващи дейности за реализиране на защитеност до 90%.

Една добра опция за полагане на минимална основа за сигурност на данните, както и за създаване на цялостна тактика,  е идният европейски стандарт за отбрана на персоналните данни – GDPR, посочи още Атанас Симеонов.



Защитата като цяло би трябвало да е комплект от 3 съществени дейности в посока сигурност – човешки фактор, физическа сигурност и чак най-после е киберсигурност. Много постоянно пробивите се осъществят чрез човешки недостатъци и посредством физически достъп.

Изграждането на тактика по сигурността би трябвало да включва също личен рисков профил на организацията, подлежаща на отбрана, създаване на личния състав тактика, използване на непрекъснати настоящи контроли за успеваемост, както и залагане на самодейни прогнози на база протичащото се, а освен потребление на статистики.

И не на последно място, киберсигурността би трябвало да заложи на колаборацията, а не на конкуренцията. Ефект се получава само като се споделя информация и се работи дружно в посока предприемане на бързи благодаря. Основен фактор е точно бързината на реакцията при такива офанзиви, уверен е Симеонов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР