2016 г. Група граждани успяват да стигнат до плажа край

...
2016 г. Група граждани успяват да стигнат до плажа край
Коментари Харесай

Държавата години наред обгрижва Догансарай

2016 година Група жители съумяват да стигнат до плажа край " Росенец " по черни пътеки, само че са жестоко прогонени от незнайни гардове. Мъжете, показали се тогава като хора на службите, декларират: " Плажът е държавна благосъстоятелност, от чисто правна позиция е по този начин, само че де факто е друго ". Историята с видео към нея е разказана в детайли от проверяващия уебсайт " Биволъ ", който в серия от изявления алармира за множеството нарушавания към сараите.

2020 година Лодка подхожда към пристанище " Росенец ". На назад във времето се вижда импозантна сграда, водеща се по документи водна спортна база в градеж. Сградата от дълго време е приключена и е по-известна като летните сараи на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. На борда на лодката са водачът на " Демократична България " Христо Иванов и хора от екипа му, които се пробват да доближат до парцел с планоснимачен номер 07079.831.94 - терен обществена държавна благосъстоятелност, просто казано - плаж. Въоръжени частни гардове, отказващи да се показват, ги избутват назад в морето. 

Институциите и тогава, и в този момент остават слепи и глухи. 

--------------------------------------

Надали има човек, изгледал включването в обществените мрежи на лидера на " Демократична България " Христо Иванов от брега край пристанище " Росенец ", който да не си е помислил - " Това не може да е страна ". Бруталните фрагменти на нагли гардове, изблъскващи български жители от обществен терен назад в морето, единствено демонстрира, че законите нямат значение в страна, в която богоизбраните си имат персонални анклави.

Войната за достъпа до този обществен плаж и пристанището се води безуспешно най-малко 7 години. Как се стигна дотук и кои институции се оказаха слепи за продължаващите с години сигналите за нарушавания към сараите? 

 

Община Бургас в услуга на вложителите  

 

До последния скандал към свързваната с почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган база в лесопарк " Росенец " ( б.р. някогашна благосъстоятелност на " ЛУКойл ", минала в ръцете на " Хермес Солар " ) се стигна след взето в  режим на неотложност решение на общинския съвет в Бургас. Със своя докладна от 24 април 2020 година кметът Димитър Николов предлага на идващото съвещание на съвета на 28 април да бъде утвърдено изменение в Подробния организационен проект на три квартала на територията на лесопарк " Росенец ". Самият Подробен устройствен план е направен и разгласен още през 2018 година (проектът е оповестен на уеб страницата на общината), като планува отпадане на част от съществуващите улици, създаване на нови такива, както и окрупняването на парцели с еднакъв притежател.

Окрупняване се планува и за двата парцела, отредени за водна спортна база, т.е. парцелите, върху които са построени сараите на Доган. От ПУП-а и докладната на кмета излиза наяве, че след обединяването им, в границите на новия имот ще попадне сектор от улица, обществена общинска благосъстоятелност. За да се случи това, частта от тази улица би трябвало да бъде актувана като частна общинска благосъстоятелност и трансферирана на частния притежател с контракт. Въпросната улица години наред е недостъпна, тъй като е препречена с преграда. " Тази улица не води до средата и не носи никакви дивиденти на общината. Ако в този момент би трябвало да бъде променяна конфигурацията, това значи да променим целия план, а това не става за ден, два или три. Проектът е въображаем дълго, с цел да се обезпечи инфраструктурата там ", изяснява по време на дебатите в съвета зам.кметът на Бургас Чанка Коралска.

За сметка на отпадането на част от обслужващите улици в трите квартала се планува построяването на нова - около парцела на нефтобаза Росенец, само че тя излиза много надалеч от плажа. 

Кметът Димитър Николов акцентира няколко аргумента за незабавното предвижване на новия Подробен устройствен план - още през 2018 година е постъпило искане от " ЛУКойл Нефтохим Бургас " за гарантиране на сигурността на нефтобазата Росенец, а и обектът е от стратегическо значение за страната. Това, което накланя везните в интерес на решението, обаче са изказванията на общината, че без новия Подробен устройствен план градът няма да може да кандидатства пред ПУДООС за финансиране на новата ВиК мрежа на намиращото се наоколо рибарско населено място " Ченгене скеле ". Според съветника на " Демократична България " Димитър Найденов, който се извини, че е подкрепил предлагането на кмета, общината е обяснила, че крайният период за кандидатстване за новата каналиазация на " Ченгене скеле " е 4 май и планът ще се провали без утвърден Подробен устройствен план и за прилежащия регион.

 

Силно подозрително е дали има такова категорично обвързване

 

От докладната на кмета Николов не излиза наяве по какъв тъкмо метод са свързани измененията в региона на сараите и нефтобазата с канализацията на рибарското населено място и на никое място не се твърди категорично, че двете би трябвало да вървят редом. В документа единствено с общи приказки се изяснява, че рибарското населено място граничи с територията на лесопарка и в инфарструктурно отношение е неразделна част от него. Точно с тези причини общинският консултант от Средна европейска класа Константин Бачийски желае анулация на ПУП-а за региона на сараите, само че претърпя неуспех - докладната му не бе пусната от правната комисия на съвета в Бургас, тъй като съгласно съветниците редът за обжалване в тази ситуация следва да мине през административен съд. Решението е обжавано в Бургаския административен съд от съдружие „ Организация за протекция на българските жители “. Жалбата му обаче е отклонена с аргумента, че няма юридически интерес.

На 30 юни общинският съвет в Бургас даде зелена светлина и за сключването на съответния контракт за " Ченгене скеле " по ПУДООС, поръчката по който бе предоставена още през 2019 година на компания " Среги " ООД и възлиза на 3 326 674 млн. лева С това историята с улицата наподобява завършила. 

И пред общинските съветници, и в свое изявление пред " Капитал " кметът на Бургас Димитър Николов пази предлагането си да трансферира част от общинска улица на компанията, която стопанисва сараите. " Няма да спирам развиването на цялостен един регион, единствено тъй като там живее несъмнено лице ", разяснява Николов. Кметът, който преди време обясняваше, че улицата през парцела на сараите следва да се отвори след привършване на градежа, към този момент не счита по този начин. " Няма никакво разминаване в позициите ми. По въпроса с бариерата по време на градежа имаше прокурорска инспекция, завършила с отвод за формиране на досъбедно произвеждане. Община Бургас освен няма право да стопира и лимитира капиталовите планове при съществуването на всички нужни документи, само че е длъжна да ги организира ", оправдава се Николов пред " Капитал ". 

 

Плажът не е плаж, пристанището - не е пристанище

 

Още през 2016 година " Биволъ " разкри серия от парадокси в региона към сараите. Проверки на разслеващия уебсайт демонстрираха, че плажът, до който в този момент не съумя да доближи Христо Иванов, въобще не се води плаж, а има статут на равнища - земеделска земя. И сега съгласно кадастъра парцелът от близо 25 декара е земеделска територия. Този статут снема отговорността от министерство на туризма той да бъде обозначен и обезопасен като плаж и да се обезпечи достъп до него.

Несъществуващо на хартия през 2016 година се оказва и построеното тъкмо пред сараите пристанище за ветроходни и моторни лодки, употребявано преди време за яхт клуба на " Нефтохим ", а след това от " ЛУКойл ". Екипът на " Биволъ " съумява да снима на мястото яхта, а в следствие от изпълнителна организация " Морска администрация " удостоверяват, че в акваторията на това място фактически домува яхта " Хермес ". Имотът, пред който е паркирана яхтата, е с метод на трайно прилагане " за пристанище ", само че в регистъра на пристанищата в България няма вписан сходен обект, акцентират тогава от морската организация. " Така на доктрина на мястото не се дават пристанищни услуги, а в това време никой не държи под доклад влизащите и излизащите съдове през това действително съществуващо пристанище ", изяснява " Биволъ ".

И парцелът с несъществуващото пристанище е минал през изменение, този път на кадастъра. Земята директно пред кея е обособена като обособен парцел, а кеят е третиран като оборудване, което не следва да попада в кадастъра, излиза наяве от получени от " Биволъ " документи по реда на Закона за достъп до социална информация.

 

Всички следи водят към Доган 

 

 

Интересна е и историята към покупката на самия парцел, още веднъж разказана за пръв път от " Биволъ ". Летният сарай се намира на нос " Чукалята ", като мястото се смята за стратегическо. На времето теренът е употребен за база на гранични войски, като е осигурявал добра видимост към целия трафик от и за залива. Тази територия е купена от " ЛУКойл " дружно със договорката за рафинерията при кабинета на Иван Костов. В следствие част от земята е продадена на компания " Стрейтлайн ", благосъстоятелност на кипърска офшорка, свързвана с тогавашния началник на " ЛУКойл България " Валентин Златев. През март 2014 година " Стрейтлайн " трансферира към 9 декара от терена на компания " Хермес Солар " - по това време 85% благосъстоятелност на Хайрие Хаджийска. Тя е известна като секретарка на персоналния асистент на Доган - Ахмед Емин, който се самоуби в Боянските сараи. През юли 2014 година Хаджийска и съдружниците й Мустафа Шан и Василий Рибаулин продават дяловете си във компанията на Георгий Серопян и на Снежана Карова. Дружеството има два заема от КТБ, които в следствие са обслужени с непосредствено заплащане от ПИБ, описа още проверяващият уебсайт.

И с приемането на ПУП-а за построяването на сараите през 2013 година е имало проблеми поради отсечен достъп до държавно пристанище, само че все пак документът е минал. Още тогава регионалният шеф акцентира, че в парцела се планува обслужваща улица, която обаче е благосъстоятелност на възложителя.

 

Анклавът се разширява 

 

В началото на годината стана  ясно, че сараите се уголемяват - и в София, на морето. В своя обява " Капитал " разкри, че " Топлоелектрическа централа Варна ", където Доган публично попада като мажоритарен притежател, посредством дъщерната си компания " Отманли вилидж " е купил акциите в компанията на Фаут Гювен " Варна мода ", в която са били апортирани парцели от голям брой други сдружения. Сделката е станала на 31 декември 2019 година Така " Отманли вилидж ", ръководена от проектант Калин Тихолов, който е проектирал сараите на Доган и за малко не стана районен министър в кабинета " Орешарски ", към този момент е притежател на още две къщи в съседство до боянските сараи, както и на 8 декара гора в региона. Придобит е и парцел в лесопарк " Росенец " - някогашната хижа " Алабатрос " с 34 стаи и още бунгала с 18 стаи. Оценката на парцела, който не е в неподсредствена непосредственост до сараите, е за 1,75 млн. лева. 

В новия Подробен устройствен план, утвърден от общинския съвет в Бургас, е планувана и друга забавна смяна - новият окрупнен парцел край Росенец към този момент не е предназначен за водна база, а за курортно строителство.

Ще бъде ли обезпечен в миналото действителен достъп до дребното останала обществена земя в този регион следва да забележим. В събота " Демократична България " ще направи нов опит да доближи до мястото. За плажуване там се готвят и още хиляди протестиращи против наглостта и беззаконието в страната.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР