2015 г. Методи Лалов, Бойко Борисов и Христо Иванов откриват

...
2015 г. Методи Лалов, Бойко Борисов и Христо Иванов откриват
Коментари Харесай

Да не стане да се отметне

2015 година Методи Лалов, Бойко Борисов и Христо Иванов откриват постройката на гражданското поделение на Софийския областен съд

© Анелия Николова Преди две седмици някогашният ръководител на Конституционния съд Румен Ненков съобщи в ефира на bTV, че политиците вземат участие и имат средства за въздействие при избора на висшите ръководители в правосъдната власт. Ненков призна, че точно той е предложил Лозан Панов за ръководител на Върховен касационен съд, откакто основният прокурор Сотир Цацаров му е предложил да се номинира за поста.
" По какъв метод са реализирани идващите контакти с Лозан Панов, по какъв начин е разговаряно. Аз настоявам, че не е минало без диалози с представители на политически партии ", разяснява още Румен Ненков и допусна, че Лозан Панов е разговарял с ръководителите на водещите партии, в това число и с министър-председателя, и съобщи, че в това няма нищо неприятно.

Миналата седмица някогашният началник на Софийския областен съд Методи Лалов също реши да опише за технологията, по която е бил определен на поста в края на 2012 година, и ролята на Делян Пеевски в процеса. " Аз знаех, че избор без поддръжка от неприятните няма да има, невероятно е ", сподели Лалов пред участниците във форума " Независим съд – свободна страна! За правото и справедливостта ", проведен от Инициатива " Правосъдие за всеки " и гражданско придвижване БОЕЦ и отразена от българската редакция на " Свободна Европа ".

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Съдията описа за среща през 2012 година, когато се е кандидатирал за ръководител на Софийския областен съд, с тогавашните ръководители на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. На срещата " инцидентно " се появил и Делян Пеевски: " Попита – какво става тук? Те му обясниха – ами тук сме се видели, с цел да изясни това момче, сподели Георги Колев, за своята идея и вероятно да получи поддръжка и от мен. Аз знаех, че избор без поддръжка от неприятните няма да има, невероятно е. "

Пред " Капитал " Лалов добави, че е имал контакт с Янева, защото двамата са били младши съдии едновременно. Уточни също, че срещата е била в ресторант на ул. " Самуил " в София. " Капитал " научи, че през годините Лалов е споделял със собствен сътрудници за тази среща, само че не го е правил обществено, тъй като потвърждението ще е " дума против дума ".

И в случай че думите на Румен Ненков са самопризнание от " кухнята " за ролята на политиците и основния прокурор в избора на " тримата огромни ", то споделеното от Лалов разкрива повече за кастинга, на който претендентите би трябвало да преминат и който няма нищо общо с имитацията на транспарантна и спортна процедура, която Висшият правосъден съвет организира.

Откровение на Лалов демонстрира, че още преди пет години тази порочна процедура е достигала даже и районните равнища в системата.

Завземане и клониране

Описаната от Методи Лалов намира се случва в миг на преразпределение на силите във правосъдната власт. Няколко месеца по-рано, през септември 2012 година, е определен нов състав на Висши правосъден съвет (ВСС). В него ГЕРБ, Движение за права и свободи и прокуратурата държат 2/3 от гласовете.
Членовете на Висш съдебен съвет са подбрани с явен мандат - да подсигуряват " верни " решения при идните основни назначения в съда и прокуратурата. Най-важното - идният през ноември същата година избор на нов основен прокурор. Всъщност избор е мощно казано, защото слагането на пловдивския арбитър Сотир Цацаров на поста беше дотам подсигурено, че няколко месеца преди процедурата той си купува жилище в столицата.

По време на мандата си предходния състав на Висш съдебен съвет провокира толкоз доста кавги с решенията си, че потребността от промяна стана забележима за обществеността и навлезе трайно в политическия спор. Участниците в срещата, за която Методи Лалов описа, са измежду основните участници в тези събития. Владимира Янева беше назначена за ръководител на Софийски градски съд през 2011 година, като единствената забележима причина за налагането ѝ на поста беше нейната непосредственост с тогавашния вицепремиер Цветан Цветанов (семейни приятели). Тя не съумя да довърши мандата си, защото през 2015 година беше упрекната, а след това и наказана по така наречен дело " Червей " за закононарушения при издаването на разрешенията за подслушване. В нейния мандат от 2011 до 2015 година от комерсиалното поделение на съда започнаха да идват голям брой сигнали за корупционни практики.

Контролът над основното комерсиално поделение е значим поради десетките каузи за стотици милиони, свързани с преразпределението на активите на КТБ, в които съществени антагонисти бяха досегашните сътрудници Делян Пеевски и Цветан Василев. В последна сметка след напън от страна на Европейската комисия, обособени членове на Висш съдебен съвет и съдиите в Софийски градски съд стартира инспекция на съда, която удостовери неприятното му ръководство. Последните месеци на председателството на Янева са " озвучени " с изтеклите в уеб страницата " Биволъ " в края на 2015 година диалози сред нея, съдията в комерсиалното поделение Румяна Ченалова и юриста Момчил Мондешки, който съгласно юридическите среди в София е имал въздействие над управлението на Софийски градски съд.

" Капитал " потърси Владимира Янева на мобилния и телефон, само че тя не отговори.

Другият участник в срещата - някогашният ръководител на Върховен административен съд (2010 - 2018 г.) Георги Колев, получи поста по сходство на Янева (и неслучайно той беше измежду главните мотори за назначението й за началник на СГС). След края на мандата му Колев съумя да продуцира сполучливо избора на негов правоприемник в лицето на Георги Чолаков.

Пред " Капитал " Георги Колев, който сега управлява второ поделение във Върховен административен съд (където са делата по Закона за устройство на територията), удостовери, че е имало среща сред него, Владимира Янева и Методи Лалов, само че през смях съобщи отхвърли на нея да е бил Делян Пеевски: " Как си представяте сходно нещо. Това е смешно. "

Те нещата си не престават Методи Лалов описа също какво е споделил Делян Пеевски на въпросната среща: " В този миг този корпулентен политик, прекомерно прочут, знаете, сподели – но да не стане по този начин, и в този момент изтъквам, да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган. "

Веселин Пенгезов е някогашен ръководител на Софийския апелативен съд от май 2009 година Той се ползваше с поддръжката на върховете на правосъдната система, само че изпада в недружелюбност, откакто ръководеният от него съд не съумява да " обезпечи " акциите на Цветан Цветанов като вътрешен министър тогава и част от показно арестуваните бяха освобождавани от ареста.
Именно в тази връзка 2010 година Пенгезов беше косвено посочен от Цветанов като " октопод " (по едноименната акция против Алексей Петров) в правосъдната власт. Крахът за Пенгезов идва в края на мандата му през 2014 година, когато " предизборно " против него е повдигнато обвиняване по формирано пет години по-рано следствие и по този начин той е отхвърлен от състезанието.

След отстраняването му Пенгезов изясни протичащото се по този начин: " Каквото беше заданието се извърши почтено. На Делянчо е заданието, като излезе основният прокурор, го питайте, сложена му е такава задача. Доганчо заповяда на Делянчо, Делянчо заповяда на основния. Сериозно, какво да ви кажа повече. Какво да направи основният прокурор. Има си твърдо ядро, което си гласоподава, което бях сигурен, че ще гласоподава срещу. "

Предадените от Методи Лалов думи на Пеевски, че " Пенгезов се е отметнал ", удостоверяват казаното от Пенгезов преди пет години.

Към 2014 година Софийският апелативен съд е доста значим за ползите на Пеевски, защото тази инстанция управлява актовете на Софийски градски съд по комерсиалните разногласия към КТБ. След отстрелването на Пенгезов през 2014 година в продължение на близо две години съдът нямаше титулярно управление, като след намесата на основния прокурор Сотир Цацаров за и.д. ръководител беше избран Стефан Гроздев, който през 2017 година стана член на новия състав на Висш съдебен съвет като номинация на Движение за права и свободи.

Пред " Капитал " Веселин Пенгезов сподели, че не е осведомен с изявлението на Методи Лалов, като сбито разяснява: " Те нещата не престават, просто хората са други. "

Е, точно тези " други хора " единствено след няколко месеца ще изберат правоприемник на Сотир Цацаров, чийто мандат изтича през януари идната година. За властта, която ги управлява, е значимо неговият правоприемник също да не се отмята от уговорките си. Ето за какво тази седмица Висш съдебен съвет не видя нужда да се занимава с казаното от Лалов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР