2008 и 2017 са годините за последното десетилетие, в които

...
2008 и 2017 са годините за последното десетилетие, в които
Коментари Харесай

Българите пътували най-много през 2008 г. и 2017 г.

2008 и 2017 са годините за последното десетилетие, в които българите са пътували най-активно, сочи разбор, сбъднат с аналитичния програмен продукт Tableau. Португалия и Словения са измежду новите „ горещи “ дестинации, които сме разкрили през последните години, излиза наяве още от разбора, изработен от екипа на българската консултантска компания Тим ВИЖЪН България, която е представител на Tableau за страната ни.

Екипът е употребявал данни, оповестени от Националния статистически институт и е основал информативни визуализации, които демонстрират някои любопитни трендове и зависимости. След публикуването на забавни разбори по тематиките за замърсяването на въздуха в София и структурата на автомобилния парк в страната, компанията продължава да показва трендовете в значими публични сфери, употребявайки отворени масиви от данни и опциите на системата Tableau.

Изводите от разбора са много любопитни и даже изненадващи. Португалия и Словения са измежду новооткритите дестинации, които са били съвсем изцяло отвън туристическия ни радар допреди четири - пет години, след което ползата към тях внезапно е повишен. Същевременно доста е спаднала посещаемостта на Кипър, до момента в който през отминалата година осезаемо се е покачил ползата към зимна Швеция. Любопитно е също, че макар имиджа на Австрия като зимна дестинация, посещаемостта на алпийската страна от български туристи е доста по-голяма през всеки от останалите три сезона. Пътуванията до Норвегия през летните месеци също са се нараснали осезаемо през последните години.

При съставянето на разбора, екипът е приложил и най-новата функционалност на Tableau 10.5, наречена Viz in Tooltip, която разрешава включването на още повече информация във визуализациите, без те да се претрупват. Например при прекосяване през картата на всяка страна може да се види по какъв начин са се променяли пътуванията към нея през другите години от проучвания интервал.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР