2007 година. България и Румъния влизат в Европейския съюз. Девет

...
2007 година. България и Румъния влизат в Европейския съюз. Девет
Коментари Харесай

iPhone стана на 15 г.: Функциите, без които днес не можем, а първият модел нямаше

2007 година. България и Румъния влизат в Европейския съюз. Девет дни по-късно Стив Джобс показва в Сан Франциско устройството, което ще промени целия свят и ще трансформира Apple в най-голямата и сполучлива компания в света — първия iPhone.

" iPhone е революционен и вълшебен артикул, който е безусловно пет години пред всеки различен мобилен телефон ", съобщи от сцената Джобс.

2007 бе годината, в която Nokia бе производителят, който доминираше света на мобилните устройства — с съвсем 50 % дял тогава. Върховият ѝ модел по това време бе N95, който въпреки и впечатляващ, изглеждаше като светиня по отношение на първия iPhone. Най-продаваният телефон в света тогава бе Nokia 1200 — моноблок с монохромен екран и играта Snake.

Успехът на модела на Apple, който влезе в продажба през юни същата година, бе впечатляващ — единствено за 74 дни компанията продаде 1 млн. от него в Съединени американски щати. През последните 12 месеца до края на третото тримесечие на 2021 година Apple съумява да продаде по 1 млн. iPhone на всеки ден и половина. Над 1 милиарда дейни iPhone се употребяват по света през днешния ден.

Оригиналният телефон бе пуснат на пазара против цена от $499 за версията с 4GB, а против още $100 се продаваше модела с 8GB. iPhone 2G имаше 3,5 " екран, една камера и едвам 15 приложения — без опция по това време да бъдат добавени нови.
 iPhone 13 идва в България. Какви са цените?
iPhone 13 идва в България. Какви са цените?

Най-скъпият модел идва на 3 750 лв.

Какво нямаше първият iPhone, без което през днешния ден не можем да си представим телефон?

AppStore: истинският iPhone имаше единствено 15 приложения и нямаше формален метод да бъдат добавени други. Първоначалната посока бе да се употребяват уеб основани приложения, само че въпреки всичко AppStore се появи година по-късно, през юли 2008 година

Copy and Paste: може и да не ни се има вяра, само че опцията да се копира и слага текст не се появи в iPhone до 2009 година

Предна камера: до момента в който през днешния ден предната камера е извънредно значима — на някои за селфита, на други за видеоразговори, iPhone не се снабди с предна камера чак до 2010 година, когато бе пуснат iPhone 4 с FaceTime видеоразговори.

Видеозапис: първият iPhone не можеше да снима видео, а тази опция се появи в 3GS през 2009 година

Фенерче: първият iPhone нямаше мълния, тъй че нямаше и фенерче. Когато бе пуснат AppStore, в него незабавно се появиха сходни приложения, които увеличаваха яркостта на екрана и посочваха бял екран.

GPS: iPhone имаше преинсталирани Гугъл Maps, само че тогава нямаше навигация, защото липсваше GPS модул. Той се появи през идната година с iPhone 3G.

Уолпейпъри: не бе допустимо задаването на фотография, която да се употребява като уолпепйър. Тази опция се появи с iOS4 през 2010 година Ъпдейтът обаче не можеше да се качи на първия iPhone

Siri: гласовият помощник бе пуснат през 2011 година в iPhone 4S

TouchID и FaceID: до момента в който актуалните модели имат биометрична аутентикация като FaceID и TouchID, истинският iPhone бе предпазен единствено с 4-цифрен PIN. TouchID бе пуснат през 2013 година с iPhone 5s, а FaceID дебютира през 2017 година с iPhone X.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР