2000-годишен гроб на знатна тракийска принцеса от племето одриси разкри

...
2000-годишен гроб на знатна тракийска принцеса от племето одриси разкри
Коментари Харесай

Откриха гроб на тракийска принцеса

2000-годишен гроб на знатна тракийска принцеса от племето одриси разкри този четвъртък край първомайското село Татарево екип от археолози с началник шефът на Археологическия музей в Пловдив доц.д-р Костадин Кисьов. Гробницата била иззидана с тухли и е датирана от 90-та година на първи век след Христа. Разкопките са избавителни, откакто тази пролет иманяри прокопали 6-метров тунел и се пробвали да разграбят Голямата могила край Татарево, оповестява " Монитор ". От полицията в точния момент хванали набезите и алармирали Министерството на културата. Оттам издали наставление Археологическият музей в Пловдив да стартира избавителни разкопки на обекта. Благодарение на 40 000 лв., отпуснати от община Пловдив и общинския съвет, изследването на Голямата могила станало факт, споделя доцент Кисьов. Само за към 20 дни работа археолозите разкрили два гроба.

Първият бил на дълбочина 3 метра, като останките били в ковчег. Вторият – на видната тракийка, бил на дълбочина към 6 метра. Предполага се, че останките са на жена от племето одриси, която била изгорена на клада някъде отвън могилата и положена в гроба с всичките си обичани движимости. Сред тях археолозите се натъкнаха на добре непокътнат дървен гребен на 2000 години, който бил част от погребалните блага. Останките є били поставени в гроба дружно с част от въглищата, с които била изгорена, а върху тях и преди да бъде затворен гробът, били сложени погребалните блага.

„ Досега сме разкрили един доста огромен бронзов съд с 4 крайници, един бронзов леген, два стъклени съда, една бронзова апликация с изображение на Горгона Медуза и две глинени съдчета. Продължаваме да разкриваме в единия ъгъл на гробницата съд, който най-вероятно е сребърен”, изяснява доцент Кисьов.

По думите му в гроба бил открит и огромен глинен съд, служел също за леген, на който имало печати от производителя. Те указвали, че съдът е направен към 90-та година след Христа. Така археолозите съумяват да датират гроба на видната тракийска принцеса от 1 век след Христа. Цялата є гробница била построена от тухли и покрита от горната страна с огромни солидни тухли с размери 70 на 50 см и дебелина от 6 см.

„ Това е тракийско заравяне на тракийка от ранно-римския интервал. Най-вероятно тя е принадлежала към тракийски благороден кръг, тъй като виждаме, че е заровена някъде по средата на могилата. Тоест, могилата е била издигната, след което дамата е заровена и върху гробницата є е насипана още пръст”, изясняват археолозите.

Работата по Голямата могила се оказала много обемна и поради размера на обекта. Могилата е в диаметър 67 метра с височина 12 метра. „ Това са към 29 000 кубически метра пръст, които би трябвало да се изкопаят и проучат. Започнахме да изследваме могилата от нейния връх към основата. На процедура сега сме стигнали равнището на иманярския тунел”, споделя ръководителят на екипа доц.д-р Костадин Кисьов. Предполага се, че Голямата могила е нещо като фамилна гробница на тракийски благороден жанр.

Археолозите чакат в дълбочината є да разкрият и централното заравяне на евентуално изтъкнат тракийски държател. Може това да е бил брачният партньор на заровената след кремация жена, а може и да е на някой различен локален придворен. Това обаче занапред ще се открива, защото евентуално разкопките на Голямата могила край Татарево ще продължат още месец. Те поддържат концепцията за основаване на специфичен фонд към Министерството на културата (МК), с цел да може страната да отпуска средства за незабавни избавителни разкопки. „ Защото в случай че в този момент не бяхме почнали разкопки, а ги бяхме забавили за след 2 години, то до тогава тази могила щеше да е разкопана и разграбена. Това е концепцията на подобен фонд, който би трябвало да има към МК”, е безапелационен доцент доктор Костадин Кисьов.

След привършване на разкопките на Голямата могила край Татарево се чака Археологическият музей в Пловдив да провежда галерия с откритите скъпи предмети./БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР