200 русенци, които живеят в бившето общежитие на Академията за

...
200 русенци, които живеят в бившето общежитие на Академията за
Коментари Харесай

Цял жилищен блок в Русе може да остане без ток заради чужди задължения

200 русенци, които живеят в бившето общежитие на Академията за публични науки, ще останат без ток поради непознат дълг. От ЕНЕРГО-ПРО изпратиха известия до медиите, че задължението на живеещите в 12-етажната постройка е повишен на 48 000 лева и съгласно тях " опциите за решение на казуса в полза на двете страни са изчерпани ".

Има ли излаз от обстановката - вижте детайлности от директното включване на Десислава Николова.

Русе

Част от жителите на блока заплатиха жилищата си два пъти – един път на вложителя и един път на банката, тъй като са били ипотекирани от него. Имаше интервали, в които бяха принудени да живеят без ток и вода, поради повреди и неплатени сметки. Сега още веднъж са в невъзможност. Очаква се в четвъртък енергото да им спре тока.

За по-малко от два месеца насъбраните отговорности за ток в блока от 40 хиляди лв. се усилват на 48 хиляди. Живеещите в блока споделят, че си заплащат всички сметки съгласно засеченото на персоналните им електромери. От енергото обаче регистрират потреблението на общия електромер и настояват, че сумата е в пъти по-голяма.

Откъде идва разминаването? Отделните жилища нямат самостоятелни партиди. Тя е обща и се води на компания " Рали 2003 " със притежател бизнесмена Явор Блъсков. Парите влизат непосредствено по неговата сметка, само че самите хора нямат достъп до нея, нито информация за изразходваната електрическа енергия.
Закир Закиров: Защо ще стопират тока като го плащаме ние? Каквото ми написа на електромера – на ти парите. … Къде е този Явор Блъсков, намерете го този човек….
Оказва се обаче, че Явор Блъсков е неотриваем. Екипът ни се опита да беседва с него по телефона, само че не успяхме да се свържем.

Електроразпределителната компания също няма връзка с него. И по тази причина разчита да уреди задължението посредством всички притежатели и ползватели на обекти в постройката. Но хората споделят, че към този момент изнемогват. Имат и подозрения, че не са единствените, които употребяват тока, само че пък за сметка на това единствено от тях се желаят пари.
Тонка Върбанова: Ами натрупала се. Тука включват тока, там – тока, тука – автомивката ток. Един електромер има, всичката сметка на нашия електромер.
От енергото обаче декларират, че ще спрат тока, тъй като към този момент година субсидира " Рали 2003 " и живеещите в постройката, доставяйки електрическа енергия, която не се заплаща. А хората са обезпокоени какво ще вършат, когато им пернат шалтера.
Николина Мехмедова: На всеки поотделно партиди желаеме. Ние сме нови тука. Ние не знаем какви остарели сметки, никой не ни е обяснявал нищо. Една година пребивавам тука, постоянно си заплащам, желая в този момент да ни изкарат партида, аз без ток не мога да пребивавам.
А в случай че токът спре – това ще е единствено следващият щрих на този призрачен сън до безкрайност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР