200 проекта за по-чист транспорт, уреждане на трафика и по-чист

...
200 проекта за по-чист транспорт, уреждане на трафика и по-чист
Коментари Харесай

Ще успее ли София да извади колите от центъра?

200 плана за по-чист превоз, споразумяване на трафика и по-чист въздух в София на стойност 3.8 милиарда лева – това включва българо-швейцарската стратегия. Огромен бюджет, който ще се усвоява до 2035 година В него се включват продължението на метрото, нови булеварди и възобновяване на градския превоз.
Това съобщи по време на доклада на Българо-швейцарската стратегия " Хора за хора " зам.-кметът по превоза на столицата Дончо Барбалов.
Досега посредством програмата София се снабди с 28 зелени трамвая, които могат да возят по 215 души всеки ден, напомня News.bg.
Парите са и за правенето на проект за устойчива градска подвижност, който е дълготраен транспортен планов документ, признат от СОС това лято и към този момент се работи по него. В този проект ще бъдат включени и тротинетките.
" Целта на проекта е последователно смяна на навиците на метода на напредване в града, като се натъртва на екологичните способи на напредване, на пешеходно придвижване, колела и различни способи на напредване, с цел да понижим трафика и замърсяването ", изясни Барбалов.
Стратегията за понижаване на трафика в София натъртва на няколко неща – развиване на градския превоз, метрото, кръговите кръстовища – вътрешен и външен кръг. Основната цел – да се извадят колите от центъра, където са най-големите тапи.
Парите ще отидат и за развиване на велоалеите, приватизация на градския превоз, предпочитано пропускане през кръстовища, както и уголемение на буслентите.
На въпрос на News.bg дали е допустимо да се ограничи придвижването в София, Барбалов отговори, че е изцяло допустимо и би се случило за 2 месеца, само че е въпрос на решение на Столичния общински съвет.
Техническата опция, по думите му, може да се реализира бързо. От казаното от Барбалов стана ясно, че Столична община е подготвена да предприеме такава стъпка, само че сякаш решението е повече " политическо ".
" Трябва да се разработят различни направления, с цел да не се получи противоположният резултат, само че до 2 месеца ограничението на коли в центъра на София е изцяло допустимо ", посочи Дончо Барбалов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР