200 нови апартамента в Пловдив се превърнаха в частни хотели

...
200 нови апартамента в Пловдив се превърнаха в частни хотели
Коментари Харесай

200 нови апартамента в Пловдив станаха частни хотели

200 нови жилището в Пловдив се трансфораха в частни хотели от началото на годината. Това значи, че всеки месец в характерния бизнес са влизали по 40 обекта. Статистиката на най-големия уебсайт за сходен вид услуги в света - airBnB, сочи, че в Европейската столица на културата частните домове, отдавани чартърен на хотелски начала, към този момент са над 940. Най-сериозен е растежът при едностайните и двустайните жилища, които са били общо 476 в края на 2018 година, а през днешния ден към този момент са внушителните 589. Простите сметки демонстрират, че в този сегмент са се появили нови 113 места за настаняване.

Добрата вест е, че парцелите в Пловдив са с най-голям рейтинг в цялата страна. В началото на предходната година междинната оценка на потребителите е била малко под 4,4 от оптимални 5 точки. С вчерашна дата обаче нещата много са се трансформирали, и то в посока нагоре - оценката е съвсем 4,8, което прави Пловдив водач за страната, пред София (където парцелите имат приблизително 4,4 точки) и Варна (с малко под 4,6).

Според брокери от ден на ден притежатели на парцели се ориентират към отдаване за кратковременен наем поради високата рентабилност. Така да вземем за пример сега нов и обзаведен двустаен апартамент в централната градска част, контрактуван през организация с едногодишен контракт, ще носи по 500 лева всеки месец на притежателя си. Същият парцел умерено може да бъде предлаган в уеб страниците за жилища на хотелски принцип сред 60 и 80 лв. на вечер. В мощните туристически месеци в Пловдив сходен парцел може да доближи натовареност от 20 и повече дни в месеца.

Пренасищането на този пазар обаче води до отрицателни последствия. Заради стотиците нови предложения междинната цена за нощувка в Пловдив е паднала от 74 лв. през декември 2018-а до 62 лв. през май тази година. Освен това междинната претовареност за града също бележи лек спад, като все още тя е 26% на годишна база. Това значи, че квартирите са ангажирани приблизително 95 дни в годината.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР