200 млн. лева нов дълг под формата на държавни ценни

...
200 млн. лева нов дълг под формата на държавни ценни
Коментари Харесай

България ще плаща дълг от 200 млн. лв. заради новите изтребители F-16

 200 млн. лв. нов дълг под формата на държавни скъпи бумаги се чака да бъде стихотворец от държавното управление. Това ще бъде следващата дългова емисия, откакто страната ни реши да заплати едновременно изтребителите F-16.

Финансовото министерство предлага облигации от 20-годишната емисия, отворена през юни тази година. Именно тогава за първи път в историята на България на пазара бяха пуснати държавни скъпи бумаги, чийто падеж е след 20 години, заяви БНР.

Тази година страната ни има право да поеме най-много един милиард лв. нов дълг. Освен 20-годишните облигации финансовото министерство на няколко пъти пуска и бумаги за 10 години и половина, като към тази емисия също има сериозен интерес, изключително от страна на банките. Това е обяснимо, защото скъпите бумаги се смятат за сигурен инструмент, въпреки и със относително ниска рентабилност. Ако бъдат утвърдени поръчки за 200 милиона лв. от днешната емисия, общо новопоетият дълг за годината ще бъде 900 млн. лв. или покрай лимита, записан в бюджета.

Новите отговорности се постановат поради договорката за изтребителите, която отчасти се финансира по този метод. В средата на август министърът на защитата Красимир Каракачанов разгласи, че парите за военните самолети към този момент са преведени в Съединените щати в специфична сметка на България, както е записано по контракт. Неведнъж ръководещите са заявявали, че страната ни може да заплати техниката едновременно. Новопоетият дълг отива във фискалния запас, чието равнище държавното управление поддържа доста над изискуемия в бюджета най-малко.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР