200 хил. евро за къщаБългари търсят все по-скъпи вили и

...
200 хил. евро за къщаБългари търсят все по-скъпи вили и
Коментари Харесай

Дават 60 хил. евро за жилище край морето

200 хиляди евро за къща


Българи търсят все по-скъпи вили и жилища край морето. С близо 15% са нарастнали междинните бюджети за покупка на ваканционен парцел у нас през 2018 година Ако през миналата година купувачите са разполагали приблизително с към 50 хиляди евро, то през актуалната средствата, които са склонни да отделят за „ втори морски дом “, приближават 60 хиляди евро, сочат данни от пазарно изследване на Green Life CityHome. Според специалистите на компанията клиентите са склонни да платят по-висока цена, в подмяна на по-високо качество артикул с включени спомагателни услуги. Купувачите търсят парцели с добавена стойност, които с изключение на пълноценна отмора им обезпечават и опция за възвръщаемост на инвестицията.

„ Изискванията на клиентите към този момент надвишават характерностите на парцела и от ден на ден касаят факторите отвън него – заобикаляща среда, спомагателни услуги, достъп и сигурност. Затова огромна част от тях избират затворени комплекси “, разяснява Теофил Петров, изпълнителен шеф в компанията. Най-търсени са жилищата с една спалня и с повърхност към 55-60 кв.м, а купувачите държат на положителната панорама – към морето или вътрешен двор, както и на съществуването на тераса.

През 2017 година цените на ваканционните парцели се задържаха съвсем без смяна по отношение на миналата макар възходящото търсене и покупките още на стадий „ на зелено “. През този сезон растежът е сдържан в границите на 10-15%. Цените на жилищата с една спалня в Созопол варират сред 50 хиляди и 60 хиляди евро, а в Поморие подобен вид парцели се оферират за сред 30 хиляди и 40 хиляди евро. „ Някои от по-заможните клиенти се насочват към покупка на къща, където цените доближават 180-200 хиляди евро. Тази алтернатива им разрешава по-голямо успокоение “, прецизира Екатерина Желяпова, търговски шеф направление ваканционни парцели в компанията.

Използват лични средства


Очакват 10% растеж на покупко-продажбите


Под 50% влагат за облага

 Интересът на българите към парцели край морето се задържа висок. Интересът на българите към парцели край морето се задържа висок.
Обемът на продажби на ваканционни парцели през миналата 2017 година набъбна с 20% по отношение на предходните две години, регистрират от компанията Green Life.

През актуалната година наличието на българските купувачи става все осезаемо и има по-голяма тежест на ваканционния пазар. Интересът на родните клиенти се задържа висок.

„ За сънародниците ни желанието да имат втори дом не е нещо ново. В актуалния динамичен свят то просто се трансформира от познатите ни в предишното “вили на морето ” в инвестиция в жилище в затворен комплекс, където задължението за грижата за парцела е оставен на различен, а за притежателя остава удоволствието от почивката “, споделя изпълнителният шеф в компанията Теофил Петров.

Българските клиенти разчитат главно на лични средства при покупката на ваканционни парцели. Най-често употребяват спестявания или приходи от работа в чужбина.

Единици са случаите, при които покупко-продажбите се финансират с банков заем. По-голямата част от актуалните притежатели купуват само за персонално прилагане. Под 50% от клиентите вземат решение да отдават парцела си чартърен като възвръщаемостта на инвестицията доближава 5-6% на годишна база.

Всеки трети клиент приказва съветски


Граждани от Израел са №3 на пазара


Привлечени са от ниските цени в туризма

 От Русия и Украйна са 1/3 от клиентите за пазара на ваканционни парцели. От Русия и Украйна са 1/3 от клиентите за пазара на ваканционни парцели.
Рускоговорящите клиенти резервират положителните си позиции на пазара на парцели. Делът на купувачите от Русия и Украйна не се повлиява от разрастването на българския пазар и съставлява над 1/3 от всички клиенти. Те се интересуват главно от типичен ваканционни парцели за персонално прилагане. Част от тях избират жилища от градски вид, защото възнамеряват трайно определяне в България.

“Руските жители обичайно избират България за покупка на втори дом, само че конкуренцията на страната в интернационален проект не трябва да се подценява. При клиентите, които разполагат с по-големи бюджети, изборът се уголемява и със страни като Кипър и Испания, където средата е сходна, както и характерностите на предлаганите парцели, само че цените са по-високи ”, разяснява Теофил Петров, изпълнителен шеф на Green Life.

За по-малко от две години жителите от Израел се трансфораха в трети главен пазар за ваканционни парцели у нас. “Клиентите от Израел са привлечени от ниските цени на туристическите услуги и след няколко визити на Черноморието немалка част се трансформират от туристи в купувачи ”, разяснява Екатерина Желяпова, търговски шеф направление ваканционни парцели в компанията.

Предпочитания за покупка на ваканционен парцел у нас демонстрират и жители на от ден на ден разнообразни страни от Западна и Централна Европа. Макар да не могат да се откроят със сериозен дял при покупките, ползата им е индикативен за капацитет, който може да се развие отсега нататък. “Броят на страните, чиито жители се интересуват от “втори дом ” у нас, се усилва. С това се разкриват нови вероятности за разпространение на българския ваканционен пазар и оттатък обичайните клиенти от Германия, Чехия и Англия ”, добавя Теофил Петров.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР