200-годишният природонаучен музей изгоряПожарникари си пробиха път през развалините в

...
200-годишният природонаучен музей изгоряПожарникари си пробиха път през развалините в
Коментари Харесай

Бразилия и пожарът

200-годишният природонаучен музей изгоря

Пожарникари си пробиха път през руините в изгорелия Национален музей на Бразилия ден откакто пламъци опустошиха постройката, а страната скърбеше за изгубените незаменими съкровища и търсеше кой е отговорен. В музея се обитаваше най-голямата колекция от исторически артефакти в Латинска Америка и имаше опасения, че вредите са пагубни. Един чиновник сподели пред бразилска медия, че може да са били унищожени цели 90%. Някои елементи от сбирката бяха прибрани на други места.

За мнозина в Бразилия положението на 200-годишния природонаучен музей бързо се трансформира в метафора на унищожаването, както считат те, на бразилската просвета и живот през годините на корупция, стопански срив и неприятно ръководство. „ Престъпление е, че беше позволено музеят да стигне до това състояние “, сподели 29-годишната учителка по танци Лаура Албукерке, която беше измежду навалица, протестираща пред портала.

„ Случилото се е освен почтено за жалост, то е опустошително, а политиците са виновни за това. “ Причината за пожара, избухнал в неделя вечерта, не беше известна. Федералната полиция ще извърши следствие, защото музеят беше част от Федералния университет на Рио де Жанейро. Но протестиращи, коментатори и самите ръководители на музея споделиха, че годините на безгрижие от страната на държавното управление са го докарали до толкоз тежко финансово положение, че неговият личен състав е трябвало да се обръща към уеб сайтове за набиране на средства, с цел да открива експозиции.

Заместник-директорът на музея Луиз Фернандо Диас Дуарте разкритикува управляващите, че са лишили музея от жизненонеобходимо финансиране, а са похарчили купища пари за игрища за семейството на Световното по футбол през 2014 година

Докторантът по зоология Маркус Гуидоти, посещавал музея, с цел да учи екземпляри от инсекти, сподели, че нехайството датира от години. „ Дано това ни освободи от незнанието, което не цени културата, науката и нашата национална еднаквост “, написа той в Туитър.

(Със съкращения, превод БТА)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР