200 души от различно вероизповедание дариха средства, с които бе

...
200 души от различно вероизповедание дариха средства, с които бе
Коментари Харесай

200 души от различни религии дариха за ремонт на параклис в Златоград

200 души от друго изповедание подариха средства, с които бе изработен повсеместен ремонт на параклиса „ Св. Атанасий Велики “ в Златоград, оповестиха от локалната администрация.
Днес Архимандрит Висарион и духовник Константин Атанасов - ръководител на Църковното настоятелство при храм „ Св. Георги Победоносец “ в Златоград, отслужиха церемониален водосвет за разкриване на изцяло актуализирания параклис. Построена му е напълно нова камбанария, направени са каменни облицовки на стените, възобновена е дограмата, мазилката, осветлението и църковната утвар.
„ Много поданици и посетители на Златоград пристигнаха да възпламенят свещичка и да се помолят в изцяло актуализирания, с дарения и непринуден труд, храм. За всички бе приготвена и благословена софра “, допълват от общината.

Параклисът „ Св. Атанасий Велики “ е картинно ситуиран на нагорнище край града. Построен е през 1923 година на мястото на манастир, опустошен от османците през 1750 година Това е първият му главен ремонт от този момент.
Около землището на Златоград са ситуирани четири хълма, чието естествено състояние образува по този начин наречената „ Кръстата гора ". И до през днешния ден се счита, че те закрилят града.
Сакралната зона евентуално е избрана още от времето на езическите светилища, превърнати по-късно в християнски паметни места.
Вярата в чудотворната мощ на християнския кръст е трайно съхранена в Златоград.
На четири от най-високите заобикалящи го върхове е имало езически светилища, превърнати по-късно в християнски паметни места. Това са: " Св. Атанас ", " Св. Илия ", " Св. Елена " и " Св. Екатерина ".
Мислените линии, съединяващи срещуположните върхове образуват самобитен кръст. Затова локалното население назовава цялата зона на кръста " Кръстата гора ". И до момента се има вяра, че Златоград е бил и ще бъде непокътнат от несгоди - с помощта на своето разположение в тази сакрална зона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР