20 Юли - ИлинденНа този ден имен ден празнуват: Илия,

...
20 Юли - ИлинденНа този ден имен ден празнуват: Илия,
Коментари Харесай

На 20 юли имен ден празнуват...

20 Юли - Илинден
На този ден имен ден честват: Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka

 

Народното предание на Илинден гласи, че не трябва да се работи, тъй като гръме допустимо да удари човек. Не се отива на плаж, че морето взима жертва на този ден.

 
Информация за Илинден

 

Българската православна черква уважава паметта на Свети оракул Илия.

Според остаряло вярване на Илинден хората не би трябвало да влизат в реките и в морето, тъй като може да се удавят, защото на своя празник св. Илия обичал „ да си взима курбан ”. 


От Илинден времето се обръща и стартират да духат есенни ветрове, излиза неспокойствие и мъртво течение.
Обреди и Традиции
В българския национален календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на беритба и вършитба. Наричат го още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел.

В националните показа св. Илия се разхожда по небето със златна каляска и търси да убие ламята, която пасе житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Когато пък има мълния без гръм, това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му.

На този ден възрастните описват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена каляска с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благоденствие, хубаво време и изобилие.



Традицията повелява на този ден да се заколи курбан в чест на светеца. Обикновено се избира най-старият петел, така наречен „ татко “. Стопанката на къщата става рано на разсъмване и замесва погача„ боговица “ и „ колач “ за свети Илия.

Често селските сборове се провеждат на този ден. За здравето на всички се принася в жертвоприношение мъжко чифтокопитно животно – вол, теле или бивол. Готви се курбан, който се освещава.

Край могила, параклис, оброчище или остарели дъбови дървета отвън селото се подрежда софра. Според вярващите единствено по този начин ще могат да умилостивят светеца и да опазят селището и реколтата си от наводнения и градушки.

Според народните поверия на Илинден не трябва да се работи, с цел да не се разсърди светията. Не бива и да се къпете в морето, даже да влизате във водите му, тъй като на този ден морето взима най-вече жертви курбан за светеца.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР