20-те най-големи икономики в света се договориха да създадат международна

...
20-те най-големи икономики в света се договориха да създадат международна
Коментари Харесай

Г-20 договори мерки за намаляване на пластмасовите отпадъци в океаните

20-те най-големи стопански системи в света се договориха да основат интернационална работна рамка, която ще призове страните да подхващат доброволни ограничения за понижаване на пластмасовите боклуци в океаните - една от най-големите закани за околната среда, осведоми Kyodo News.

Споразумението е реализирано след двудневна среща на енергийните и екологичните министри от страните членки на Г-20, които разискаха енергийната сигурност след офанзивите против два танкера в Близкия изток, които доведоха до скок на цената на петрола.
 600 000 тона боклуци се изхвърлят в Средиземно море
600 000 тона боклуци се изхвърлят в Средиземно море

Като дробове на Земята океаните създават множеството от кислорода, който дишаме

В оповестеното официално съобщение след срещата в японския курортен град Каруидзава се споделя, че са нужни незабавни дейности за справяне с пластмасовите боклуци в океаните, защото са опасност за морските екосистеми, прехраната и промишлености като риболовство и туризъм, корабоплаването и евентуално за човешкото здраве.

Японският министър на околната среда Йошиаки Харада, който беше съпредседател на срещата, дефинира съглашението като " огромно достижение " преди срещата на върха на Г-20 по-късно този месец.
 Малайзия връща 450 тона пластмасови боклуци в страните на генезис
Малайзия връща 450 тона пластмасови боклуци в страните на генезис

Въпрос на " достолепието и суверенитета на страната "

Ще продължим да търсим решения по такива световни проблеми , сподели той на конференция.

Но участниците не са единни по всички екологични въпроси . Съединени американски щати се оповестиха срещу споменаването на Парижкото съглашение за климата в официалното съобщение.

В документа се отбелязва, че членките, изключва се Съединени американски щати, удостоверяват обещанието си да ползват ограничения за поддържане на междинните международни температури под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните равнища, с цел да се ограничи въздействието от климатичните промени, такива като засушаване, наводнения и повдигане на морското ниво.

Държавите надалеч по-лесно се договориха за казуса с пластмасовите боклуци.

Според интернационалната работна рамка всяка страна ще рапортува за напредъка в подхванатите доброволни ограничения и ще споделя решения.

Около 300 милиона тона пластмасови боклуци се създават всяка година, от които 8 милиона тона свършват в океаните , сигнализира Организация на обединените нации. Повечето от отпадъците идват от азиатските страни, в това число Китай и Индонезия, които съм към Г-20.

В Г-20 вземат участие Аржентина, Австралия, Бразилия, Англия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, ЮАР, Южна Корея, Турция, Съединени американски щати и Европейски Съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР