20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи

...
20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи
Коментари Харесай

Кризисно още 20 служители се включват в работата на столичната РЗИ

20 чиновници на Националния център по публично здраве и разбори от през днешния ден ще се включат в работата на Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ). Целта е те да подкрепят сътрудниците си, ангажирани с осъществяването на държавния здравен надзор, в това число с връчване на наставления и актуализиране на данните в Националната осведомителна система за битка с COVID-19, заяви министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов на брифинг пред публицисти.

" Най-добре е тези наставления за позитивни открити пациенти с ковид да се връчват на хартия, тъй като те са съображение за издаване на болничен лист . Ако продължи да се усилва броят на заболелите и хора, които би трябвало да бъдат сложени под карантина, може да предприемем и известяван по електронен път и със SMS ", добави той, като изрече персоналната си признателност към тези чиновници от Центъра за публично здраве, че се включват в работата.

" Такава е и обстановката в Германия . Колегите там към този момент се отхвърлиха да търсят и вършат епидемиологични изследвания, а разчитат на съвестта и разсъдъка на хората да предизвестяват всички лица, с които са контактували, тъй като напъните на управляващите, които би трябвало да правят тези изследвания, са насочват в други направления във връзка с контрола на рецесията ", сподели още Ангелов.

Относно високия брой умряли за деня - 51, министърът съобщи, че е наредил да се извърши информация от кого са подадени, с цел да се разбере кой и по кое време е умрял и дали има някакво закъснение при качването на данните.

" Ситуацията е извънредно усложнена поради растящия брой позитивни проби и условието за връчване на наставления за карантиниране. От края на септември до момента доста чиновници на здравната ревизия бяха позитивни за COVID-19, което наложи извеждането им от работата на институцията ", акцентира министърът.

Пред всички академични лечебни заведения и огромни регионални лечебни заведения в страната ще бъдат сложени мобилни постройки - вид фургони, в които да има екип, който с изключение на съвещания да прави и антигенен тест на хората, които имат подозрение за ковид и които не могат да стигнат до доктор. Здравният министър е дал период до 6 ноември, четвъртък, да бъде направена организация за това.

" До края на седмицата ще създадем всичко допустимо да ви покажем координационния център , който към този момент работи. В момента там има екип от 6 души от " Пирогов ". В него могат да звънят единствено институции, лечебни заведения, регионални шефове, РЗИ-та - всички, които имат потребност от логистична поддръжка ", разясни проф. Ангелов.

По думите му този център по никакъв метод няма да дублира дейностите, които се правят от центровете за незабавна здравна помощ и в него не могат да звънят жители

След новината от през вчерашния ден, че ще стартират инспекции на лабораториите, свързани със забавено качване на случаи с ковид в системата, проф. Ангелов заяви, че екипи са на място и към този момент има резултат.

Днес той ще посети РЗИ-Бургас и ще се запознае с ситуацията в града, където през вчерашния ден нямаше свободни болнични места. Министърът разгласи, че е разпоредил да се разкрие спомагателен брой кревати и точно това ще ревизира на място.

Целия брифинг, в който взе участие и изпълняващия длъжността шеф на Столичната РЗИ доктор Иглика Маева, може да видите тук:



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР