20 са закритите училища само в община Петрич през последните

...
20 са закритите училища само в община Петрич през последните
Коментари Харесай

Съдбата на продадените училища из малките населени места

20 са закритите учебни заведения единствено в община Петрич през последните 10 години. Пет от тях към този момент са продадени. Какво се случва със старите учебни заведения в дребните обитаеми места в страната? Много от тях пустеят и се разрушават, само че има и такива, на които частни вложители дават нов живот, трансформирайки ги в хотели, приюти за възрастни хора, заводи, хранилища или други.

Процедурата по продажбата на едно такова учебно заведение обаче е много тромава и тежка и нормално продължава няколко години. Имотът би трябвало да се трансформира от обществена общинска благосъстоятелност в частна, належащо е и позитивно мнение от министерството на образованието.

" За последните 5 години сме преобразували към 4 или 5 броя учебни заведения от обществена в частна общинска благосъстоятелност и сме ги оповестили за продажба. Четири от тях в последно време даже са и продадени. В момента е в развой на продажба учебното заведение в село Яворница ", изяснява пред Българска национална телевизия Соня Костадинова от община Петрич.

Двуетажната постройка и двора на някогашното учебно заведение в Яворница са оповестени на търг, като началната цена е 48 хиляди лв. без Данък добавена стойност. От общината обаче не знаят какви са капиталовите планове на купувача. " Като поданици на това село се надяваме нещо да се направи от тази постройка, да не запустее, тъй като едно изоставено нещо стартира да се разрушава ", споделя Тинка Динева.

В прилежащото село Самуилово също се надяват някой да влага и развие остарялото учебно заведение. " То е неверно да се разпада в центъра на селото, хубаво е да се поддържа ", споделя Борислав Ванов.

А в село Брезница учебното заведение е превърнато в съвременен дом.

Преди години частен вложител купува и учебното заведение в Черниче, през днешния ден то се ремонтира, чака се да се трансформира в съвременен приют за възрастни хора. " Старите хора са доста, няма кой да ги гледа и има потребност от такива домове ", сподели Юлия Янчева.

В село Полето пък купувачът е решил да построи слънчев парк в двора на остарялото учебно заведение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР