20 са младежките центрове в населените места в общинатаСелата в

...
20 са младежките центрове в населените места в общинатаСелата в
Коментари Харесай

Нов живот за селата във Великотърновско

20 са младежките центрове в обитаемоте места в общината
 16_3  16_2  16_1  16_4
Селата в община Велико Търново се развиват, българи и чужденци купуват къщи, популацията не понижава, кипи младежка активност. Това са резултатите, с които се хвалят от локалното Сдружение на кметовете и кметски наместници „ Янтра 2001 ”. Организацията с нестопанска цел си партнира сполучливо с локалната власт. Сътрудничеството е ползотворно – през последните пет години в обитаемоте места се построяват паркове и детски площадки, асфалтират се улици, подменят се водопроводи, поставят се камери, откриват се центрове за работа с деца и пенсионерски клубове.

Една от продуктивните начинания на великотърновската община, получила доста мощна поддръжка през последните шест години, когато кмет е Даниел Панов, е програмата „ Местни начинания ”. 900 000 лв. имаха кметовете и кметските наместници разполагаем в интервала 2011-2015 година През 2016 година бюджетът на програмата скочи до 400 000 лв., а за 2017 година към този момент е 450 000 лв..

Тези средства са отделени за плановете на кметовете на селата, свързани с благоустройството и публичните пространства.За последните шест години вложенията за инфраструктура, поддръжка на общински здания, читалища, учебни заведения и детски градини, за облагородяване и благоустрояване са на обща стойност над 6 милиона лв..

„ Община Велико Търново няма опция да печели планове по Програмата за развиване на селските региони, само че пък оказва помощ със средства посредством други финансови механизми. От 36 села нито едно не е със затихващи функционалности. Много пъти от другите общини и области ни питат по какъв начин съумяваме да поддържаме селата. Местната власт прави всичко допустимо за облагородяването и благоустрояването. Затова хората се връщат. Имаме 20 юношески центрове. Навсякъде има пенсионерски клубове, където активността е дейна ”, споделят от управлението на Сдружението на кметовете и кметските наместници.

Последните наблюдения демонстрират, че популацията в селата не понижава, а остава непрекъсната големина. В най-близките до Велико Търново обитаеми места жителите даже стават повече. Така да вземем за пример Беляковец преди 10 години е било с 500 поданици, а през днешния ден в него живеят 1000 души. В с. Леденик даже регистрираха, че новородените са повече от умрелите, а от 1200 поданици над 200 са на възраст под 21 години.

Община Велико Търново е с население, което към този момент доближава 92 000 поданици, сочат формалните статистически данни от началото на тази година. Цифрата остава непрекъсната през последните пет години, като жителите варират от 91 100 до 91 500. Със затихващи фунцкии са само махалите край Прохода на Републиката.

Софиянци си харесаха селата, намиращи се край Велико Търново. Във всяко от околните до остарялата столица седем обитаеми места има най-малко по 10 къщи, закупени от семейства от София. Столичани употребяват парцелите като уикенд-вили и като място, където да прекарат част от отпуските си. Тенденцията станала ясно изразена през последните две години.

Доказателство за интереса към селските същи край Велико Търново са високите им цени – сред 50 000 и 60 000 лв..

Всяко село край Велико Търново – център на кметство или кметско наместничество, ще е с видеонаблюдение до края на годината. Камерите са главен приоритет както пред локалните управници, по този начин и пред общинарите от остарялата столица, под чиято пълномощия са 34 села и градчетата Дебелец и Килифарево.

Средства за видеонаблюдението се отпускат посредством програмата „ Местни начинания ”, оказва помощ и дарителското съдружие „ Св. Иван Рилски ”.„ По тази стратегия в разнообразни начинания са вложени над 400 000 лв.. Средствата са вложени в 22 села за асфалтиране на улици, ремонт на тротоари и друга инфранструктура ”, заяви пред „ Труд ” председателката на сдружението Благовеста Факирова.

Тя напомни, че построяването на системите за сигурност стартира преди няколко години. До момента снимачни устройства има в 31 от общо 36 обитаеми места – кметства и кметски наместничества. Общият брой на камерите е 180, а вложените средства са над 70 000 лв..

В девет от селата кметовете са сключили контракти за наблюдаване и защита с частни компании. Най-засилен е контролът в архитектурния резерват Арбанаси, където гардовете вършат цялостен обход на всеки 20 минути.

Само преди дни бе открит в Павликени Център за предварителна защита и спорт за деца. Това стана факт с помощта на напъните на общината, Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи – Велико Търново, РД ПБЗН – Велико Търново, Българското учебно настоятелство при ОУ „ Филип Тотю “ – село Върбовка, дарителско сдружение „ Св. Иван Рилски “ – Балван и Сдружение на кметовете и кметските наместници в община Павликени. Помещава се в постройката на Центъра за поддръжка на личностното развиване, като за задачата са предоставени безплатно две класни стаи, административна стая и сервизно помещение.

Центърът за предварителна защита и спорт е основан по модела на съществуващия сходен комплекс в село Балван, а скоро ще проработи подобен център и в Елена. Целта е да обхване всички деца и младежи на възраст от 8 до 29 години, които да употребяват свободното си време за образования за това по какъв начин се работи при бедствия и повреди, по какъв начин да се предпазят от трафик на хора, да вземат участие в беседи против нездравословните пороци – алкохол, цигари, опиати. Учениците ще имат достъп и до фитнес залата в постройката.

„ Усилията ни са ориентирани към запазване здравето и живота, както на децата, по този начин и на възрастните хора. В ход е план за обезпечаване на сензори, които да известяват при заплаха от пожари. Първите 12 устройства бяха дарени от спонсор и инсталирани от огнеборци в домовете на самотни старци в Балван ”, показа още Факирова.

„ Доволни сме от развоя на самодейностите „ Доброволци на квартала ” и „ Внуче на заем ”. Доброволците обхождат домовете на възрастни и самотноживеещи хора, като ревизират редовността на комините на къщите им преди началото на отоплителния сезон. Доставят медикаменти и артикули от първа нужда на трудноподвижни хора. Организирахме и акция за разчистване, стопанисване и поддържане на войнишките монументи. При огромен интерес мина самодейността „ Училище за възрастни ” в Балван, където на лекциите за предварителна защита против наркомании, трафик на хора участваха освен младежи, само че и техните родители, баби и дядовци ”, описа Благовеста Факирова.

Амбициозната председателка на Сдружение „ Св.Иван Рилски “, което през август навърши 20 година от основаването си, показа, че търси покровител, с чиято помощ да осъществя нов план. Той планува да бъдат обезпечени пазарски чанти и бастуни със светлоотразителни надписи „ Пази ме ”. Те ще бъдат раздадени на пенсионерите по селата, с цел да бъдат забелязвани отдалеко от водачите на коли и каруци.

Търновските села са пионери в сполучливата работа с деца и младежи. В обитаемоте места от общината действат 20 юношески центрове, в които малчуганите и учениците оползотворяват свободното си време. За поредна година летните месеци бяха време, в което се организира самодейността „ Лятна детска полицейска академия “. Стотици деца и младежи станаха част от своеобразното образование, освен това – напълно по тяхно предпочитание.

Младите хора се срещнаха с характера на главните закононарушения, с методите за предварителна защита на противоправните действия, на ограничението на трафика на хора. Те усвоиха скъпи познания за сигурността на придвижването, схванаха що е то да бъдеш пожарникар и по какъв начин могат да се предпазят от огнени стихии, бедствия и повреди. Спортните занимания и игрите също бяха желани за оползотворяване на свободното време.

Детската лятна полицейска академия е взаимно дело на Община Велико Търново, Сдружението на кметовете и кметските наместници „ Янтра 2001 ”, Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, Дарителско съдружие „ Св. Иван Рилски ” и Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. Подкрепа оказва Съюзът на пивоварите в България, както и други неправителствени организации.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР