20 проекта на Варна, които ще бъдат изпълнявани през 2020

...
20 проекта на Варна, които ще бъдат изпълнявани през 2020
Коментари Харесай

Кметът Иван Портних представи 20 проекта за Варна през 2020

20 плана на Варна, които ще бъдат изпълнявани през 2020 година, показа кметът Иван Портних през днешния ден пред публицисти. " Някои от тях сме почнали през предходната година, други ще стартираме в този момент. Те са в разнообразни сфери на публичния живот и вземат решение разнообразни проблеми. Разбира се, това е единствено част от визията ни за развиване на града, имаме още доста хрумвания, които занапред ще осъществяваме “, акцентира той.

Сред 20-те плана са: Двете риболовен пристанища в Аспарухово; Вторият стадий на синята зона; Завършване на кръстовището на ул. „ Девня “; Изграждане на рампа от ул. „ Атанас Москов “ към Автомагистрала „ Хемус “; Изграждане на различно трасе на ул. „ Девня “; Завършване на пречиствателната станция на Златни пясъци; Доставка на 60 нови електробуса; Обновяването на филиала на театъра; Изграждането на 3 спортни комплекса; Финал на ремонта на стадион „ Спартак “; Нови спортни и детски площадки; Нова детска градина; Развитие на „ Икономическа зона Варна “; Нов математико-технологичен кампус; Международен конкурс за Дупката; Пълно възобновяване на „ Кайсиева градина “; Изследване и социализиране на археологията; Превръщането на къщата на Антон Новак в музей; Развитие на парка в Аспарухово и на нов парк в регион „ Младост; Два нови обществени центъра.

1. Рибарско пристанище „ Карантината “

Началото бе сложено през месец май м.г. До момента са изпълнени действия по създаване на тилната територия, на източния и западния оградни молове, на източния и западен слип. Строителството се извършваше напълно в акваторията на Черно море, със профилирана техника и работа на водолазни екипи. Основите на двете оградни уреди са построени в цялостния си габарит, като напълно са завършили дейностите, свързани със строителство под вода.

В момента се работи по хидротехническите уреди по надводната част. През януари стартира строителството на триетажната постройка, в която са планувани пространства за разтоварване, предпазване, продажба и спедиция на уловената риба. Срокът за привършване на строителството - ноември 2020. Обща стойност 13 578 483,55 лева, от които безвъзмездната финансова помощ: 7 894 364,51 лева

2. Рибарско пристанище „ Варна “

Бившето пристанище на „ Рибни запаси “ ЕООД бе предоставено на общината с решение на държавното управление. Извършен бе ремонт и сега пристанището има опция да обслужва 6 огромни кораба.

През 2020 е планувано разширение на активността, като се обезпечи опция за достъп и на дребни кораби. “Отворени сме за съдействие с бизнеса и осъществяване на публично-частно партньорство за транспортна връзка по море “, разгласи кметът Иван Портних.

3. Втори стадий на „ синята зона “

През 2020 следва осъществяване на втория стадий на „ синята зона “, която ще бъде с обсег: ул. „ Кракра “, ул. „ Беласица “, ул. „ Д-р Пискюлиев “, бул. „ Владислав Варненчик “, ул. „ Дрин “, ул. „ Пирин “, ул. „ Битоля “, ул. „ Братя Бъкстон “, бул. „ Чаталджа “, бул. „ Генерал Колев “, бул. „ Царевец “, бул. „ Осми крайморски полк “, ул. „ Капитан Рончевски “, ул. „ Васил Друмев “, бул. „ Княз Борис I “.

Първият стадий - „ синя зона-център “, обезпечи 2603 места. Планираните места за втория стадий -„ синя зона- необятен център “, са 5752 места в 6 подзони. Общият брой места за хора с увреждания за втория стадий на зоната е 192 бр, което е малко над 4% от общия брой маркирани места за паркиране по уличните платна 4710 бр.

Бройката тук-там за хора с увреждания във вътрешно блоковите пространства ще бъде прецизирана след тяхното благоустрояване, разясни кметът Иван Портних. Предвидени са и зарядни станции за електрически автомобили.

4. Нови обществени центрове

През 2020 година ще се работи по осъществяването на планове за създаване на Център за поддръжка на лица с увреждания, в това число с тежки множествени увреждания, на Център за грижа за лица с разнообразни форми на деменция и ремонт на постройка за " Дневен център за поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция и техните фамилии ".

Първият план: Ремонтните действия, оборудването и обзавеждането на двете пространства в регион „ Аспарухово “ би трябвало да приключат през месец август. Стойността е 999 957,80 лева

Капацитет на услугите - дневна грижа за 30 консуматори, заместваща грижа за 4 души и мобилна грижа за 60 души. Начало на предложение на услугите ще бъде сложено през септември 2020 година

Вторият план: Обща стойност 1 365 210,56 лева, от които 257 794,40 лева съфинансирани от бюджета на Община Варна. Реализацията на плана следва да завърши до края на 2020 година

В осъществяване на Социалната стратегия, на територията на община Варна се осъществят 59 обществени услуги, от които 38 с финансиране от държавния бюджет, а 21 с локално финансиране. 27 от тях са за деца и младежи, а 32- за възрастни хора

5. ПСОВ Златни пясъци

Обект „ Частично създаване, реконструкция/рехабилитация на канализационна мрежа в Следствен отдел към окръжна прокуратура ”Ален мак ”: До момента е изпълнено създаване на основни канализационни клона 1 и 2 с обща дължина от 1910 м; построени са 115 бр. сградни канализационни отклонения. За тях се приготвят документи за въвеждане в употреба. Работи се по осъществяване на СМР по трасето на основни канализационен клон 3. Обща стойност 37 150 155,07 лева с Данък добавена стойност, от които 8 491 265,01 лева, съфинансиране от Община Варна

Обект „ Реконструкция, рационализация и уголемение на ПСОВ КК „ Златни пясъци “:

Първият стадий е приключен. Той включва увеличаване на пилотна структура №1 - част от подсилване на свлачището над ПСОВ, с влезнало в действие позволение за прилагане от 13.02.2019 година

Втори стадий: Изградени са следните уреди от схемата на станцията – груби решетки, постройка за механично филтриране, басейните за осъществяване на главните процеси на филтриране, въздуходувна станция, система за ръководство и други Постъпващите отпадъчни води са превключени към новите уреди, с цел да не се прекъсва пречиствателния развой.

Съборена е постройката на съществуващите пречиствателни уреди. На тяхно място стартира създаване на нови уреди. Предстои довеждане докрай на СМР, тествания, образование на личния състав, въвеждане в употреба. Срок на довеждане докрай – до началото на туристическия сезон, а въвеждането в употреба би трябвало да стане факт до ноември 2020 година

6. Нови електробуси

60 нови електробуса влизат в „ Градски превоз “ ЕАД по Оперативна програма „ Околна среда “. Стойност на плана е 85,4 млн. лева Освен тях, планува се закупуване на 2 бързозарядни станции и нужния брой бавнозарядни станции, задачата на които е през нощта на хранилище да се реализира цялостно зареждане на батериите за всички рейсове. Доставените транспортни средства ще понижат и шумовото замърсяване в града. Към сегашния миг са оповестени 4 от процедурите по Закон за обществените поръчки.

Очакван резултат: понижаване на нездравословните излъчвания във въздуха с почти 41%, фините прахови частици, генерирани от градския превоз, ще спаднат с почти 53%.

През последните 6 години Община Варна работи интензивно към възстановяване качеството на публичния превоз. „ Това е четвърти план, обвързван с възобновяване на преносимия състав на общинския транспортьор „ Градски превоз “ ЕАД – Варна, като за тази цел сполучливо реализирахме три плана, в границите на които бяха закупени общо 85 нови рейса и 30 тролейбуса “, напомни кметът Иван Портних.

7. Обновяване на филиала на държавна такса „ Стоян Бъчваров “

Проектът за ремонт, реорганизация и рационализация на постройка филиал ТМПЦ – Варна е на стойност 7,1 млн. лева, от които 5,7 млн. лева безплатна финансова помощ и 1,4 млн. лева обезпечени от Фонд за градско развиване – Север. За осъществяването на плана сред Община Варна, Министерство на културата и ТМПЦ - Варна бе подписано съглашение за партньорство. В края на м.е. Община Варна получи утвърждение от междинното звено, следва да бъде подписан контракт за даване на безплатна финансова помощ с ръководещия орган на Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 и контракт за финансиране с „ Регионален фонд за градско развиване “.

Целта е филиалът да разполага с актуализирани и удобни цена, камерна зала, репетиционни и други Ще бъде сменена театралната машинизация на оркестрината и сцената, ще бъдат обособени две репетиционни зали, едната от които за балет. Изцяло ще се промени интериорът на балкона, основното предверие, камерната и репетиционните зали, на клуба на артиста. Проектът планува още действия по замяна на ВиК и ел. инсталациите, обезпечаване на нужното осветяване и озвучаване, създаване на климатична и вентилационни съоръжения, възстановяване достъпа за хора с увреждания. Продължителността на плана е 30 месеца. Процедури за избор на реализатор сега вървят и за друга постройка – на ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна, посочи кметът.

8. Ново кръстовище на ул. „ Девня “

Продължават дейностите по построяването на кръстовището, което свързва ул. „ Девня “, бул. „ Васил Левски “ и ул. „ Георги Пеячевич “. Изпълнението на обекта стартира през септември 2019 година До момента са изпълнени следните действия:

Част: Конструктивна – Изградени 18 от общо 22 стоманобетонови секции в облицованото дере и в зоната на мостовото оборудване на ул. „ Тодор Влайков “; нови водоскоци и удължение на съществуващи;

Част:Пътна -На източното платно са построени дренажната система ; всички дъждоприемни шахти; изпълнен е насип на пътното платно, в това число трошенокаменната настилка до кота асфалтови настилки. Изградени са 60% от пътните бордюри и тротоарни настилки. След довеждане докрай на асфалтовите настилки и прекачване на придвижването, ще се стартира работа по западното платно.

Част ВиК и ел: Изградени са битова канализация клон 2Б, част от дъждовна канализация за отводняване на кръговото кръстовище с бул. „ Левски “; инсталирани 70 стълба за улично осветяване с прилежащите кабелна и тръбна мрежа.

Срокът за осъществяване на обекта е месец септември, само че при удобни метеорологични условия ще създадем всичко допустимо да приключим работа преди лятото, разяснява кметът.

9. Три нови спортни комплекса

Продължават дейностите по построяването на три нови комплекса- на ул. „ Студентска “, във Владиславово и Виница.

На ул. „ Студентска “ – комплексът е съвсем подготвен. На терена е имало стадион, безстопанствен от десетилетия. Спортният комплекс е ситуиран върху повърхност от 17 дка. Проектът планува създаване на открити стадиони за футбол, баскетбол, многофункционална спортна площадка (за волейбол и тенискорт), фитнес, тенис на маса и детска площадка, пътека за тичане и каране на ролери. Предвидена е едноетажна постройка – за съблекални, заведение за хранене с покривна терасата. Ще бъда построена и зона за отдих, алейна мрежа, осветяване, озеленяване. Паркинг с 46 паркоместа.

„ Вл. Варненчик “ – стадий строителство. Ще бъдат построени многофункционалена спортна зала за 400 души, стадиони за футбол, футбол за дребни порти, волейбол, баскетбол, тенискорт, алея за тичане и ролери фитнес навън, ъгъл за отдих, открита сцена

„ Виница “ - стадий строителство. Ще бъдат построени открити спортни площадки за футбол, баскетбол, многофункционална спортна площадка (за волейбол и тенис на корт), фитнес, тенис на маса и детска площадка, зона за отдих, алейна мрежа, осветяване, озеленяване

10. Стадион „ Спартак “

Предстои довеждане докрай на ремонта на стадион „ Спартак “. Към сегашния миг са завършени ремонта и реконструкцията на терена и на съществуващите трибуни на стадион „ Спартак “. Това включва изцяло възобновяване на терена за игра, създаване на терен за подготовка и загряване, изцяло възобновяване на постройката с козирката. В постройката са съблекалните, съдийските пространства, пространства за медиите, санитарни пространства и други Изградена е асансьорна уредба и рампа за налична среда. На трибуните пред нея са инсталирани 309 бр. седалки от общо 3000. Следва втори стадий – създаване на така наречен фенска естрада и облагородяване на прилежащите пространства. Така ще решим следващ проблем на Варна, затлачван с десетилетия, разяснява кметът Иван Портних.

11. Нови площадки за спорт и игри

През 2018 година Община Варна построи пилотно 10 спортни площадки в общински учебни заведения, многод 200 детски площадки в целия град. „ През 2019 година – започнахме в още 18 учебни заведения, в 12 детски градини и 7 детски ясли, част от тях ще бъдат приключени тази година. Целта е основаване на условия за всеобщ спорт и развиване на спортна просвета още от най-ранна детска възраст “, съобщи Иван Портних.

12. Икономическа зона Варна

„ Започнахме този план с община Аксаково – на терен от 9000 дка. Изпълнени са предварителните съгласувания със съответните министерства. Общинският съвет на Аксаково утвърди Общ устройствен план на зоната, който е импортиран в Министерство на околната среда и водите. Надявам се, че до няколко месеца, ще има влезнал в действие Общ устройствен план и с поддръжката на държавното управление ще стартира построяването на инфраструктурата на зоната “, изясни кметът. „ Има интерес от вложители, в това число и заради обстоятелството, че страната се ангажира изрично с построяването на Автомагистрала " Хемус ".Успоредно с това, дружно с Аксаково работим по плана за построяването на пътната детелина край с. Игнатиево “, съобщи Иван Порнтих.

13. Нов математико-технологичен кампус

Проектът планува той да бъде ситуиран на терен от 22 дка, в региона на техникумите, като за задачата държавното управление към този момент трансферира на Община Варна 14 дка. През 2020 следва оповестяване на социална поръчка за избор на реализатор за планиране и строителство. „ Индикативната стойност за цялостното осъществяване на кампуса, в това число с създаване на връзки, инфраструктура, обзавеждане и съоръжение, е 30 млн. лева, посочи кметът.

14. Дупката

Работата по социализация на пространство сред бул. „ Княз Борис I “, ул. „ Александър Батенберг “, ул. „ Воден “ и ул. „ Архимандрит Филарет “ – така наречен Дупка, ще продължи и през 2019 година

До момента бе направено изследване и разбор на пространството. Събрана и показана бе информация за историята на мястото и, откритата археология на уеб страницата ideavarna.com. Проведени бяха анкети измежду жителите на Варна и в разнообразни професионални и браншови групи в областите архитектура, градоустройство, просвета, изкуство, история, туризъм, строителство. Като резюме от допитването се образуваха следните резултати: за най-подходящо предопределение – многофункционален културен център с експониране на археологията или публично пространство-парк; най-неподходящи – мол, паркинг, жилищни здания.

„ Предстои да бъде направен обобщаващ отчет, включващ резултатите от извършеното изследване, което ще даде основа за основаване на задание за интернационален архитектурен конкурс за пространството през 2020 година “, съобщи кметът Иван Портних.

15. Проект за „ Кайсиева градина “

Предстои повсеместен ремонт във ІI-ри микрорайон „ Вл. Варненчик “ – „ Кайсиева градина, по образеца на IV микрорайон. Предстои главен ремонт на улиците, благоустрояване на междублоковите пространства, създаване на нови паркинги, и тротоари, основаване на зелени зони и зони за отдих, в допълнение нови детски и спортни площадки, възобновяване на уличното осветяване. „ Общата стойност е 18 млн. лева, като сега върви процедура по желание на реализатор. Силно се надявам този път да няма спекулации по тематиката и хората да не бъдат плашени, лъгани и подвеждани с подправени „ информации “. Помните, че преди година поради такива кавги самодейността ни за облагородяване на „ Кайсиева градина “ пропадна и пренасочихме средствата към IV микрорайон “, напомни кметът Иван Портних.

16. Стара Варна

През 2020 година Община Варна е осигурила средства за в допълнение изследване и социализиране на откритата археология на пл. „ Екзарх Йосиф “ (Шишковата градинка) и в региона на ул. „ Цар Симеон I “. На Шишковата градинка бе открита част от късноримска крепостна стена на Одесос. С оглед запазване на културно-историческото завещание бе предоставено да бъде направен план за експониране. Именно това забави финала на ремонта на региона. Проектът е подготвен и планува показване на археологията под триплексово бронирано стъкло, напомни кметът.

На ул. „ Цар Симеон I “: По време на осъществяването на плана за възобновяване на региона бяха открити остатъци от крепостната стена на античния Одесос. Тъй като тя е с висока историческа стойност, се създава абстрактен план за нейното експониране и предпазване. През 2020 сме заложили 150 000 лева изследванията да продължат и да бъде направен план за социализация на зоната, съобщи Иван Порхтних

Къщата на Антон Новак в Морската градина: Предстои осъществяване на архитектурно и енергийно проучване, правене на механически паспорт и планиране за ремонт за превръщането на постройката в музей на Антон Новак и на Морската градина, изясни кметът.

17. Детска градина „ Карамфилче “

Тази година ще приключи строителство на нов корпус за 120 деца в детска градина „ Карамфилче “. Изградени са занимални за 4 групи, физкултурен салон, учителска стая и административни пространства, както и асансьор за деца и възрастни с увреждания. Новият корпус е на мястото на две бараки, сложени преди повече от 40 години и пригодени за групи към детската градина.

През 2020 година са заложени средства за превръщането на някогашния дом „ Другарче “ в детска градина с 4 групи, проектират се и още нови здания, сподели кметът Иван Портних.

18. Аспарухов парк, нов парк в „ Младост “

Продължава работа по плана за Аспаруховия парк. В момента има тъжба против подробния организационен проект. В проектобюджета са заложени средства за техническо планиране.

Има разарботен Подробен устройствен план за нов парк в регион „ Младост “ – сред ул. „ Иван Церов “ и бул. „ Република “.

19.Трифон Зарезан

Благодарение на финансова поддръжка от 15 млн. лева от Министерство на регионалното развитие през 2020 година стартира работа за решение на още един дълготраен проблем на Варна – подсилване на свлачището на „ Трифон Зарезан “. С реализацията на плана ще бъде възобновен панорамният път Варна - Златни пясъци, който е доста значим за туристическите комплекси на север от морската столица. Свлачищните процеси ще бъдат овладяни, ще бъде разтоварен и магистралният път за Златните, изясни кметът Иван Портних.

20.Качване на Автомагистрала „ Хемус “, ремонт на ул. „ Девня “

Проектът за качване на Автомагистрала „ Хемус “ от ул. „ Атанас Москов “ сега се съгласува в Агенция „ Пътна инфраструктура “. След съгласуването, следва издаване позволение за градеж.

„ Друг огромен план, по който ще работим, е създаване на различен път на ул. „ Девня “ - от другата страна на жп релсите. Целта е този път да обслужва южната промишлена зона и пристанището. В момента тежкотоварният трафик върви по ул. „ Девня “ и основава големи тапи, от втора- разрушава пътната настилка, в това число и моста, а от трета – замърсява въздуха. Идеята е с построяването на новото трасе тежкотоварният трафик да бъде отклоняван още от „ детелината “ край село Игнатиево, по ул. „ Атанас Москов “ да се слиза на ул. „ Девня “ и оттова да минава по различното трасе. Така той ще остава отвън придвижването в градската част на ул. „ Девня “, а въпреки това ще даде една добра причина за развиването и на южната промишлена зона, на частните пристанища и естествено за обслужването на Пристанище “Варна- Изток “. Смятам, че този различен път на ул. „ Девня “ в вероятност ще може да бъде и обслужващата артерия за новия интермодален терминал. Това е амбициозна задача и една от стъпките за решаването на значими проблеми и от позиция на трафика, и от позиция на екологията във Варна, изясни кметът Иван Портних.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР