20 пенсионери от Ценово влязоха в залата на интернет клуба

20 пенсионери от Ценово влязоха в залата на интернет клуба ...

Пенсионери от Ценово се ограмотяват в информационните технологии.

20 пенсионери от Ценово влязоха в залата на интернет клуба като първолаци в класната стая. Притеснени и стъпка по стъпка те овладяват тънкостите на компютърната грамотност. Те са разпределени в две групи и всеки ден в продължение на няколко седмици ще посещават интернет центъра в НЧ „Христо Ботев“. Предвидено е обучението да бъде с продължителност от 20 учебни часа и е напълно безплатно за хората от третата възраст. Проектът по програма „Интернет за всички“ се провежда само в пет населени места в страната и обхваща 100 души. Инициативата се реализира с подкрепата на Асоциация „Съвременни читалища“.
„Обучението е адаптирано и съобразено с потребностите и уменията на възрастните хора. По време на курса те ще преминат през четири основни модула за работа с интернет“, уточни обучителят на групата и ръководител на интернет центъра Ниази Акифов.
Постепенно жените и мъжете с посребрели коси ще се запознаят с компютърната техника, ще придобият основни умения да работят с интернет и да използват мобилни устройства. Курсистите ще бъдат запознати и с най-важните изисквания за онлайн безопасност. „Почти всички членове на Пенсионерски клуб „Млади сърца“ изявиха желание да се включат в обучението. На повечето от тях децата им са разпилени в големите градове, или са на гурбет в чужбина. След курса комуникацията между деца и родители ще бъде много по-лесна“, каза председателката на клуба Румяна Иванова.
По време на обучението всички участници ще си направят регистрация на собствена електронна поща и ще придобият умения за работа в социалните мрежи.
„Истинско удоволствие е да проследиш новините в развитие или да получиш повече информация за въпроси, които те вълнуват и интересуват. Вече ще се опитам до открия състуденти и приятели отпреди повече от четиридесет години. Никак не е маловажно, че компютърът може да се окаже и добър помощник в домакинската ми работа – да открия нови кулинарни рецепти и съвети за личното стопанство“, сподели първите си впечатления бившата учителка Пенка Петрова.
Любопитен факт е, че повечето от желаещите са жени.

Източник: actualno.com