20% от родителите никога не са водили децата си на

...
20% от родителите никога не са водили децата си на
Коментари Харесай

20% от родителите никога не са водили децата си на зъболекар

20% от родителите в никакъв случай не са водили децата си на ортодонт . Според оценката на Българския зъболекарски съюз това е стряскаща статистика.

Освен това ръководителят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков уточни, че едвам 13% от родителите с деца под и до 18-годишна възраст са завели детето си на ортодонт преди да навърши една година - целесъобразната възраст за първото посещаване при дентален доктор.

По думите му множеството 24% от родителите са завели децата си на ортодонт, когато те са били сред една и три години, а други 22% за завели децата си на ортодонт, едвам когато то е станало межди четири и шест години.

Според Шарков навиците за положително орално здраве стартират рано - още от момента на определяне на бременността на бъдещата майка.

Препоръката на зъболекарите е родителите да посетят ортодонт още след поникването на първия краткотраен зъб на детето, като мярка срещу развиването на кариеси в ранна детска възраст.

От Световна статистика Шарков уточни като емблематични отговорите на родителите от Египет, Филипините и Мароко, които са завели децата си ортодонт едвам когато се е появило чувство за дискомфрот и болежка.

В страни като Англия, Швеция, Аржентина, Франция, Съединени американски щати, Австралия и Китай главен претекст родителите да заведат детето си на дентален обзор е кардиналната потребност от профилактика.

Други 43% от родителите с деца под и до 18-годишна възраст декларират, че персонално те се грижат зъбите на децата им да бъдат измити преди лягане, 40% управляват това два пъти дневно.

38% декларират, че лимитират децата си при консумация на богати на захар храни и питиета.

Шарков изрази страдание, че едвам 8% от родителите загатват, че са подкрепяли децата си да носят протектори за уста, когато спортуват.

По мотив Световния ден на оралното здраве Българския зъболекарски съюз провежда акция за грижа за детското здраве, положителната хигиена, здравословното хранене и междинното приемане на нездравословните артикули, с които да се понижи рискът от кариеси в ранна детска възраст.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР