20 % от източноевропейците живеят извън страната си и това

...
20 % от източноевропейците живеят извън страната си и това
Коментари Харесай

Иван Кръстев: Застаряващото население и страхът от бъдещето родиха носталгия по миналото

20 % от източноевропейците живеят отвън страната си и това въздейства върху политическия развой, счита Иван Кръстев, началник на Центъра за демократични тактики в София, откривател в Института по филантропични и обществени науки във Виена.
" Ние, източноевропейските страни, сме изправени пред големия проблем, че имаме застаряващо и намаляващо население. В България демографската рецесия е радикална, което е обвързвано със загуба на население ", разяснява Иван Кръстев пред БНР.

" Рязко се трансформира съотношението сред хора на работеща възраст и хора, които са пенсионирани или не работят. Това води до явлението, че гласоподавателите са основно на възраст над 50 година, което прави доста мъчно увеличението на каквато и да било пенсионна възраст, тъй като то върви против интереса на хората, които гласуват”.

„ Изведнъж виждаш, че с цел да имаш икономическо развиване, би трябвало да пристигна някой извън да работи, само че сега, в който пристигна този някой извън да работи, страхът, че той коренно трансформира твоето общество избуява и ти се чувстваш неподвижен в дейностите си ", съобщи политологът.

Според него страхът от бъдещето е най-големият проблем на Европа: " Много мъчно е да успееш, в случай че се страхуваш от бъдещето. Ако не се влюбим още веднъж в бъдещето, в случай че не си измислим такова бъдеще, в което да желаеме да живеем, това чувство за неустановеност, за подтиснатост, което може да бъде забелязано на разнообразни места в Европа, е реалност ".

Миграцията е революцията на XXI век, счита Кръстев: " Изведнъж хората в тези страни, които са цялостни с младо, мощно растящо население, особено в Африка, се обръщат и споделят: " Какъв е смисълът да се пробвам да променям държавното управление, при изискване че, в случай че сменя страната, животът ми ще се усъвършенства 3 или 6 пъти? ".

Милиони хора схванаха, че най-радикалният метод да трансформират живота си е да трансформират страната, в която живеят. И че най-хубавото нещо, което можеш да дадеш на децата си, е да бъдат родени в избрани страни.

Според политолога част от носталгията към предишното е обвързвана с обстоятелството, че има застаряващо население в цяла Европа. " В един миг внезапно европейците се уплашиха от бъдещето и затова се влюбиха в предишното, в разнообразни етапи и облици от предишното ", е другото пояснение на Иван Кръстев.

" Силно отрицателното отношение вътре в западните общества е резултат на пропуща, на неправилното мнение, че смяната ще бъде единствено смяна на Изтока. Не си дадоха сметка, че това ще бъде огромна смяна и в самия Запад ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР