20% на 100 хиляди души от населението е заболеваемостта от

...
20% на 100 хиляди души от населението е заболеваемостта от
Коментари Харесай

Доц. Донка Стефанова: 20% на 100 хиляди души от населението е заболеваемостта от туберкулоза у нас


20% на 100 хиляди души от популацията е заболеваемостта от туберкулоза у нас, заяви за " Хоризонт " доцент Донка Стефанова, шеф на Клиниката по туберкулоза в Белодробната болница в столицата. Като цяло трендовете са към понижаване на заболелите, само че смъртността от туберкулоза се резервира, сподели още доцент Стефанова:

" 21-и век ни посреща с понижаване на туберкулозата в целия свят, естествено тя понижава и в България, само че за жалост към момента идват случаи в краен терминален етап и не може да се помогне на всички, изключително в случай че болестта протича от дълго време или има други съпътстващи болести на белите дробове или на други органи. Все още има и скрита болестност, в която не са открити на време случаите. Има и ненадейно настъпила гибел от някакво друго заболяване, а не от туберкулоза, само че тъй като е признато, че който е умрял по време на лекуване от туберкулоза, той се води като случай на умрял от туберкулоза. Няма човек, който да е предпазен от тази болест. Туберкулозата безвизово пътува по света и всички са застрашени ".

Бургазлия умря преди две седмици от туберкулоза. От Регионалната здравна ревизия - Бургас прецизираха, че мъжът е от възрастовата група 50-54 години.

Всяка година Белодробната болница в Бургас, както и всички ортозирани лечебни заведения в страната, организират четири пъти скринингови прегледи за туберкулоза по една седмица. Това съобщи в изявление за предаването " Хоризонт до обед " доктор Евелина Трошанова от Бургас:

" Белодробната болница в Бургас е един от пионерите в тази тенденция, защото и преди наложителната стая от страна на министерството ние правихме такива всеобщи профилактични прегледи. Като лечебно заведение за интензивно лекуване на белодробно заболели от туберкулоза ние сме единствените на територията на Бургаска област и при нас се приключва безусловно целия цикъл на диагноза, лекуване и дълготрайно диспансерно наблюдаване, което продължава в границите на две години и половина. Туберкулозата е едно постепенно заболяване. От клиничната демонстрация на болестта и неговата рентгенова диагностика, както и съществуването на туберкулозни бактерии в експекторацията минават от 4 до 6 месеца примитивен интервал преди манифестацията на болестта, а също по този начин и постепенно си отива заболяването ".
Цялото изявление с доцент Донка Стефанова и с доктор Евелина Трошанова можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР