20 млн. лв. са похарчени само за 3 години за

...
20 млн. лв. са похарчени само за 3 години за
Коментари Харесай

20 млн. лв. са похарчени за 3 г. за пластмасови чаши в нашите детски градини

20 млн. лева са изхарчени единствено за 3 години за чаши за еднократна приложимост в детските градини у нас. Това генерира стотици тонове пластмасови боклуци всяка година. Замърсяването с пластмаси и вредите от него ще бъде тематика за полемика през днешния ден от 18 ч. в мястото за срещи и хрумвания " Кубрик " (Koebrug) на ул. " Сава Радулов " 14 във Варна. Срещата се провежда от Обществения център за околна среда и стабилно развиване (ОЦОСУР), като част от акцията " Аз предпочитам чаша за многократна приложимост ". За участниците отвън Варна, които желае да се включат, ще бъде обезпечена видео връзка със събитието.

Данните от изследването за генерирането на пластмасови боклуци у нас ще бъдат изложени и по време на среща в Министерството на здравеопазването от представители на ОЦОСУР, " Грийнпийс България " и Сдружение " За Земята ". Освен казуса, ще покажем и опциите за решение - чаши от неръждаема стомана, както и модел за пространственото им разполагане в детските заведения, заяви Сабина Максимова, координатор на акцията " Аз предпочитам чаша за многократна приложимост ". По думите й, на никое място в Европа и Съединени американски щати не се използва посуда за еднократна приложимост за децата в забавачниците. В същото време у нас инспектори от Регионалната здравна ревизия (РЗИ) издават устни заповеди на шефове на детски градини за потреблението на чаши за еднократна приложимост. Това е непозволено и поражда боязън, декларира координаторът на акцията. Природозащитниците към този момент имат 10 сходни сигнала от цялата страна.

Въпреки създаваните бюрократични спънки, след старта на разяснителната акция у нас осем детски заведения са въвели чашите от инокс, като две от тях са от Варна. Всяка железна чаша е гравирана с самостоятелно изображение, тъй че да бъде разпознаваема и използвана единствено от едно дете. Печалбата от продажбата на чашите се влага в разяснителна акция за предварителна защита използването на пластмаса, изследвания и юридически разбор на нормативната уредба по тематиката.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР