20 милиарда ще ни струва закриването на въглищните ТЕЦ-ове и

...
20 милиарда ще ни струва закриването на въглищните ТЕЦ-ове и
Коментари Харесай

Закриването на въглищните ТЕЦ-ове ще ни струва 20 милиарда

20 милиарда ще ни коства закриването на въглищните ТЕЦ-ове и прекосяването към екологични енергийни мощности. Сумата съобщи министър председателят Бойко Борисов по време на 14-та годишна среща на бизнеса с държавното управление. 
Той не посочи дали става дума за левове или евро, само че и в двата случая сумата е достатъчно впечатляваща и притеснителна. 

" Зелената договорка " е реалност и даже към този момент не се разяснява, тя ще влезе, макар напъните на Полша, Чехия ", сподели Борисов. Според него Брюксел надали ще обезпечи в допълнение финансиране за стопанските системи, които би трябвало да трансформират енергетиката си.
" Редукцията би трябвало да мине през същите европейски стратегии или парите, които имаме за други действия. Надали ще се провиснал в допълнение пари. Това ми е чувството. Ще кажат: имате си фондове, вместо за път, ги дайте за това. Защото не би трябвало да забравяме, че след Брекзит, бюджетът на Европейски Съюз е много по-празен, с цел да си разреши по-големи разходи ", съобщи Борисов.

България измежду мощно засегнатите стопански системи от проекта на новата Еврокомисия за фрапантно намаляване въглеродните излъчвания. 60% от електрическата енергия, която се създава у нас сега, се получава от въглища, а заетите в този бранш, дружно със обвързваните с него браншове, са близо 100 хиляди.

Борисов уточни, че намира за парадоксално настояването на Евросъюза за закриване на въглищните ТЕЦ-ове. " От срещите ми с водачите отвън Европейски Съюз не виждам в тях даже мисъл да наподобяват това, което подхваща Европа. И то е парадоксално, тъй като Европа е виновна едвам за към 9% от въглеродните излъчвания. И в случай че ги смъкна на 5-4%, даже няма да се усети в световния свят ".

Според Борисов множеството европейски страни постъпват лицемерно. " Защото те внасят стомана от Китай и нямат замърсяване. Само че тази стомана е замърсила на няколко хиляди километра планетата по същия метод, както в случай че е в Холандия, Германия, Франция, България. Какво си трансформирал тогава? Още по-лошо е това двуличие - аз им го споделих - в случай че тук в Европа нашите мощности, металургията, ТЕЦ-ове на въглища имат филтри, които понижават въглеродните окиси, а в Китай, Индия или някъде другаде дали си вършат този труд и някой ги следи?

Вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че  съгласно свръхамбициозната стратегия на Еврокомисията до 2030 година би трябвало да се реализира 55%, даже 60% редукция на излъчванията. " Това не може да се изчерпи единствено с ограничения в енергетиката, а включва и свръхамбициозни ограничения и в превоза ", съобщи Дончев.

Той посочи, че няма нито един европейски документ, в който да е записано коя централа какъв брой време може да работи, и че има само политически спекулации.
Според него въпросът по-скоро е докога централите, които зареждаме с въглища, ще имат икономическа логичност да работят. " В един миг ще бъде по-изгодно да се създава електрическа енергия от паро-газова централа. Това връща със страшна мощ тематиката за нуклеарно оборудване. Ако все още то наподобява належащо и в него има икономическа логичност, ще става напълно неизбежно ".

Покрай екологичната тематика министър председателят Бойко Борисов запита присъстващите предприемач в залата: 
" Камините във вашите къщи и вили работят непрекъснато, нали? Един-двама може да са на газ. Искате ли да проверим по кварталите от Бояна до Бистрица какъв брой комини в скъпите къщи пушат? Всичко това са нездравословни излъчвания. 
Защо в Париж и Лондон не пушат? Ама ще се откри ли кмет, който да забрани това? Ще получи ли публичната поддръжка? Не. По-лесно ни е да кажем, че в циганския квартал печките горят. А във вилите по цялото продължение на Витоша, да си замълчим. "
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР