20 кризисни центъра за жени, жертва на домашно насилие –

...
20 кризисни центъра за жени, жертва на домашно насилие –
Коментари Харесай

Станишев: С изкривената дискусия у нас за Истанбулската конвенция показваме, че толерираме насилието над жени

20 спешни центъра за дами, жертва на домашно принуждение – това може да бъде построено с парите, които Българска социалистическа партия и Вътрешна македонска революционна организация желаят страната да похарчи за референдум „ за ” и „ срещу ” Конвенцията на Съвета на Европа за битка с насилието над дами и домашното принуждение. Сметката е на неправителствения бранш, само че беше оповестена от водача на ПЕС Сергей Станишев пред БТВ.

Той беше безапелационен, че у нас документът е станал обект на „ безумни тълкования ” и в него ги няма нито „ третия пол ”, нито „ еднополовите бракове ”, които разгневиха консервативни кръгове в политиката и обществото.

„ Едно от следствията на извънредно изкривения метод, по който се води полемиката, е, че ние демонстрираме на жертви и насилници безусловно неправилен сигнал – че като общество толерираме това. Никой няма да го каже намерено, само че изкривената полемика, акцентирането върху неща, които въобще не съществуват в тази спогодба, фиксирането върху страхове хипотетични загърбва действителния проблем ”, акцентира Станишев и добави, че поради разделянето, почнало още вътре в държавното управление, е блокирана националната стратегия, от която зависи действието на спешните центрове за жертви на принуждение.

Самият водач на ПЕС посети един от тях и показа, че е чул „ покъртителни истории ” за дами, които безусловно нямат къде да отидат. Само през този обект за 5 години са минали 2200 жертви. „ Колко дами си мълчат, тъй като това е традицията, тъй като е срамно да те бият у дома? ”, запита той и напомни статистиката, съгласно която една от три българки е жертва на домашно принуждение.

Той означи, че доста по-консервативни страни са утвърдили документа.

По думите му Истанбулската спогодба „ не е някаква спогодба на османския султан ”, а най-мащабният интернационален контракт за предварителна защита и битка с насилието, в който са заложени задължения на страните и принадлежности за отбрана на дамите, които сега в нашето законодателство просто отсъстват. Станишев напомни, че у нас унизената от мъжа си жена би трябвало да потвърждава, че е жертва.

За по този начин противоречивия термин „ джендър ” водачът на ПЕС даде своя превод: „ Означава обществените функции, които са били разнообразни в другите общества и се трансформират в хилядолетията. Преди 100 година дамите не са имали право да гласоподават, обществената роля на дамите е била да си стоят у дома ”.

Съветът на Европа реагира на медийната и политическа нервност в България със специфична декларация, в която се акцентира, че конвенцията не вкарват полово обучение в учебно заведение, еднополови бракове и сходни. На пленума на Българска социалистическа партия тази декларация е била раздадена на участниците, само че, по думите на Станишев, „ не беше чута ”.

Той на процедура удостовери, че социалистическата партия е подкрепяла на по-ранен стадий конвенцията на интернационалните конгреси и по тази причина сегашната й позиция се възприема като 180-градусов завой. „ В политиката постоянно има конюнктурни съображения, има страхове. Отговорността на политиците е да мислят с главите си дълготрайно ”, съобщи Сергей Станишев.

Лидерът на Българска социалистическа партия призна, че се тормози и от позицията на президента Румен Радев, който в Брюксел се разгласи против Истанбулската спогодба: „ Аргументите, които той показа, са стряскащи. Правата на индивида в България или в Полша, или във Франция, или в друга страна от Съвета на Европа не са вътрешна работа и аргументът, че се лишават права от страната и се дават на Неправителствени организации не е заможен – като се изключи че страната не си прави работата в тази сфера ”.

Той се възпротиви и против изказванието, че битката с насилието над дамите е работа единствено на полицията: „ Това е сложен публичен проблем, който стартира от основаването на културни настройки за ролята на дамата. Това значи „ джендър ” – какво може да прави дамата, какво не може, каква е ролята в фамилията – дали е равноправна, дали е подчинена ”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР