20-километрова отсечка от газопровода България - Турция беше открита днес.

...
20-километрова отсечка от газопровода България - Турция беше открита днес.
Коментари Харесай

16 млрд. куб. м газ годишно ще преминават през новия газопровод България -Турция

20-километрова права от газопровода България - Турция беше открита през днешния ден. Тя свързва компресорната станция край село Лозенец с очистителното оборудване Недялско. Връзката е реверсивна и беше открита от премиера Бойко Борисов и турския енергиен министър Фатих Дьонмез. По газопровода ще могат да минават по 16 милиарда куб. м природен газ годишно.

Новооткритата права е последната, която беше нужна на България, с цел да бъде обвързвана нашата директна система с тази на Турция. В момента в страната ни минават близо 17 милиарда куб. м газ по до момента съществущата система от от Русия, през Молдова, Румъния и България.

Новата газова права е паралелно ситуирана на в този момент съществуващата директна тръба, която доставя съветски газ за Турция. По нея все още Анкара си набира до 40% от нужното й гориво. С разширението освен ще се даде опция за нарастване на преноса, само че и България ще може да получава гориво от юг, вместо от север.
Бойко Бoрисов, министър-председател на Република България: Преди няколко години, в случай че си спомняте, в Анкара при посещаване на президента Путин, споделиха, че България ще загуби всичко.Ние обаче останахме правилни другари и сътрудници в най-трудни времена за турция, на моменти от доста дребното другари, с тиха, умерена другарска дипломация, президентът Ердоган сподели, през България ще минава всичко, по-късно се замисли и сподели без мигрантите.  © Българска национална телевизия
По време на представянето на плана, турският енергиен министър посочи, че има специфичното позволение на президента Ердоган да участва на днешното разкриване, тъй като то е значимо за страната макар че в Турция новото държавно управление показва проекта си за ръководство.
Фатих Дьонмез, енергиен министър на Турция: Аз съм убеден, че посредством откриването на тази нова права, ще дадем опция и мотив за откриването на други по-големи планове и вложения, всичко това е въз основата на положителните връзки, които имаме.
Двамата с премиера Борисов завъртяха крана на новата тръба и пуснаха по нея природния газ. По думите на българския министър-председател, по тръбата в бъдеще и при потребност може да се придвижва освен турски и азербайджански газ, само че също по този начин и съветски, в случай че Москва пренасочи своите доставки.

 Премиерът Борисов и турският енергиен министър откриха нов директен газопровод Премиерът Борисов и турският енергиен министър откриха нов директен газопровод
Премиерът Бойко Борисов и турският енергиен министър Фатих Дьонмез пуснаха в употреба нова права от газовата директна тръба сред България и Ту...

По проект, Русия желае да приключи преноса си през Украйна, Молдова и Румъния и да ги размени с транспорт през Турция. Докато това се случи, България също се е движела по собствен проект.
Бойко Борисов - министър-председател на Република България: Ние като съществени българи и служащи, познавайки добре историята, през това време интензивно строяхме.
Премиерът увери, че строителството ще продължи, макар че към момента нямаме твърди контракти за транспорт на гориво. Той посочи, че чака Турция да остане сътрудник на страната освен по отношение на газа, само че също по този начин и във връзка с тока като възможен покупател на електрическата енергия от Белене.

Премиерът Борисов посочи, че страната ни съзнателно си е оставила построяването на още 11 км газова инфраструктура, с които бихме се свързали с бъдещия газопровод " Турски поток ". Това обаче ще се случи след сключване на финален контракт и градежът наложително ще дава отговор на европейските правила.
 ​Работна група ще дефинира трасето на газопровода, свързващ ни с Турски поток ​Работна група ще дефинира трасето на газопровода, свързващ ни с Турски поток
Работна група ще дефинира новото трасе на газопровода, който ще свърже България с Турски поток. Това заяви в Народното събрание министърът на енергетиката Те...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР