20 хиляди евро на ден ще ни струва абсолютният политически

...
20 хиляди евро на ден ще ни струва абсолютният политически
Коментари Харесай

Емил Георгиев: 20 000 евро на ден ще ни струва неспособността да се отреагира на директивното законодателство на ЕК



20 хиляди евро дневно ще ни коства абсолютният политически банкрут, неспособността да се отреагира на директивното законодателство, т.е. то да бъде претворено в български нормативен акт, закон. В съответния случай, водещо е било Министерството на културата и парламентарната комисия по просвета. Това разяснява юристът Емил Георгиев в изявление за предаването „ Преди  всички “ във връзка с желанието на Европейска комисия да съди България за забавянето в транспонирането на европейската инструкция за авторско право.

От една страна в границите на предходния парламент е кипяла мощна креативна активност и даже е имало квалифициран цялостен законопроект за груповото ръководство на авторски права. Това е основата тематика на тази инструкция. Абсолютно неясно и неразбираемо е за какво българските органи не са съумели дори  да насочат някаква информация към Европейска комисия, че ние вършим нищо, уточни той.

На въпрос допустимо ли е да бил оказан напън от заинтригувани страни от това да бъдат замразени дейностите по директивата, Георгиев отговори: Всъщност неуспехът в транспонирането на тази авторско-правна инструкция ще се окаже вътрешнопартийна дрязга в границите на тогавашния формат, наименуван Патриотичен фронт. Вътрешнопартийна дрязга сред Валери Симеонов, бъдейки един от съпредседателите на Патриотичния фронт и Полина Карастоянова, която беше ръководител на Комисията за просвета и медии в 43-то Народно събрание. Тя беше неколкократно упреквана за пробутване на лобистки текстове. Лошият резултат от това е, че е отишло по дяволите цялото творчество, обвързвано със законопроекта, който е бил направен. Най-неприятното от всичко е тази отпадналост, която България излъчва тъкмо в навечерието на поемането на председателството на Европейския съвет и това, че даже не е в положение да насочи един отчет към Европейска комисия и да каже какво сме създали и какво  не сме. Да не приказваме, че сме могли да желаяме и някаква пролонгация, това е допустимо.

Според юриста, транспонирането на европейските наставления би трябвало да е отработен развой и да не затруднява политиците: Видимо нещата са доста зле, очевидно има доста огромни проблеми в така наречен административен потенциал и това няма по какъв начин да е иначе, откакто ние при всяка промяна на властта ставаме очевидци на някакви чистки на безусловно всички нива. Крайният резултат го виждаме и това е, че в този момент ще би трябвало да плащаме за незнайно какъв интервал 20 хиляди евро дневно за едната инструкция и 14 хиляди евро по директивата за морските каузи.

Транспонирането на директивата за авторските права би довело до по-висока отчетност, би уредила конкуренцията сред организациите за групово ръководство на права, които са сдружения с нестопанска цел и тези участници в стопански оборот, които на търговски принцип желаят да съставляват създатели и да лицензират техните права, изясни още Георгиев.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР