20-годишно проучване, проведено от учени от Университета в Берген, Норвегия,

...
20-годишно проучване, проведено от учени от Университета в Берген, Норвегия,
Коментари Харесай

Чистенето с препарати по-вредно от пушенето на 20 цигари на ден

20-годишно изследване, извършено от учени от Университета в Берген, Норвегия, откри, че потреблението на почистващи препарати може да бъде толкоз нездравословно, колкото и пушенето на 20 цигари дневно.

Проучването има за цел да открие повече за дълготрайните резултати от потреблението на почистващи артикули.

То преглежда действието на белите дробове на 6 230 участници в 22 разнообразни места по света. Участниците дават отговор на въпроси, касаещи това какъв брой постоянно употребяват почистващи артикули, след което се подлагат на премерване на белодробната им интензивност.

Проучването открива, че дамите, виновни за почистването вкъщи или занимаващи се с това професионално, демонстрират по-лоши резултати от тези, които не се занимават с почистване.

Същата наклонност обаче не се следи при мъжете, показва T+L.

Учените не могат да предположат каква е повода за тази разлика сред половете, въпреки че в проучването вземат участие по-малко мъже, в сравнение с дами, както и по-малък % от мъжете са заети с " професионално разчистване ".

Въз основа на резултатите създателите допускат, че излагането на почистващи материали в дълготраен проект може да бъде в ущърб на здравето на дамите.

В реалност, резултатите от 10-20 години разчистване могат да бъдат също толкоз нездравословни, колкото пушенето на пакет цигари дневно за същия интервал от време.

Въпреки че последователно се усилва информираността за връзката сред използването на почистващи артикули и астма и други респираторни проблеми, това е първото изследване, в което се преглежда въздействието на използването на почистващи артикули за дълъг интервал от време. /profit.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР