20-годишният Кристиян Бойков е задържан за хакерската атака на НАП.

...
20-годишният Кристиян Бойков е задържан за хакерската атака на НАП.
Коментари Харесай

20-годишен е задържан за хакерската атака на НАП

20-годишният Кристиян Бойков е арестуван за хакерската офанзива на Национална агенция за приходите. Младежът е чиновник в интернационална компания за киберсигурност. Повдигнато му е обвиняване за непозволено прекопирване на данни от осведомителната система на Национална агенция за приходите. Очаква се прокуратурата да реши дали да желае непрекъснатото му задържане.

За Кристиян може да се каже, че е водещ експерт по тестване на компютърни и осведомителни системи в интернационална компания по киберсигурност. За него импровизирано се твърди, че е съветвал проверяващи от ГДБОП при разкриването на така наречен " черни хакери " - тези хакери, които се стремят да пробиват системи за злонамерени дейности.

Той е изнасял лекции по киберсигурност на разнообразни интернационалните обучителни семинари - по какъв начин се откриват уязвимите места в тези системи и по какъв метод може да бъде нараснала тяхната сигурност. Хванат е обаче по дребни и неприемливи за експерт като него неточности.

Разследващите от ГДБОП настояват, че са разбрали кой е изтеглил данните от Национална агенция за приходите по потребителското име на приложението, с което те са прочетени. Кристиян Бойков е арестуван през вчерашния ден късния следобяд в офиса на компанията, в която работи.
Явор Колев, шеф отдел " Киберпрестъпност " - ГДБОП: Бяха конфискувани голям брой носители на информация, компютърни системи. На тях се правят и сега експертизи, които показват това лице като обвинен и съпричастен към офанзивите на Национална агенция за приходите. Намерени са следи както на сървъра на Национална агенция за приходите, по този начин и на неговите устройства, които демонстрират това.
Компютри и дискове с информация са конфискувани и от вкъщи на момчето. Кристиян работи като " бял хакер " във компания за киберсигурност. Той тества компютърни и осведомителни системи за да открие уязвимите им места и по този начин да се надгради отбраната им против пробив. Премиерът Бойко Борисов разяснява тематиката при започване на държавното съвещание и не скри възхищението си от познанията на Кристиян Бойков.

Бойко Борисов, министър-председател: Вчера като задържахме един от хората, просто такива тежки киберзащити, толкоз мощни знания, познания, умения, че това в случай че работи за страната, в това време работи и за частна компания, тъкмо в тази сфера. Просто неповторими мозъци имаме.
Борисов означи още, че уличеният за хакерската офанзива на Национална агенция за приходите е оголен с помощта на експертите, които работят в ГДБОП. Категоричен е обаче, че хора като Кристиян са нужни на службите за сигурност.

Бойко Борисов, министър-председател: Много е значимо е да намерим метод за такива, Горанов, да има опция да плащаме повече, с цел да може да ги употребяват и службите, а и ние самите, с цел да не ни насят такива вреди и по-късно да им се повдигат обвинявания, а да ги притеглим да работят в интерес на страната. Просто такива вълшебници.
Кристиян Бойков остава в ареста за 72 часа. Софийската градска прокуратура ще преценя дали да желае и непрекъснатото му задържане.

Фирмата, в която Кристиян работи, го вижда доскоро повече от 2 години, когато той към момента е възпитаник, завършващ междинното си обучение.

Тогава Кристиян открива пропуск в електронна система на МОН, при която се афишират резултатите от изпитите от матурите и вижда по какъв начин тези резултати могат да бъдат манипулирани. Вместо да ги манипулира обаче, Кристиян написа писмо до министъра на образованието. Не получава отговор и сърдит от това хаква уеб страницата на МОН. Всичко това става обществено известно, защото министърът на образованието му благодари, по този начин го виждат и неговите сегашни работодатели.
Дияна Хаджиева, юрист на работодателя на Кристиян Бойков: Ние видяхме за първи път Крис като едно извънредно морално и етично младо момче, което е разкрило нещо и вместо да манипулира оценките на всички свои другари и познати, той е докладвал на МОН и за това министърът се е изказвал доста пъти. Има признателен адрес към него.
Адвокатите на момчето споделят, че няма доказателства, които да уличават съществено Кристиян в това, в което е упрекнат. Те разчитат и на това, че причинителите на сходен вид закононарушения мъчно могат да бъдат уличени посредством директни доказателства. Коментират още, че Кристиян има такива знания, че не би позволил такива обикновени неточности, с цел да бъде заловен. Смятат, че Кристиян може да е жертва на провокация или на своя конкуренция.
Още по тематиката Хакерска офанзива против Национална агенция за приходите
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР