20-годишният живеещ в София пловдивчанин Кристиян Бойков е компютърният специалист,

...
20-годишният живеещ в София пловдивчанин Кристиян Бойков е компютърният специалист,
Коментари Харесай

Това е хакерът, ударил НАП

20-годишният живеещ в София пловдивчанин Кристиян Бойков е компютърният експерт, който беше задържан по отношение на пробива в системата на Национална агенция за приходите, потвърдиха от Софийската градска прокуратура за bTV. Младият мъж към този момент е и обвинен.

Той ще дава отговор за компютърно закононарушение, като все още няма данни за закононарушение против републиката т.е. кибертероризъм.

Бойков е упрекнат за това, че непозволено е копирал данните от сървъра на Национална агенция за приходите, като действието съставлява значителен случай и е осъществено против осведомителна система, която е част от сериозната инфраструктура. Наказанието по закон е затвор от 5 до 8 години и до 10 000 лева санкция.

Как са го разкрили  

От известието на прокуратурата излиза наяве, че отдел „ Киберпрестъпност ” в ГДБОП и „ Информационно обслужване ” АД дружно са анализирали качения онлайн масив с данни за над 5 млн. български и непознати жители и търговски сдружения.

„ Установено е, че в един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на съответна компютърна настройка, неповторимо потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. В резултат на оперативно-издирвателни мероприятия и компютърно-разузнавателни дейности е открито, че потребителското име се употребява от К. Б. – на 20 години от гр. Пловдив ”, изясняват от държавното обвиняване.

От ГДБОП открили, че Бойков се намира на работав офис на компания в столицата и там е бил арестуван. Според прокуратурата дейностите му нямат връзка с активността на компанията, в която работи.

От офиса и населявани от младия мъж адреси са конфискувани компютърни конфигурации, флаш памети и два мобилни телефона.

Работата по случая продължава.

 



 





 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР