20-годишният българин Емануил Иванов е големият победител на 62-рото издание

...
20-годишният българин Емануил Иванов е големият победител на 62-рото издание
Коментари Харесай

Българин е големият победител в конкурса Феручо Бузони

20-годишният българин Емануил Иванов е огромният победител на 62-рото издание на Международния конкурс за пианисти на името на италианския пианист, диригент и композитор Феручо Бузони, оповестява Раи нюз.

Конкурсът се организира в италианския град Болцано. Кандидатите бяха над 420, а след прелиминарен асортимент журито с ръководител Тил Фелнер утвърди 22-ма финалисти. След тежко съревнование в няколко тура: полуфинал, солов рецитал и осъществяване на камерна музика в отбор, до огромния край с оркестър доближиха трима млади пианисти.

Емануил Иванов, който беше избрал да се показа с Концерт за пиано и оркестър №2 от Камий Сен-Санс, извърши ослепително творбата в партньорство с Оркестър "Хайдн " на Болцано и Тренто под диригентството на Арво Волнер и беше разгласен за победител в късните часове на 6 септември. На второ и трето място останаха японката Шиори Кувахара и грузинецът Гиорги Гигашвили.

Изключителният наш млад пианист е приключил Езиковата гимназия "Бертолд Брехт " в Пазарджик. Негова учителка в родния му град е Галина Даскалова, а в София учи при проф. Атанас Куртев. В сбирката си има огромен брой награди от национални и интернационалните състезания. От есента на 2018 година Емануил е студент в Кралската консерватория в Бирмингам при Паскал Немировски и Антъни Хюит.

Победата му в Болцано е извънредно достижение: Конкурсът "Феручо Бузони ", учреден преди тъкмо 70 години, е считан за един от най-престижните и взискателни в света на клавирната музика. Сред носителите на първи награди са пианисти като Йорг Демус, Марта Аргерич, Гарик Олсън, Лиля Зилберщайн, Борис Блох, Александър Кобрин и други

Българските пианисти, оставили своя диря в историята на състезанието, са Иван Дреников (трета премия през 1964 г.), Божидар Ноев (втора, при неприсъдена първа премия през 1965 г.), Боян Воденичаров (трета премия през 1981 г) и Ралица Пачева (четвърта премия през 1999 г.). Поради високите стандарти, в доста от годините първа премия не е присъждана.

На българска сцена младият пианист ще се завърне на 1 октомври в изложба "Оборище 5 " - в концерта на носителите на огромната премия от състезанието “Млади виртуози”, и с рецитал на 12 октомври в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски ", в границите на фестивала "Пиано Екстраваганца ".

Източник: БНР
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР