20-годишната Калина Младенова е българска, която впечатли британската организация City

...
20-годишната Калина Младенова е българска, която впечатли британската организация City
Коментари Харесай

20-годишната Калина, която се бори със замърсяването с пластмаса по света

20-годишната Калина Младенова е българска, която впечатли английската организация City to Sea като по лична самодейност придвижи и в България самодейност им „ Рефил” за понижаване на замърсяването с пластмаса по света.
Първият документален филм за пластмасовото замърсяване на Черно море с премиера в София "Море напразно " ще бъде показан на 17 септември в Дома на киното
Тя е като батерия за положителна сила. Макар и напълно млада към този момент е била част от няколко международни доброволчески начинания в Африка и Азия. Ходи пешком, кара колело, пие вода от стъклено шише и си изхвърля боклука разделно. Активист, природозащитник и от няколко месеца дипломат на интернационалната акция Refill за понижаване на замърсяването с пластмаса.
„ Винаги си нося бутилка за многократна приложимост със себе си и се старая да не си закупувам храна извън, в това време, когато ходя по улицата и сритам найлоново пликче и се спъна в него, го подвигам и го изхвърлям, не го оставям”, споделя Калина.

Всяка минута един милион пластмасови бутилки се купуват по целия свят, като се чака да има растеж с 20% до 2021 година Това е най-често срещаният отпадък – на плажа, на улицата, на спирките за градски превоз, в парка, даже в гората. Стъпка по стъпка 20-годишната Калина се бори точно с това.
Използваме по 1 млн. пластмасови шишета на минута, 91% от тях не се рециклират Голяма част от тях стигат до Световния океан
„ След като приключих Американския лицей, щях да вървя в Англия, само че взех решение, че има други неща, които постоянно съм желала да върша, само че не съм имала опцията да направя. След като приключих, започнах да работя и си събрах пари да доброволствам в Африка за опазването на застрашени типове и по-късно обикалях Азия, още веднъж помагах за чистенето на плажове, помагах за запазване на костенурки. И напълно инцидентно тогава беше и националният ден на „ Рефил”, т.е на пълненето на бутилки за еднократна приложимост. Натъкнах се на организацията в обществените мрежи и по-късно взех решение да се свържа с техните представители за Европа и света и да ги попитам дали и аз мога да направя нещо”, споделя младата жена.

Така сама Калина потегля из софийските улици, с цел да убеди повече хора в своята идея. Благодарение на напъните ѝ в София и още няколко града в България можем да получим гратис вода – от заведения за хранене, кафенета, магазини или пък институции. Необходимо е да си носим стъклена или железна бутилка от у дома и да търсим залепен отличителния стикер на акцията.

„ Системата в действителност е доста елементарна, има приложение на телефона, изтегляш си го и приложението действително е карта. На картата има дребни сини точки и можеш да отидеш и да си помолиш да отидеш и да си напълниш вода гратис – тъкмо като една карта на телефона. Отиваш до местоположението, молиш за вода и даже самото приложение ти брои какъв брой бутилки си избавил и какъв брой водороден диоксит.

Засега имаме над 20 местоположения в България и аз бях доста учудена, защото си мислех, че доста хора няма да харесват концепцията и ще ми кажат не, само че в действителност хората се радват, като чуят за някаква по-иновативна концепция и че това нещо го чакат от доста време и ме зареждат с доста позитивна енергия”, изяснява Калина.

Тя заразява с ентусиазма си доброволци от цялата страна и по този начин на картата на „ Рефил” в България се появяват от ден на ден сини капки. Савина е притежател на една от локациите, където в София можем да си налеем гратис вода.

Всеки може да поддържа Калина и идеята ѝ, като смъкна гратис приложението Refill. Дори всеки може да прибавя нови обекти, след единодушието на притежателите им.

А от януари на нея ѝ следва ново премеждие – ще обикаля света на транспортен съд. Пътуването ѝ е по просветителна стратегия и на борда тя ще продължи да обогатява знанията си по океанография и биоразнообразие.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР